Wat kun je met een braadpan?
Een braadpan is een zware, dikke pan met stevige deksel. Vaak gemaakt van gietijzer. Een handige en veelzijdige pan waar je vlees in kunt braden (vandaar de naam), stoven én lekker langzaam kan laten sudderen. Soms zijn ze zelfs geschikt voor in de oven. Je kan er dus veel verschillende gerechten mee maken. Van stoofvlees tot curry of risotto!
Braadpan recepten met kip
Braadpan recepten met kip zijn ontzettend populair. Niet gek ook, want de pan verdeelt de warmte gelijkmatig en houdt de kip zo extra mals. Bovendien heb je nog genoeg ruimte over voor bouillon, groenten en andere ingrediënten. Check dus vooral onze Turkse kip met bulgur en tomaat of onze Caribische rijst met drumsticks!
Of met stoofvlees
In braadpannen maak je ook de lekkerste gerechten met stoofvlees. En dan hebben we het vooral over rendang met spinazie. Een Indische klassieker waarbij je rundvlees urenlang laat sudderen in kruidige kokosmelk. Altijd goed. Maar ook een pilav met lamsvlees en rozijnen of snelle babi ketjap met pittige zuurkool zijn echte succesnummers aan tafel!
Ook voor vegetarische gerechten
Er zijn natuurlijk ook allerlei braadpan recepten die vegetarisch zijn. Zo is de pan bijvoorbeeld uiterst geschikt om onze milde Maleisische linzencurry in te maken. Lekker met snelle wortelpickle. Maar je kunt ‘m ook goed gebruiken voor een pompoenstoof met rozemarijn en krokante kikkererwten. Waar je maar zin in hebt!
Vis & zeevruchten
Hadden we al gezegd dat braadpannen veelzijdig zijn? Nee? Nou, naast vlees en groenten kun je er ook vis in bereiden. Ons recept voor zalm en prei uit de oven is bijvoorbeeld zo’n gerecht waarmee je altijd punten scoort aan tafel. Maar ook de Mexicaanse saffraanrijst metselen is er eentje om zeker eens te proberen!
Van hotpot tot risotto
Gevarieerd eten. Daar houden we van bij Lassie. En met zo’n braadpan lukt dat behoorlijk goed. Met de pan geniet je doordeweeks van een champignonrisotto of couscous met gekruide gehaktworstjes en in het weekend gebruik je hem weer om gezellig hotpotten (een soort Chinees fonduen met soep) met vrienden of familie. Multifunctioneel dingetje dus!
Lekkere braadpan recepten
Een braadpan gebruik je natuurlijk om ingrediënten eerst aan te braden. What’s in a name, right? Dat betekent dat je vlees of groenten een mooie bruine korst geeft en dat zorgt weer voor een diepe, umami-achtige smaak. Door alles daarbij langzaam te sudderen, blijft je vlees botermals en wordt je saus lekker dik en intens. Met andere woorden: onze braadpan recepten zijn altijd lekker. Zeker weten!
Gezonde braadpan recepten
Braadpan recepten zijn niet alleen smaakvol, maar ook nog eens heel gezond! Omdat deze pannen de warmte goed vasthouden, heb je over het algemeen minder vetten of olie nodig. Veel gerechten sudderen gewoon in hun eigen sappen. Daarbij gaar je het ook nog eens op lagere temperatuur, waardoor de vitamines en mineralen beter behouden blijven. Win-win!
En makkelijke braadpan recepten
Met een braadpan koken is helemaal niet moeilijk. Sterker nog, al deze recepten zijn relatief makkelijk te bereiden. Meestal helemaal in één pan en soms doet de oven ook nog eens het meeste werk, zodat je tijdens het stoven niet hoeft op te letten en lekker je handen vrij hebt om alvast op te ruimen. Wat wil je nog meer?
Meer inspiratie nodig?
Hier vind je ook lekkere, gezonde en makkelijke recepten: