Is haver gezond? Het antwoord is ja. Maar hoe gezond is haver dan precies? Bevat het gluten? En wat zijn gezonde recepten met haver?
Hierom is haver gezond
Dit is waarom haver gezond is:
- Vol met vezels
Haver zit propvol voedingsvezels. Ongeveer 10 gram per 100 gram. Die vezels zijn belangrijk voor je lichaam. Ze zorgen namelijk voor gezonde darmen en verlagen het risico op diabetes type 2, darmkanker en verschillende hart- en vaatziekten. Daarnaast helpen specifiek de vezels uit haver ook het cholesterolgehalte te verlagen. En ook niet onbelangrijk: je houdt er langer een vol gevoel door. Daardoor heb je minder snel zin in die snack. Helpt weer bij het afvallen! - Bron van B-vitamines
In haver zitten verschillende B-vitamines, waaronder vitamine B11 (foliumzuur), B5 en B6. Maar het is vooral rijk aan vitamine B1. Die heb je nodig om koolhydraten om te zetten in energie, maar is ook goed voor je hart. Het zorgt er namelijk voor dat je hartspier goed werkt. Daarnaast ondersteunt vitamine B1 je hersenen. Vooral het gebied dat betrokken is bij geheugen en concentratie. Goed als ontbijtje voor een drukke dag op het werk of als je ‘s avonds nog een pubquiz hebt!
- Veel plantaardige eiwitten
Naast vezels en vitamines zitten er ook veel plantaardige eiwitten in haver. Eiwitten zijn natuurlijk belangrijke voedingsstoffen voor je lichaam. Eiwitrijke voeding is vooral belangrijk voor het opbouwen, herstellen en behouden van je spieren. Zeker als je regelmatig de gym in duikt. Maar eiwitten leveren ook energie én zorgen ervoor dat je langer vol zit. Met haver kun je er dus de hele dag weer tegenaan! - Rijk aan ijzer
Haverkorrels zijn rijk aan mineralen. Behoorlijk rijk aan ijzer zelfs. Met 100 gram haver krijg je al meer dan 70% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer binnen. Daardoor kunnen je cellen energie produceren, kan het bloed zuurstof door je lichaam vervoeren én werkt je afweersysteem beter.
- Bevat koper, magnesium én fosfor
Haver bevat veel verschillende mineralen in hoge hoeveelheid. Zo zit er ook veel koper, magnesium en fosfor in haver. Die stoffen heb je onder andere nodig voor stevige botten en tanden, een gezonde huid en haar en sterke spieren. Ook helpen ze bij de energiestofwisseling. Met andere woorden: je hebt minder last van vermoeidheid. Wel zo fijn met een lange dag voor de boeg!
Bevat haver gluten?
In tegenstelling tot graansoorten als tarwe of gerst is haver van nature glutenvrij. Let op: van nature. Bij het maken van haverproducten zoals havermout of -repen komt het namelijk vaak in aanraking met glutenhoudende granen. Daardoor zijn veel van deze producten juist niet meer glutenvrij. Check daarom altijd even de verpakking of zet eens iets op tafel met Lassie haverrijst. Die bestaat volledig uit glutenvrije haverkorrels!
3 gezonde recepten met haver
Tuurlijk, je kunt ontbijten met een bakje havermout en yoghurt (of je maakt deze haverrijstpannenkoekjes met kwark en bessen). Maar met onze haverrijst kun je ook bij het avondeten haver eten. Hoe? Check deze recepten en laat je inspireren:
1. Thaise haverrijst met kip, groenten en mango
Een fried rice, maar dan gemaakt met onze gezonde haverrijst. Daardoor is deze Thaise haverrijst met rode currypasta niet alleen erg smaakvol, maar zit het recept ook nog eens vol eiwitten en vezels. Gezond en lekker eten in één.
Bekijk het recept
2. Haverrijst-tonijnsalade met erwten
Kom je net uit de sportschool gerold? Maak dan deze haverrijst-tonijnsalade met erwten. Met meer dan 41 gram (!) eiwit per portie kunnen je spieren goed herstellen van je workout of training. Ook vegan te maken met linzen en mee te nemen naar je werk!
Bekijk het recept
3. Paddenstoelenstroganoff met haverrijst
Dagje vega? Zet dan deze paddenstoelenstroganoff op tafel. Een vegetarische variant van een klassieker die zich keer op keer bewezen heeft. Makkelijk te maken en snel klaar. Lekker met een frisse salade van ijsbergsla!
Bekijk het recept