2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Zelf shoarmakruiden maken (basisrecept)

1 jul. 2022 – Leestijd 8 min
Panklaar Toverrijst Shoarmareepjes En Courgette

Ah, shoarmakruiden. Kant-en-klaar te kopen bij de buurtsuper, zelf shoarmakruiden maken is natuurlijk veel leuker, lekkerder en vaak ook nog gezonder. Met dit recept tover ook jij in een handomdraai de lekkerste shoarma voor in een pitabroodje, op een kapsalon of ander gerecht. Let’s go!

Wat zijn shoarmakruiden?

Shoarmakruiden zijn kruiden en smaakmakers die gebruikt worden om vlees te marineren. Het wordt vooral gebruikt in de Midden-Oosterse keuken. Het wordt veel gegeten in landen als Turkije en Israël, maar inmiddels wordt het ook veel gebruikt in de Griekse recepten en Marokkaanse gerechten. Vaak wordt het gemarineerde vlees gegrild of in reepjes gebakken en vervolgens geserveerd met een saus van tahin, een pepersaus, tzatziki of een andere knoflooksaus.

Zelf shoarmakruiden maken

Je kunt een kant-en-klaar mengsel meestal gewoon kopen bij de supermarkt om hoek, maar je kunt natuurlijk ook je zelf je eigen shoarmakruiden maken. Dit zijn de ingrediënten en hoeveelheden voor een makkelijk basisrecept:

  • 5 tl komijnpoeder
  • 4 tl paprikapoeder
  • 3 tl korianderzaad (gemalen)
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl kaneel
  • ¼ tl chilipoeder
  • 1 tl peterselie (gedroogd)
  • 1 tl zout

Tip: Als je van kruidig of spicy houdt, kun je eventueel ook nog een theelepeltje kerrie of cayennepeper toevoegen. En je kunt ‘m natuurlijk ook gewoon maken zonder zout. Wat je maar lekker vindt!

Hoeveel shoarmakruiden heb je nodig per kilo vlees?

Het kruidenmengsel heeft doorgaans een sterke smaak. Je hebt dus helemaal niet zoveel nodig om je vlees op smaak te brengen. Meestal heb je ongeveer 30 gram shoarmakruiden nodig om een kilo vlees op smaak te brengen. Dat zijn ongeveer 2 volle eetlepels pf 15 kleine theelepels. Met bovenstaand recept kun je dus makkelijk 2 keer 500 gram shoarma klaarmaken!

Originele, Amsterdamse & Marokkaanse shoarmakruiden

Er is niet iets zoals een origineel recept. In iedere land wordt het kruidenmengsel net iets anders gemaakt. Zo bevat de Turkse of Marokkaanse variant bijvoorbeeld wat meer korianderzaad en vind je in de Amsterdamse shoarmakruiden soms weer wat komijnzaad terug. Ook kruiden als gember, kruidnagel of kardemom kunnen er in voorkomen. Experimenteer er zelf dus lekker op los en gebruik vooral wat je lekker vindt (of wat je nog hebt liggen)!

Recepten met shoarmakruiden

Wil je weten waar je je zelfgemaakte kruidenmix allemaal voor kan gebruiken? Of heb je een grote batch gemaakt en heb je nog wat over? We geven je graag wat ideeën. Probeer dus vooral eens deze 3 lekkere, gezonde én makkelijke recepten en laat je verrassen!

Halfvolkoren Toverrijst Shoarma Met Kk Fetasaus Campagne

Kruidige shoarmareepjes met komkommer-fetasaus

Hier gebruiken we de shoarmakruiden voor kip shoarma. Haal dus wat kipreepjes of snijd zelf een kipfilet in dunne reepjes en marineer ze in je nieuwe kruidenmix. Hoe langer, hoe beter. In het ideale geval laat je ze een nachtje in de koelkast staan. Bak ze goudbruin in een koekenpan en serveer met de sperziebonen, gepofte cherrytomaatjes en komkommer-fetasaus.

Naar het recept

483 Pandarijst Extra Vezels Shoarma bowl met aubergine en tahini yoghurt kp

Pandanrijst met shoarma, aubergine en tahini-yoghurt

Lekker makkelijk comfort food voor op de vrijdagavond! Terwijl je de rijst kookt, bak je de namelijk groenten en het vlees gaar. Ondertussen maak je ook de tahini-yoghurt door sesampasta te mengen met Griekse yoghurt en een klein beetje water. Serveer met fijngesneden ijsbergsla en wat granaatappelpitjes (optioneel) en je hebt in amper 20 minuten al een heerlijke maaltijd op tafel!

Naar het recept

Panklaar Toverrijst Shoarmareepjes En Courgette

Shoarma en courgette met Panklaar toverrijst

Voor een lekker bordje shoarma hoef je echt niet naar de plaatselijke snackbar. Die maak je gewoon zelf. Ook als je weinig tijd hebt om te koken. Dit gerecht is met onze kant-en-klare rijst namelijk in ongeveer 12 minuten al klaar. Dat is sneller dan afhalen of bezorgen. En vaak nog gezonder ook, want we serveren ‘m met courgette, tomaten en ui. Lekker met Italiaanse kruiden voor nóg meer smaak!

Nog meer recepten

Liever andere gerechten met shoarmakruiden maken? Check dan al onze recepten met shoarmavlees en laat je lekker inspireren!

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Welke ingrediënten zitten in shoarmakruiden?

Iedere shoarma kruidenmix is weer net even anders. Toch zitten er vaak dezelfde kruiden in: komijnpoeder, paprikapoeder, korianderzaad, uienpoeder, knoflookpoeder, chilipeper en peterselie. Maar je kunt er bijvoorbeeld ook kerrie, cayennepeper, kaneel of kurkuma in terugvinden. Net als kruidnagel of kardemom!

Hoeveel shoarmakruiden heb ik nodig?

Shoarmakruiden zitten vol smaak. Je hebt er dus over het algemeen niet zoveel van nodig. Voor 500 gram shoarmavlees kom je vaak wel uit met één volle eetlepel shoarmakruiden. Zeg maar zo’n 15 tot 20 gram. Maar het is natuurlijk maar net wat je lekker vindt of wat je gewend bent.

Is shoarma gezond?

Een vet broodje shoarma met veel vlees en knoflooksaus is nu niet bepaald gezond. Toch is het vlees op zich niet zo ongezond als het lijkt. Shoarma van lamsvlees, varkensvlees of kip zit bevat namelijk allemaal belangrijke vitamines en mineralen. Het zit ‘m dus meer in de portiegrootte en wat je erbij serveert!

Kun je deze kruidenmix gebruiken voor kip?

Dit recept voor shoarmakruiden kun je gebruiken voor alle soorten vlees. Je kunt het dus ook zeker gebruiken om je kipshoarma mee op smaak te brengen. Of je kalkoen. Daarmee maak je dus eenvoudig zelf een iets gezonder broodje shoarma, kapsalon, pizza of anders shoarmaschotel. Nog meer reden om deze mix te maken dus!