Vluggort is gepelde gerst die al eeuwenlang wordt gebruikt als basis voor pap. De graansoort doet het goed in romige gerechten, zowel zoet als hartig.
Vluggort
met rood fruit
- Personen:
- 4
- Bereidingstijd:
- 25 minuten + afkoelen
- Voedingswaarde:
- 455 kcal
Kookstand
Zet de kookstand aan zodat het scherm niet in slaapstand gaat tijdens het koken.
Bereidingswijze
- Doe de helft van het fruit in de blender, voeg het roodfruitsap toe en meng alles tot een gladde, dikke vloeistof. Schenk dit mengsel in een pan en voeg de vluggort toe. Breng al roerend aan de kook en kook de vluggort in 15 min. zachtjes gaar. Roer regelmatig.
- Roer naar smaak 2-4 eetlepels suiker door de warme vluggort. Laat de vluggort afkoelen tot kamertemperatuur. Schaaf intussen de chocolade met een dunschiller in flinterdunne stukjes. Snijd de muntblaadjes in ragfijne reepjes.
- Klop in een kom de slagroom met 2 eetlepels suiker met de handmixer stijf. Spatel de helft van de slagroom luchtig door de vluggort.
- Schep het roodfruitdessert in wijde coupes en verdeel het fruit erover. Schep een flinke dot slagroom in het midden en strooi de chocolade en munt erover.
Tip: Je kunt voor dit recept ook diepvries rood fruit gebruiken. Laat het in een kom bij kamertemperatuur ontdooien. Kies voor de topping 250 gram van het mooiste fruit en houd dit apart. Pureer de rest van het ontdooide fruit zoals aangegeven in het recept
Tip: Vervang voor een wat gezondere versie de slagroom door stevige Griekse yoghurt (10% vet). Meng de helft van de yoghurt door de afgekoelde vluggort – stijfkloppen is niet nodig – en gebruik de rest voor de topping.
Bevat p.p: 455 kcal. 5 g eiwit, 21 g vet waarvan 13 g verzadigd, 57 g koolhydraten en 4 g voedingsvezel