Nasi rijst maken: welke rijst gebruik je voor nasi?

20 december 2021 – Leestijd 3 minuten
Lassie Recept544 Simpele nasi goreng ham gebakken spiegeleitje

Ah, nasi. Een echte klassieker uit de Indonesische keuken en eentje die we ook in Nederland maar wat graag op tafel zetten. Het liefst zelfgemaakt natuurlijk. Dat is altijd nét wat lekkerder. Maar welke rijst gebruik je voor nasi? En hoeveel rijst moet je gemiddeld per persoon rekenen? Daar geven we je vandaag graag antwoord op!

Welke rijst voor nasi?

Voor het maken van nasi goreng gebruik je het liefst een droogkokende rijstsoort. Die wordt lekker luchtig en kun je goed mengen met je ingrediënten. Denk dus aan gewone witte rijst (Toverrijst), zilvervliesrijst, basmatirijst of pandanrijst. Risottorijst, paellarijst en sushirijst zijn minder geschikt, want die pakken te veel en zijn te nat. Welke rijstsoort je dan wél gebruikt voor je nasi is afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren (of wat je nog hebt liggen).

Tip: Maak je nasi kuning? Gebruik dan onze Gele Rijst!

Hoeveel rijst per persoon bij nasi?

Hoeveel rijst per persoon nodig is, is afhankelijk van of je het serveert als hoofd- of bijgerecht. Voor bijgerechten reken je namelijk gemiddeld 50 gram ongekookte rijst. Maar nasi is je hoofdgerecht en de rijst is daarin ook nog een belangrijk ingrediënt. Daarom gebruik je voor nasi ongeveer 75 gram ongekookte rijst per persoon. Een verpakking van 300 gram is daarmee genoeg voor 4 personen!

Met Lassie is nasi maken simpel

Bij Lassie houden we van koken zonder gedoe. Daarom helpen we je ook graag die nasi simpel te houden. Onze Nasi Goreng is bijvoorbeeld al op smaak gebracht met gedroogde groenten, kruiden en specerijen. Zo hoef je niet eerst in de weer met een hakmolen of vijzel om een boemboe te maken, maar zet je gewoon in een handomdraai een smaakvolle nasi op tafel. Lekker makkelijk!

Inspiratie: 3 recepten met onze nasi rijst

Van klassieker tot fried rice met moderne of extra gezonde twist, dit zijn onze 3 favoriete recepten met onze nasi rijst:

  • Nasi goreng met kipsaté en pindasaus
    Eerlijk is eerlijk: er gaat niets boven een klassieke nasi goreng met kipsaté en pindasaus. Een echte rijstklassieker. En met kipfiletblokjes die alvast gemarineerd zijn en kant-en-klare satésaus kun je vaak in 20 minuten al aan tafel. Ook niet onbelangrijk.

NASI GORENG MET KIPSATÉ EN PINDASAUS



  • Nasi goreng met omelet
    Kindvriendelijke nasi rijst met extra groenten. Dat is deze nasi goreng met omelet. Lekker met plakjes ham, prei en een rode paprika, maar je maakt het feest pas echt helemaal compleet met atjar tjampoer, kroepoek, ketjap, sambal en een schaaltje met gebakken uitjes!
  • Nasi goreng met tempeh crumble (vega)
    Het klinkt misschien ingewikkeld, maar niets is minder waar. Deze nasi goreng met tempeh crumble en sperzieboontjessalade is namelijk heel eenvoudig te maken. Je verkruimelt de tempeh gewoon met je vingers en bakt het knapperig bruin. Hoef je het alleen nog maar even op smaak te brengen met knoflook, ketjap en sambal!

Extra snelle nasi rijst maken

Voor een nasi gebruik je gekookte rijst. En je hebt niet altijd tijd (of zin) om eerst een pannetje op het vuur te zetten. Ook daar hebben we wat voor bedacht: kant-en-klare rijst. Die kan zo in de pan. Rechtstreeks uit het pakje of bakje. Maar je kunt natuurlijk ook een restje rijst gebruiken om je fried rice mee te maken. Duurzaam én goed voor je portemonnee!

Nog meer recepten met onze nasi rijst?

Heb je nog meer inspiratie nodig? Wil je nog meer ideeën voor het avondeten? Hebben we voor je! Check hier bijvoorbeeld alle recepten met onze nasi rijst of laat je inspireren door ons blog ‘Zelf nasi maken: simpel en snel’. Daar leer je hoe je in 5 stappen altijd een lekkere nasi op tafel zet. Gewoon met je eigen favoriete vlees, vis en/of groenten!

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Wat is het verschil tussen nasi en rijst?

Rijst is een ingrediënt en met nasi bedoelen we in Nederland een compleet gerecht. Je gebruikt rijst dus om nasi te maken. Dat doe je door de rijst eerst te koken en vervolgens samen met groenten, vlees/vis en wat kruiden te bakken in een grote hapjespan of wok. De bekende nasi goreng kun je dan ook haast letterlijk vertalen in ‘gebakken rijst’

Welke rijst gebruik je voor nasi?

In principe kun je elke bijna elke soort rijst gebruiken om nasi te maken, zolang de rijst maar droog kookt. Paellarijst, risottorijst en sushirijst blijven bijvoorbeeld na het koken wat vochtig en kun je niet goed bakken. Om een mooie, luchtige nasi te maken gebruik je dus het best witte rijst, zilvervliesrijst, pandanrijst of basmatirijst. Wel eerst koken en af laten koelen, hè?

Hoeveel rijst gebruik je per persoon voor nasi?

In een nasi is de rijst een belangrijk ingrediënt. Het zorgt voor een soort verbinding tussen je vlees of vis, groenten en de kruiden. Daarom mag je er ook best wel wat van in je nasi gebruiken. Je kunt hierbij denken aan ongeveer 75 gram rijst er persoon. Let op: ongekookt! Dat zijn ongeveer 3 koffiekopjes ongekookte rijst voor 4 personen. Of ongeveer 5 eetlepels per persoon!

Welke kruiden gebruik je met nasi rijst?

In bijna iedere supermarkt vind je wel een boemboe of kruidenmix voor nasi. Kant-en-klaar. Hoef je niks maar aan te doen. Meestal bestaan de mixen uit een mengsel van korianderpoeder (ketoembar), gemalen komijnzaad (djinten), gemberpoeder (djahe), kurkuma (koenjit), citroengras (sereh), knoflookpoeder en chilipoeder. Ook laos, ketjap en sambal worden veel gebruikt om een nasi smaak te geven