Surinaamse recepten: ultiem gevarieerd eten!

Surinaamse recepten: ultiem gevarieerd eten!

We maken er geen geheim van: bij Lassie houden we van lekker, gezond en bovenal gevarieerd koken. En als er íets gevarieerd is, dan zijn het wel Surinaamse recepten. De Surinaamse keuken is namelijk een mengelmoes van allerlei andere keukens, waardoor er een heleboel unieke gerechten uit voort zijn gevloeid. En daar geven we bij Lassie graag onze eigen draai aan. Gegarandeerd leuke recepten, altijd lekker en simpel om te maken. Altijd goed!

Weet wat je eet!

De bevolking van Suriname is afkomstig uit alle delen van de wereld en al die verschillende mensen namen hun eigen recepten mee. Door elkaars gerechten en ingrediënten te gebruiken ontstonden er weer nieuwe gerechten met Javaanse, Chinese, Indiase en Hollandse invloeden. Fusion cooking op z’n best. En die nieuwe gerechten zien we nu als écht Surinaams eten. Hartstikke lekker en een keer wat anders dan anders!

Traditionele Surinaamse recepten met een twist

Er zijn een heleboel Surinaamse recepten te vinden waarmee je traditionele gerechten kunt maken. En je kent er vast wel een paar: roti, moksi alesi, pom uit de oven, pastei, Surinaamse bami en ga zo maar door. In veel van die gerechten gebruikt men echter ingrediënten die we niet altijd even makkelijk in de supermarkt kunnen vinden. Kousenband, okra of Madame Jeanette pepertjes, bijvoorbeeld.

Daarom hebben we onze eigen, moderne twist gegeven aan een aantal van die originele gerechten. Met makkelijk te verkrijgen boodschappen, eenvoudig te bereiden en minstens net zo lekker. Onze Surinaamse recepten zijn ontwikkeld in samenwerking met Jennifer Jessica van surinaamskokenmetjen.nl en het gelijknamige kookboek. Een echte expert op het gebied van Surinaams eten dus!

surinaamse recepten

Nieuwsgierig? Bekijk hieronder onze favorieten, laat je inspireren en zet vanavond nog wat lekkers op tafel!

surinaamse recepten

Bruine bonen met basmatirijst

Bruine bonen met rijst. Ook wel B.B.R genoemd en een klassieker onder de Surinaamse recepten. Traditioneel gemaakt met kip en/of zoutvlees, maar in deze variant gebruiken we knakworst. Handig, want daarmee kun je een stuk sneller aan tafel en ook kinderen zijn er gek op. Als is het dan misschien wel handig om het er geen pepertje in te doen...

Je vindt het recept hier.

Massala kip met spinazie en gele rijst

Zeg je Suriname, dan zeg je massala. Het kruidenmengsel (niet te verwarren met garam masala!) wordt in veel Surinaamse recepten, waaronder roti, gebruikt om een gerecht die typische smaak mee te geven. In onze versie combineren we dat kruidige met de zachte smaak van spinazie en het zoete van tomaten. Maak het ook eens vegetarisch met eieren in plaats van kip!

Bekijk hier het recept.

Massala eieren met bloemkool

Oké, nog eentje met massala dan. Omdat het zo lekker is en je soms ook vegetarisch wilt eten: kruidige massala eieren met bloemkool. Een eenvoudig gerecht, maar ontzettend smaakvol en ook nog eens laag in calorieën. Lekker met extra blokjes aubergine (als je er wat meer groenten in wilt verwerken) en een frisse piccalilly dip. Moet je eens geprobeerd hebben!

Hier vind je het recept.

surinaamse recepten

Surinaams rundvlees met snijbonen

Rosbieflapjes gesudderd in een smaakvolle ketjapsaus en geserveerd met knapperige, gewokte snijbonen? Yes, please! Dit is één van die Surinaamse recepten waar je ons iedere dag wel mee kunt verwennen. Lekker met cassave kroepoek en sambal of beleg er de volgende dag een broodje mee als je nog wat overhoudt. Maar dat laatste is wel onwaarschijnlijk...

Check het recept hier.

Snelle makreel met spitskool

Geen tijd om te koken? Drukke dag gehad op het werk? Check dan één van de meest snelle Surinaamse recepten: gerookte makreelfilet met kruidige spitskool! Dit gerecht staat in amper 20 minuutjes al op tafel en het heeft ook nog eens weinig afwas, want je kunt alles gewoon in de wok bereiden. Ook wel prettig, toch? Lekker met Surinaams zuurgoed!

Ontdek hier het recept.

Recente blogs

Ontdek onze recepten