Rijstepap maken: hoe doe je dat?
Oh, sweet childhood memories. Een lekker kommetje zachte, zoete rijstepap als toetje voor na het avondeten of lekker ‘s ochtends om de dag goed mee te beginnen. Veel van ons zijn er groot mee geworden, maar we eten het lang niet meer zo vaak als vroeger. Hartstikke zonde! Want je kunt er tegenwoordig heel veel lekkere (en gezonde!) dingen aan toevoegen. Maar hoe doe je dat? Hoe moet je rijstepap maken?
Wat is rijstepap eigenlijk?
Rijstepap is een oud-Hollands gerecht waarbij rijst helemaal zacht wordt gekookt in melk met suiker. Hierdoor ontstaat er een zoete, smeuïge brij. Daarom wordt de pap ook wel rijstebrij of rijstpudding genoemd. Traditioneel werd het gegeten als toetje, maar inmiddels doet het ook dienst als stevig ontbijt. Zeker extra gezonde varianten van bijvoorbeeld zilvervliesrijst worden langzaam weer vaker gemaakt!
Hoe kun je rijstepap maken?
Wil je ook zelf weer eens rijstepap maken? Dat kan! Het is heel makkelijk zelfs. Met dit basisrecept voor rijstebrij op grootmoeders wijze lukt het sowieso. Succes gegarandeerd!
Ingrediënten ( 2 personen)
Dit heb je nodig:
- 100 gram dessertrijst
- 500 ml melk
- 1 eetlepel suiker (basterdsuiker, gewone of bruine suiker)
- snufje zout
Bereidingswijze
Zo kun je stap-voor-stap rijstepap maken:
- Doe de melk met de rijst in een pan met dikke bodem en breng aan de kook
- Voeg de suiker en een snufje zout toe
- Kook de rijst in 12 minuten gaar zonder deksel op de pan (14 minuten voor een extra zachte korrel) terwijl je af en toe door roert om aanbakken te voorkomen
- Laat de rijst afkoelen en serveer!
Extra smaakmakers & toppings
Er zijn heel veel manieren om extra smaakvolle rijstepap te maken! Voeg tijdens het koken bijvoorbeeld wat vanille of een kaneelstokje toe. Maak de pap extra romig door er op het eind wat roomboter doorheen te roeren of meng er eens wat rozijnen of krenten door. En wat dacht je van vers fruit of wat vruchtensap door je rijstebrij? Ook lekker: de rijst koken in koskosmelk. Kortom, je kunt er alle kanten mee op. Waar je maar zin in hebt!
Kun je ook rijstepap maken met andere soorten rijst?
Rijstepap maken met dessertrijst is het makkelijkst, want die rijst neemt lekker veel vocht op en wordt ‘papperiger’ als je het kookt. Risottorijst is daarom een goed alternatief, maar eventueel kun je ook rijstepap maken andere soorten rijst zoals basmatirijst of zilvervliesrijst. Gebruik dan wel iets meer rijst (zo’n 150 gram op 500 ml melk) en laat het ongeveer een half uur koken. Een restje gekookte rijst is vaak in 20 minuten al klaar. Gewoon even proeven!
Rijstebrij bewaren
Kleine kans, maar heb je toch nog wat rijstebrij over? Laat het dan eerst afkoelen, doe de pap in een bakje dat je goed af kunt sluiten en zet het in de koelkast. Daar blijft het nog ongeveer 24 uur goed. Zo kun je er de volgende dag bijvoorbeeld nog een heerlijk glutenvrij ontbijt mee maken. Lekker met wat kokos, blauwe bessen, banaan. Toefje honing en wat crunchy noten erbij en de dag kan beginnen!
Zelf rijstepap maken? Check ook deze recepten
We zouden Lassie natuurlijk niet zijn als we je niet ook meteen zouden inspireren met wat lekkere recepten. Hiermee kun je ouderwetse rijstepap maken, maar dan natuurlijk wel met een twist. Precies zoals je van ons gewend bent. Bekijk al onze recepten met dessertrijst of laat je inspireren door onderstaande gerechten:
- Gojibessenrijst met pitten
Gemaakt met amandelmelk, gedroogde gojibessen en geroosterde pitten!
- Peruaanse arroz con leche
Met sinaasappel, kaneel en slagroom voor een extra smeuïge rijst!
- Matcha-kokosrijst met mango
Het perfecte friszoete toetje na een lekker kruidige maaltijd. - Chocoladerijst met sinaasappel
Chocolademelk, slagroom of mascarpone en pure chocolade. No need to say more.
- Lauwwarme citroenrijst met ricotta en rood fruit
Een heerlijke combinatie van fris en zoet in één kommetje.