2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Zelf sambal maken: het basisrecept

1 aug. 2022 – Leestijd 3 min
Zelf sambal maken het basisrecept

Zelf sambal maken is veel lekkerder (en gezonder) dan uit een potje. En het is makkelijker dan je denkt. Je hebt er geen moeilijke kookskills voor nodig. Daarom geven we je vandaag een handig basisrecept én we laten we je zien hoe je die zelfgemaakte sambal nog lekkerder kunt maken. Of je nu houdt van een milde, zoete of hete sambal!

Zo kun je zelf sambal maken

Met een staafmixer en/of hakmolen ben je klaar in nog geen 10 minuutjes!

Ingrediënten

  • 3 rode pepers (of 50 gram pepermix)
  • 1 teen knoflook
  • 1 kleine ui
  • ¼ tl trassie
  • 1 el olie

Bereiding

  1. Snijd de pepers in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snijd ze vervolgens in grove stukjes.
  2. Pureer met een hakmolen of staafmixer de pepers met de teen knoflook en 1 theelepel zout.
  3. Voeg de trassie, ui en olie toe. Pureer nog even verder totdat de sambal de gewenste textuur heeft. Doe er eventueel wat water bij als ‘ie te dik wordt.


Indonesische of Surinaamse sambal maken?

Er zijn heel veel verschillende soorten sambal. Allemaal weer met nét even andere ingrediënten. Je maakt bijvoorbeeld een Indonesische variant door lombokpepertjes te gebruiken of een eetlepel ketjap manis toe te voegen. En wil je Javaanse of Surinaamse sambal maken? Dan gebruik je natuurlijk een Madam Jeanette peper. Let op: deze is behoorlijk pittig dus voeg eventueel wat suiker toe om hem wat milder te maken.

Tip: Gebruik bij het snijden van hete pepertjes een paar latex handschoenen. Dat zorgt ervoor dat de sappen niet aan je vingers blijven hangen en voorkomt ongelukken als je even in je ogen wrijft!

Ook lekker: gebakken sambal maken!

Je kunt de pepertjes, ui en knoflook ook eerst even bakken in een scheutje olie voordat je ze gaat pureren. Zo maak je sambal badjak. Of de extra pittige sambal brandal als je ook wat rawitpepertjes, kemirinoten en tamarinde mee bakt en pureert. Door het bakken komen de smaken er vaak nog beter uit. Zeker eens proberen!

Hoe moet je je zelfgemaakte sambal bewaren?

Je kunt je sambal minimaal een week in de koelkast bewaren. Het is daarvoor wel belangrijk dat je het gepureerde mengsel goed afgedekt in een schoon potje of bakje bewaard. Kook bijvoorbeeld een weckpotje uit. Die kun je namelijk luchtdicht afsluiten en zo blijft de sambal lekker lang goed van smaak. Langer bewaren? In de vriezer blijft het wel 2-3 maanden goed.

Tip: Vries je sambal in kleine porties in. Bijvoorbeeld in een ijsblokjesvorm. Want je kunt het na ontdooien niet opnieuw invriezen!

Lekker bij…

Je kunt natuurlijk zelf sambal maken en gebruiken voor dat recept voor sambal goreng boontjes, maar het is ook lekker bij deze gerechten:

571 Basmatirijst Basmatirijst Surinaams rundvlees snijbonen

Surinaams rundvlees en snijbonen met basmatirijst

Die zelfgemaakte sambal past natuurlijk heel goed bij onze Surinaamse recepten. En dan vooral bij dit recept voor Surinaamse rundvlees en snijbonen met basmatirijst. Ook lekker met cassave kroepoek!

Rijke Roerbakrijst Wit Snelle Nasi Met Ham

Snelle nasi met ham

Zelf nasi maken? Daar hoort ook sambal bij! Deze snelle nasi met ham is al in 20 minuten klaar. Sneller dan een tripje naar de Chinees. En dan heb je ook nog tijd over om zelf die sambal te maken!

Toverrijst Extra Romige kip kerrie met doperwtjes

Romige kipkerrie met doperwtjes

Kipkerrie en sambal zijn een match made in heaven. En zelf kipkerrie maken is net zo makkelijk. Check dit recept voor romige kipkerrie met doperwtjes maar eens. Hoef je geen keukenprins(es) voor te zijn!

Basmatirijst Sambal Badjak Garnalen En Avocado

Basmatirijst met sambal badjak garnalen en avocado

In dit recept gebruiken we sambal niet als saus erbij, maar als echte smaakmaker voor je garnalen! Je bakt de sambal bij deze basmatirijst met sambal badjak garnalen en avocado namelijk mee in de wok. 100% smullen!

513 Toverrijst Chinese toverrijst wokgroente zoetzure saus

Chinese groenterijst met varkensreepjes en babipangangsaus

Een klassieker uit de Chinese keuken, deze Chinese groenterijst met varkensreepjes en babipangangsaus. Lekker als comfort food op de vrijdagavond, maar ook als je een complete rijsttafel vol Chinese gerechten maakt!

Nog meer recepten met sambal?

Check voor nog meer inspiratie al onze gerechten met sambal. Altijd lekker, altijd gezond en altijd makkelijk te maken. Altijd goed.