Minder eten, maar toch een vol gevoel overhouden? Dan moet je je richten op eten dat vult. Wij geven je 10 recepten voor vullend eten. Makkelijk, snel klaar en als het even kan met weinig calorieën. Let’s go!
Wat is vullend eten?
Vullend eten is voornamelijk vezelrijk. Voedingsvezels zijn namelijk niet alleen belangrijk voor een goede spijsvertering, maar zorgen ook voor dat verzadigende gevoel. Met andere woorden: je zit er langer vol van. Dat geldt trouwens ook voor eiwitten. Als je meer eiwitten eet, houd je ook langer een vol gevoel. Eet dus vooral groente, peulvruchten, fruit, volkoren graanproducten, noten en zaden. Eventueel aangevuld met bijvoorbeeld kip of vis!
Meer weten? Lees ook Veel vezels eten: 5 tips
10x vullend eten voor vanavond
Altijd lekker, gezond en makkelijk. Altijd goed.
1. Paprikabonensalsa met zilvervliesrijst, quinoa en granen
Meer eiwitten of vezels eten om langer vol te zitten? Deze vegetarische paprikabonensalsa met kidneybonen en drie paprika’s in een kruidige tomatensap heeft het allebei. Daar kom je de avond wel mee door. Gegarandeerd.
Naar het recept
2. Haverrijst-tonijnsalade met erwten
Deze eiwitrijke salade met tonijn maak je met haverrijst. Dat lijkt op rijst, maar wordt gemaakt van haverkorrels. Daardoor zitten er net even wat meer voedingsvezels en eiwitten in dit gerecht en dus zit je er ook nét even wat langer vol van. Ook goed mee te nemen als lunch naar je werk!
Naar het recept
Meer inspiratie: 10 recepten met haverrijst
3. Volkoren couscous met geroosterde pompoen, abrikoos en kip
Volkoren couscous, geroosterde pompoen, gedroogde abrikozen en gebakken kip met wat pompoenpitten … allemaal vullend eten. En samen vormen ze ook nog eens een heerlijk gerecht. Probeer vanavond vooral dus eens dit recept met kerrie. Kun je die snacks gewoon in de kast laten staan!
Naar het recept
4. Linzenquinoa met champignons, avocado en ‘n eitje
Ook met quinoa maak je eenvoudig recepten voor vullend eten. Quinoa bestaat uit kleine zaadjes en is daarmee een goede bron van eiwitten én vezels. Je kunt het prima gebruiken als alternatief voor rijst. Bijvoorbeeld in een nasi of in deze vegetarische linzenquinoa met champignons, avocado en een eitje!
Naar het recept
Lees ook Rijst vervangen: 5 alternatieven voor rijst
5. Gebakken bloemkool met kikkererwten, tomaatjes en olijven
Avondvullend eten op z’n best. Dit gerecht met gebakken bloemkool, kikkererwten en luchtige bulgur bevat namelijk maar liefst 20 gram eiwitten en vezels per portie. Bovendien staat het recept in 20 minuten op tafel en zit ‘ie dankzij de kalamata-olijven en kaneel bomvol smaak. Wat wil je nog meer?
Naar het recept
6. Biefstuk met broccoli en zilvervliesrijst, quinoa en granen
Biefstuk? Vol met proteïne. En onze mix van zilvervliesrijst, quinoa en granen? Die zit dan weer vol vezels. Voeg er nog wat groenten aan toe (wij gaan hier voor broccoli, gele paprika en rode ui) en je hebt vullend eten waar je de hele avond op kunt teren. Ook lekker met kipdijfilet!
Naar het recept
7. Meer Zadenrijst met mis-paddenstoelen en sesam
Ga lekker op de Aziatische tour en trakteer jezelf op dit vegetarische recept met onze Meer Zadenrijst, miso-paddenstoelen en sesam. Smaakvol, gezond en vooral ook vullend eten met weinig calorieën. Dit gerecht bevat namelijk maar ongeveer 550 kcal per portie.
Naar het recept
8. Thaise groentecurry met pompoen en cashewnoten
Vezels zitten onder andere in groenten en noten. En laat dat nou net de twee ingrediënten zijn waar het om draait bij deze Thaise groentecurry met ook sugarsnaps, tomaten en taugé. Allemaal zachtjes gekookt in een rijke en romige saus. Een recept met lege-bordengarantie!
Naar het recept
Tip: Deze en nog 9 andere groentecurry’s vind je ook op 10x vegetarische curry recepten!
9. Volkoren couscous met linzenstoof
Linzen zijn ideaal voor een bordje vullend eten. Ze zitten niet alleen vol plantaardige eiwitten en voedingsvezels, maar zijn ook nog eens makkelijk te bereiden én goedkoop. Allemaal redenen om vanavond eens iets met linzen op tafel te zetten. Bijvoorbeeld deze linzenstoof met volkorencouscous en amandelen!
Naar het recept
10. Zoete aardappelcurry met kip en haverrijst
Dan onze curry met kip, zoete aardappel en cherrytomaatjes in een spicy saus van kokosmelk en Thaise groene currypasta. Een goed vullend gerecht om heerlijk van te genieten op de vrijdagavond of in het weekend. Tip: vervang de kip door een gekookt eitje voor een bordje vega comfort food!
Naar het recept
Nog meer vullend eten?
Bekijk ook 10x vezelrijk avondeten en laat je inspireren door recepten met extra veel vezels!