7 makkelijke Franse recepten met rijst (of couscous)

26 maart 2024 – Leestijd 3 minuten
549 Voorgestoomde Couscous Franse couscoussalade met gerookte kip en pruimen

Ratatouille. Quiche Lorraine. Franse uiensoep of boeuf bourguignon. We kennen allemaal wel een paar Franse gerechten. Stuk voor stuk klassieke gerechten bomvol smaak. Wijntje erbij en genieten maar. Gelukkig hoef je daarvoor niet meer naar het dichtstbijzijnde etablissement. Met onze makkelijke Franse recepten met rijst tover je namelijk ook zelf iets Frans op tafel. Zonder gedoe en vaak al klaar in kwartiertje. Bon appétit!

Over de Franse keuken

De Franse keuken is rijk aan tradities. Er komen veel klassieke gerechten vandaan die je inmiddels over de hele wereld kunt bestellen. Maar het is ook een veelzijdige keuken. Iedere regio in Frankrijk heeft weer eigen gerechten. Waar ze in het noorden bijvoorbeeld veel zachte roomsauzen maken, koken ze in het Provençaalse zuiden juist weer met extra veel kruiden. Er is dus voor ieder wat wils!

Onze makkelijke Franse recepten met rijst (of couscous)

Om je kennis te laten maken met de Franse keuken, hebben we een aantal makkelijke Franse recepten voor je op een rijtje gezet. Allemaal eenvoudige, maar lekkere gerechten die je ook zelf thuis kunt maken. Van klassieke cuisine tot heerlijke recepten met een subtiele Franse twist. Bekijk ze allemaal!

Salade Niçoise met rijst

We beginnen deze lijst met een klassieker: de Salade Nicoise. Een heerlijke frisse salade met tonijn, haricot verts, ei, tomaat, olijven en en ui. Normaal gesproken serveer je ‘m misschien met aardappel, maar wij maken deze salade graag met rijst om hem net wat meer body te geven. Ook lekker met wat ansjovis!

Je vindt het recept hier.

Gratin van ham, prei en meergranenrijst

Gratins klinken bijna per definitie al als Franse recepten … en dat is deze gratin van ham, prei en meergranenrijst ook! Met als bonus dat dit gerecht wel heel makkelijk te maken is. We rollen de prei op in een plakje ham, leggen alles in een ovenschaal en overgieten het met bechamelsaus (een Franse klassieker) en kaas. Even de oven in en klaar!

Check hier het recept.

Rijst-linzensalade met peultjes en hazelnoten (vegetarisch)

Linzen vind je vaak terug in Franse recepten. Niet gek, want de bekende le puy linzen (groene linzen) zijn afkomstig uit Frankrijk en daar kun je hele lekkere dingen mee maken. Bijvoorbeeld deze frisse rijst-linzensalade met peultjes en hazelnoten. En alsof dat nog niet Frans genoeg is, maak je er zelf ook een simpele vinaigrette (Franse dressing) bij!

Hier bekijk je het recept.

RIJST-LINZENSALADE MET PEULTJES EN HAZELNOTEN

Coq au vin blanc - maar dan anders

Nog één van die klassieke Franse recepten: coq au vin! Wij maken daar bij Lassie graag een coq au vin blanc van. Kip gestoofde in witte wijn dus. Lekker simpel met drumsticks, prei, appel en zure room voor een extra friszure touch. En belangrijker nog, je hebt dit gerecht vaak al binnen een half uurtje op tafel staan.

Lees hier hoe je onze kip in romige preisaus maakt.

Provençaalse biefstukreepjes

Veel Franse recepten kennen inmiddels ook invloeden uit Chinese keuken. Het is dus niet gek dat er in Frankrijk tegenwoordig ook veel geroerbakt wordt. Combineer je zo’n snelle roerbak met Provencaalse wokgroenten, tomaten en biefstuk dan krijg je deze Provençaalse biefstukreepjes met rozemarijn en knoflook. Daarmee kun je binnen 10 minuten aan tafel!

Bekijk het recept hier.

Franse couscoussalade met gerookte kip en pruimen

Daar zit je dan. Op vakantie aan de côte d’Azur. De Franse rivièra. Met een strakblauwe hemel en een nog blauwere zee. Waar heb je dan zin in? Precies. Een lekkere salade. Daarom ontwikkelden we deze Franse couscoussalade met gerookte kip, pruimen en een heerlijke dressing van sjalotjes, peterselie en dragonazijn. Aanrader!

Hier vind je het recept.

Groentestoof van zoete aardappel en champignons (vegetarisch)

Uiteraard geeft ook een stoof met rode wijn nog acte de présence in dit lijstje met Franse recepten. Een luxe gerecht waar je indruk mee maakt, maar waarbij je de stiekem de oven het meeste werk laat doen. Lekker vegetarisch, maar ook heerlijk met wat plakjes eendenborstfilet of een stukje entrecote!

Je kunt het recept hier lezen.

GROENTESTOOF VAN ZOETE AARDAPPEL EN CHAMPIGNONS