Rijstepap maken: hoe doe je dat?

18 december 2022 – Leestijd 3 minuten
Dessertrijst Lauwwarme Citroen Dessertrijst Met Ricotta En Rood Fruit

Oh, sweet childhood memories. Een lekker kommetje zachte, zoete rijstepap als toetje voor na het avondeten of lekker ‘s ochtends om de dag goed mee te beginnen. Veel van ons zijn er groot mee geworden, maar we eten het lang niet meer zo vaak als vroeger. Hartstikke zonde! Want je kunt er tegenwoordig heel veel lekkere (en gezonde!) dingen aan toevoegen. Maar hoe doe je dat? Hoe moet je rijstepap maken?

Wat is rijstepap eigenlijk?

Rijstepap is een oud-Hollands gerecht waarbij rijst helemaal zacht wordt gekookt in melk met suiker. Hierdoor ontstaat er een zoete, smeuïge brij. Daarom wordt de pap ook wel rijstebrij of rijstpudding genoemd. Traditioneel werd het gegeten als toetje, maar inmiddels doet het ook dienst als stevig ontbijt. Zeker extra gezonde varianten van bijvoorbeeld zilvervliesrijst worden langzaam weer vaker gemaakt!

Hoe kun je rijstepap maken?

Wil je ook zelf weer eens rijstepap maken? Dat kan! Het is heel makkelijk zelfs. Met dit basisrecept voor rijstebrij op grootmoeders wijze lukt het sowieso. Succes gegarandeerd!

Gojibessenrijst met pitten
Gojibessenrijst met pitten

Ingrediënten ( 2 personen)

Dit heb je nodig:

  • 100 gram dessertrijst
  • 500 ml melk
  • 1 eetlepel suiker (basterdsuiker, gewone of bruine suiker)
  • snufje zout

Bereidingswijze

Zo kun je stap-voor-stap rijstepap maken:

  1. Doe de melk met de rijst in een pan met dikke bodem en breng aan de kook
  2. Voeg de suiker en een snufje zout toe
  3. Kook de rijst in 12 minuten gaar zonder deksel op de pan (14 minuten voor een extra zachte korrel) terwijl je af en toe door roert om aanbakken te voorkomen
  4. Laat de rijst afkoelen en serveer!

Extra smaakmakers & toppings

Er zijn heel veel manieren om extra smaakvolle rijstepap te maken! Voeg tijdens het koken bijvoorbeeld wat vanille of een kaneelstokje toe. Maak de pap extra romig door er op het eind wat roomboter doorheen te roeren of meng er eens wat rozijnen of krenten door. En wat dacht je van vers fruit of wat vruchtensap door je rijstebrij? Ook lekker: de rijst koken in koskosmelk. Kortom, je kunt er alle kanten mee op. Waar je maar zin in hebt!

Kun je ook rijstepap maken met andere soorten rijst?

Rijstepap maken met dessertrijst is het makkelijkst, want die rijst neemt lekker veel vocht op en wordt ‘papperiger’ als je het kookt. Risottorijst is daarom een goed alternatief, maar eventueel kun je ook rijstepap maken andere soorten rijst zoals basmatirijst of zilvervliesrijst. Gebruik dan wel iets meer rijst (zo’n 150 gram op 500 ml melk) en laat het ongeveer een half uur koken. Een restje gekookte rijst is vaak in 20 minuten al klaar. Gewoon even proeven!

Rijstebrij bewaren

Kleine kans, maar heb je toch nog wat rijstebrij over? Laat het dan eerst afkoelen, doe de pap in een bakje dat je goed af kunt sluiten en zet het in de koelkast. Daar blijft het nog ongeveer 24 uur goed. Zo kun je er de volgende dag bijvoorbeeld nog een heerlijk glutenvrij ontbijt mee maken. Lekker met wat kokos, blauwe bessen, banaan. Toefje honing en wat crunchy noten erbij en de dag kan beginnen!

Peruaanse arroz con leche
Peruaanse arroz con leche

Zelf rijstepap maken? Check ook deze recepten

We zouden Lassie natuurlijk niet zijn als we je niet ook meteen zouden inspireren met wat lekkere recepten. Hiermee kun je ouderwetse rijstepap maken, maar dan natuurlijk wel met een twist. Precies zoals je van ons gewend bent. Bekijk al onze recepten met dessertrijst of laat je inspireren door onderstaande gerechten:

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Wat is rijstepap?

Rijstepap is een traditioneel Hollands toetje dat tegenwoordig ook vaak als ontbijt gegeten wordt. Hierbij wordt de rijst helemaal zacht gekookt in melk gezoet met suiker en/of smaakmakers als vanille, kaneel of saffraan. Op die manier ontstaat er een zachte, smeuïge rijst die ook wel rijstpudding of rijstebrij wordt genoemd wanneer het wat steviger is.

Hoe moet je rijstepap maken?

Rijstepap maken is heel eenvoudig. Je doet de rijst samen met de melk in een pan en je brengt het aan de kook. Voeg naar smaak wat suiker, een snufje zout en je favoriete kruiden (optioneel) toe. Afhankelijk van welke soort rijst je gebruikt, kook je de rijst in 12-30 minuten helemaal zacht en gaar. Blijf wel af en toe roeren om aanbakken te voorkomen. Laat nog even afkoelen en je bent klaar om te serveren!

Welke rijst voor rijstepap?

De beste rijstepap maak je met dessertrijst. Die neemt namelijk veel vocht op en blijft heerlijk zacht. Om diezelfde reden kun je ook goed paella- of risottorijst gebruiken. Maar je kunt het in principe met elke rijstsoort maken. Ga bijvoorbeeld eens voor een extra gezonde variant met zilvervliesrijst of voor een extra smaakvolle en geurige pandanrijst. Kan allemaal!

Kun je rijstepap maken zonder melk?

Rijstepap moet lekker romig zijn en daar heb je eigenlijk wel melk voor nodig. Heb je geen melk in huis of eet je lactosevrij? Gebruik dan een plantaardige melk, bijvoorbeeld op basis van soja of amandelen. Je kunt ook kokosmelk gebruiken als je daar van houdt. Je zou de pap eventueel ook met water kunnen maken, maar dan blijft ‘ie vaak wel een stuk natter dan je misschien zou willen.