Wil je rijst vervangen? Check dan deze 5 alternatieven voor rijst. Ook voor sushirijst of voor in die paella!
1. Quinoa
Quinoa is misschien wel één van de bekendste rijst vervangers. Niet gek, want het heeft een beetje een nootachtige smaak met een lichte en luchtige structuur. Net als rijst dus. Daarbij bevat het goedje ook veel eiwitten en vezels. Vaak zelfs nog meer dan de gezonde zilvervliesrijst. Dat komt omdat quinoa uit kleine zaadjes bestaat. Daardoor is het ook gewoon glutenvrij, maar bevat het wel minder koolhydraten dan rijst.
Je maakt het bovendien op dezelfde manier klaar: 10 minuutjes laten koken en nog even afgedekt uit laten dampen, zodat je lekker fluffy quinoa krijgt. Een perfect alternatief voor rijst in bijvoorbeeld nasi. Check deze quinoa goreng met tempeh en pindadressing van Milou van der Will maar eens!
2. Orzo
Orzo wordt gemaakt van durum tarwe. Het is dus eigenlijk meer pasta, maar dan wel in de vorm van rijst. Het heeft dus ook vaak een iets stevigere structuur. Daardoor kun je het goed gebruiken als energierijk alternatief voor rijst in bijvoorbeeld soepen, salades en stoofschotels. Met orzo geef je die gerechten dan ietwat meer bite.
Orzo neemt daarbij heel makkelijk andere smaken goed tijdens het koken op én je kunt het heel goed zacht en romig maken. Dat maakt het ook een ideale rijst vervanger voor een risotto. Probeer dus vooral eens deze Italiaanse orzo-risotto met spekjes en mascarpone. Die doet het namelijk altijd goed aan tafel!
Meer inspiratie nodig? Lees ook Orzotto: 5x risotto van orzo!
3. Couscous
Couscous wordt net als orzo gemaakt van durum tarwe, maar dan fijngemalen zodat je kleine bolletjes overhoudt. En met die kleine bolletjes maak je hele lekkere gerechten. Ze doen het vooral goed als eiwitrijke rijstvervanger in Noord-Afrikaanse en Midden-Oosterse recepten. Deze snelle kip met en ras el hanout en couscous is er daar één van. Lekker snel klaar, want couscous hoef je alleen maar even te wellen in plaats van te koken!
Tip: je hebt ook parelcouscous. Dat is couscous, maar dan gemaakt van iets grotere bolletjes deeg. Echte pareltjes dus. Vandaar de naam. Parelcouscous is vooral een goed alternatief voor rijst in stoofschotels en salades. Heb je daar wel zin in vanavond? Check dan onze 5 parelcouscous recepten die je echt moet proberen!
4. Bulgur
Bulgur wordt gemaakt van gestoomde, gedroogde en daarna gebroken tarwe. Met ongeveer dezelfde kooktijd, een licht nootachtige smaak en ook meer vezels en eiwitten is het een goed alternatief voor rijst. Vooral in Arabische gerechten kun je die rijst vervangen door bulgur. Het vormt bijvoorbeeld de basis van een Libanese tabouleh, maar je kunt het ook goed serveren bij köfte met gebakken aubergine. Zelf gaan we vaak voor deze Turkse kip met bulgur en tomaat!
5. Haver rijst
Je kunt ook je rijst vervangen door onze haver rijst. Haver rijst bestaat uit haverkorrels in de vorm van rijst. Geen echte rijst dus, maar wel net zo snel klaar (10 minuten), glutenvrij én een bron van plantaardige vezels en eiwitten. Dat maakt het een gezond alternatief voor rijst in een fried rice of bij curry’s en andere stoofschotels. Keertje proberen? Zet vanavond dan een vegetarische paddenstoelenstroganoff met haverrijst op tafel!
Rijst vervangen door … andere rijst?
Heb je niet de juiste rijstsoort in huis? Geen probleem. Pandanrijst of jasmijnrijst kun je goed gebruiken als langgraan alternatief voor basmatirijst. Of andersom natuurlijk. Daarnaast kun je die paella rijst vervangen door risottorijst, want die laatste neemt namelijk ook veel vocht op. En wil je sushirijst vervangen? Dan kun je gewoon onze poké bowl rijst gebruiken. Of je vervangt het door zilvervliesrijst voor een extra gezonde bowl. Roer er dan vlak na het koken wat azijn en suiker door!