Lekker pikant: 6 spannende gerechten met pittige rijst

01 maart 2021 – Leestijd 3 minuten
Lekker pikant 547 Verse sambal rode ui

Bij pittig eten denk je al gauw aan Aziatische, Indiase of Mexicaanse gerechten. Niet gek, want in die keukens wordt er ook veel gekookt met chilipepertjes. Denk maar aan de sambal uit Indonesië of aan de bekende groene jalapeno pepers in je taco. En hoewel het niet typisch voorkomt in je AGV’tje, houden we in Nederland wel van een beetje pit. Dat juichen we bij Lassie alleen maar toe, dus daarom zetten we vandaag onze lekkerste pittige rijst recepten voor je op een rijtje!

1. Thaise pittige rijst met gehakt

Met al die currypasta’s staat de Thaise keuken natuurlijk bekend om haar hete gerechten. In het recept voor Thaise rijst met pittig gehakt doen we daar nog een schepje bovenop; we gebruiken zowel rode currypasta als een rode of groene peper om het gehakt lekker pikant te maken. Roerbak nog even met de rijst en wat zachte spinazie of paksoi voor een frisse tegenhanger. Lekker met koriander!

Tip: Nog meer Thais? Check dan ook zeker onze favoriete Thaise recepten!

2. Kruidige tomatencurry met eieren (vegetarisch)

In India gebruiken ze een heleboel verschillende kruidenmengsels om hun gerechten lekker spicy te maken. Denk maar aan garam masala, korma of tandoori. Daarmee geef je jouw gerecht in een handomdraai een lekkere spicy touch. Zonder gedoe. Deze tomatencurry met eieren breng je dan ook snel op smaak met wat garam masala en madras (of kerrie) en zet je binnen 25 minuten op tafel!

Kruidige tomatencurry met eieren (vegetarisch)
Kruidige tomatencurry met eieren (vegetarisch)

3. Pittige rijst met kip uit Jamaica

Heatlovers opgelet! Deze Jamaicaanse kip met rijst is niet voor watjes. Onze variant van de bekende jerk chicken zit namelijk bom- en bomvol pit. We gebruiken mosterd, kaneel en een paar theelepels hot peppersauce om de kipfilet die lekker hete kick te geven. Maar geen zorgen, hoor. Met een beetje ketjap en het sap van een limoent balanceren we de smaak ook weer. Kortom, deze moet je eens proberen!

4. Nasi goreng met pittige omelet en broccoli (vegetarisch)

Als we het over pittige rijst hebben, dan mag een goede nasi natuurlijk niet ontbreken. En zeker deze nasi goreng met pittige omelet en broccoli niet. Met rode ui, broccoli, paprika en taugé zit dit gerecht vol met groenten, waarbij een paar pinda’s zorgen voor een lekkere crunch. En de pit? Die komt natúúrlijk van een stevige sambal. Je vindt overigens hier een lekker recept voor homemade sambal!

Lees ook: Zelf nasi maken (simpel en snel)

5. Spaanse rijst met chorizo en paprika

Wat betreft pittige rijst gerechten kunnen ze er in Spanje ook wat van. Die kleine rode jongens heten niet voor niets Spaanse pepers, hè? In deze Spaanse rijst met chorizo en paprika maken we er dan ook graag gebruik van. Ze passen perfect bij het kruidige van de worst, het paprikapoeder en de zwarte olijven. En met wat garnalen of mosselen maak je er heel snel een extra goed gevulde schotel van!

Spaanse rijst met chorizo en paprika
Spaanse rijst met chorizo en paprika

6. Rendang met spinazie

Rendang is één van de populairste gerechten ter wereld. Bijna iedereen is gek op het in kokosmelk gestoofde rundvlees met een hele rijke, diepe smaak. In dit recept voor rendang met spinazie komt de heat echter niet van de rendang, maar juist van de spinazie! Die wokken we lekker met wat rode chilipepertjes en teentjes knoflook. Je kunt de spinazie vervolgens zo heet maken als je zelf wilt; je voegt dan gewoon een extra pepertje toe!

Pittige rijst als bijgerecht

Wil je pittige rijst serveren als bijgerecht? Bijvoorbeeld bij een roerbak, stoof of curry? Dat kan natuurlijk ook. We hebben allerlei handige pittige rijst recepten voor je ontwikkeld. Check deze pittige Indiase rijst met yoghurt maar eens, maak een Mexicaanse rijst voor bij je hete chili of serveer echte Marokkaanse rijst met ras el hanout of cayennepeper bij een tajine. Je kunt letterlijk alle kanten op met pittige rijst!

Nog meer inspiratie nodig? Bekijk dan al onze pittige recepten en laat je verrassen. Zet dat glaasje melk om te blussen maar vast klaar!