Ah, shoarmakruiden. Kant-en-klaar te kopen bij de buurtsuper, zelf shoarmakruiden maken is natuurlijk veel leuker, lekkerder en vaak ook nog gezonder. Met dit recept tover ook jij in een handomdraai de lekkerste shoarma voor in een pitabroodje, op een kapsalon of ander gerecht. Let’s go!
Wat zijn shoarmakruiden?
Shoarmakruiden zijn kruiden en smaakmakers die gebruikt worden om vlees te marineren. Het wordt vooral gebruikt in de Midden-Oosterse keuken. Het wordt veel gegeten in landen als Turkije en Israël, maar inmiddels wordt het ook veel gebruikt in de Griekse recepten en Marokkaanse gerechten. Vaak wordt het gemarineerde vlees gegrild of in reepjes gebakken en vervolgens geserveerd met een saus van tahin, een pepersaus, tzatziki of een andere knoflooksaus.
Zelf shoarmakruiden maken
Je kunt een kant-en-klaar mengsel meestal gewoon kopen bij de supermarkt om hoek, maar je kunt natuurlijk ook je zelf je eigen shoarmakruiden maken. Dit zijn de ingrediënten en hoeveelheden voor een makkelijk basisrecept:
- 5 tl komijnpoeder
- 4 tl paprikapoeder
- 3 tl korianderzaad (gemalen)
- 1 tl uienpoeder
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl kurkuma
- 1 tl kaneel
- ¼ tl chilipoeder
- 1 tl peterselie (gedroogd)
- 1 tl zout
Tip: Als je van kruidig of spicy houdt, kun je eventueel ook nog een theelepeltje kerrie of cayennepeper toevoegen. En je kunt ‘m natuurlijk ook gewoon maken zonder zout. Wat je maar lekker vindt!
Hoeveel shoarmakruiden heb je nodig per kilo vlees?
Het kruidenmengsel heeft doorgaans een sterke smaak. Je hebt dus helemaal niet zoveel nodig om je vlees op smaak te brengen. Meestal heb je ongeveer 30 gram shoarmakruiden nodig om een kilo vlees op smaak te brengen. Dat zijn ongeveer 2 volle eetlepels pf 15 kleine theelepels. Met bovenstaand recept kun je dus makkelijk 2 keer 500 gram shoarma klaarmaken!
Originele, Amsterdamse & Marokkaanse shoarmakruiden
Er is niet iets zoals een origineel recept. In iedere land wordt het kruidenmengsel net iets anders gemaakt. Zo bevat de Turkse of Marokkaanse variant bijvoorbeeld wat meer korianderzaad en vind je in de Amsterdamse shoarmakruiden soms weer wat komijnzaad terug. Ook kruiden als gember, kruidnagel of kardemom kunnen er in voorkomen. Experimenteer er zelf dus lekker op los en gebruik vooral wat je lekker vindt (of wat je nog hebt liggen)!
Recepten met shoarmakruiden
Wil je weten waar je je zelfgemaakte kruidenmix allemaal voor kan gebruiken? Of heb je een grote batch gemaakt en heb je nog wat over? We geven je graag wat ideeën. Probeer dus vooral eens deze 3 lekkere, gezonde én makkelijke recepten en laat je verrassen!
Kruidige shoarmareepjes met komkommer-fetasaus
Hier gebruiken we de shoarmakruiden voor kip shoarma. Haal dus wat kipreepjes of snijd zelf een kipfilet in dunne reepjes en marineer ze in je nieuwe kruidenmix. Hoe langer, hoe beter. In het ideale geval laat je ze een nachtje in de koelkast staan. Bak ze goudbruin in een koekenpan en serveer met de sperziebonen, gepofte cherrytomaatjes en komkommer-fetasaus.
Pandanrijst met shoarma, aubergine en tahini-yoghurt
Lekker makkelijk comfort food voor op de vrijdagavond! Terwijl je de rijst kookt, bak je de namelijk groenten en het vlees gaar. Ondertussen maak je ook de tahini-yoghurt door sesampasta te mengen met Griekse yoghurt en een klein beetje water. Serveer met fijngesneden ijsbergsla en wat granaatappelpitjes (optioneel) en je hebt in amper 20 minuten al een heerlijke maaltijd op tafel!
Shoarma en courgette met Panklaar toverrijst
Voor een lekker bordje shoarma hoef je echt niet naar de plaatselijke snackbar. Die maak je gewoon zelf. Ook als je weinig tijd hebt om te koken. Dit gerecht is met onze kant-en-klare rijst namelijk in ongeveer 12 minuten al klaar. Dat is sneller dan afhalen of bezorgen. En vaak nog gezonder ook, want we serveren ‘m met courgette, tomaten en ui. Lekker met Italiaanse kruiden voor nóg meer smaak!
Nog meer recepten
Liever andere gerechten met shoarmakruiden maken? Check dan al onze recepten met shoarmavlees en laat je lekker inspireren!