Wat is langgraan rijst en wat maak je ermee?
Zoveel mensen, zoveel smaken en zoveel soorten rijst. Langgraan rijst is er daar één van. Maar wat is langgraan rijst precies? Wat moet je kopen als een recept vraagt om lange rijst? En wat kun je er eigenlijk allemaal mee maken? In deze blog geven we je daar antwoord op. En we doen er meteen een paar lekkere, gezonde en makkelijke recepten bij. Dan heb je meteen wat inspiratie voor het eten vanavond!
Wat is langgraan rijst?
Langgraan rijst is rijst waarvan de korrels wat dunner en langer zijn. Vaak zijn de korrels wel 3 tot 5 keer zo lang als breed, waardoor het ook wel lange rijst of langkorrelrijst genoemd wordt. Het is dus geen echte rijstsoort, maar meer een verzamelnaam voor verschillende soorten rijst die aan deze eigenschappen voldoen. Je kunt hierbij denken aan:
- Basmatirijst
- Pandanrijst
- Zilvervliesrijst
- Lassie Toverrijst
Lekker luchtig
In tegenstelling tot rondkorrelige rijst zoals risotto- of paellarijst, kookt langkorrelige rijst juist wat droger. Daarmee zorg je dus voor een bordje lekkere, fluffy rice die je kunt serveren bij een heleboel verschillende gerechten. Serveer de langgraan rijst bijvoorbeeld als bijgerecht bij één van onze snelle en gezonde curry recepten, maak er een lekkere nasi mee of gebruik het als basis van een zomerse rijstsalade. Je kunt er alle kanten mee op. Lekker gevarieerd!
Hoe moet je langgraan rijst koken?
Langgraan rijst koken is helemaal niet moeilijk. Zet een pannetje met ruim water op het vuur, kook de rijst gaar in een minuutje of 8 gaar en giet af. Om de rijst droog en luchtig te krijgen, is het belangrijk dat je de rijst terug doet in de pan en met de deksel erop nog even een paar minuten laat staan. Afhankelijk van je rijstsoort, zo’n 5 tot 15 minuten. Zo stoomt het laatste vocht eruit. Alleen nog even omscheppen en serveren maar!
Recepten & inspiratie
Om je op weg te helpen in de keuken, hebben we een paar van onze lekkerste rijstgerechten voor je op een rijtje gezet. Voor iedere soort langgraan rijst één, zodat je altijd iets lekkers kunt maken met de rijst die je nog hebt liggen. Bekijk onderstaande recepten en laat je inspireren!
Surinaamse bruine bonen met basmatirijst
Bruine bonen met rijst is een echte klassieker uit de Surinaamse keuken. Traditioneel met zoutvlees, maar wij maken ‘m gewoon met knakworstjes. Die zijn net wat makkelijker te verkrijgen en maken het gerecht bovendien een stuk kindvriendelijker. Dan wel even het Madame jeanette pepertje weglaten!
Meer weten over basmatirijst? Lees hier alles over de bereiding, de voedingswaarde en nog meer recepten!
Thaise pompoensoep met pandanrijst
De geurige en fleurige pandanrijst past perfect bij Aziatische gerechten, waaronder deze Thaise pompoensoep. Het geeft de soep net wat meer body en maakt er echt een volledige maaltijd van. Compleet met een verantwoorde, gezonde basis. Deze soep bevat heel veel smaak - maar weinig calorieën. Ook wel lekker!
Check ook ons blog over jasmijn- en pandanrijst en leer alles over deze rijstsoort. Uiteraard inclusief nog wat meer lekkere gerechten!
Zilvervliesrijst met paddenstoelen en spinazie (vegetarisch)
Keertje geen vlees? Check dan deze zilvervliesrijst met paddenstoelen en spinazie. Een lekker gerecht met lekker veel smaakmakers als tijm, oregano, roomkaas met knoflook en kruiden en amandelen voor de crunch. Met Lassie Panklaar Zilvervliesrijst heb je dit recept bovendien klaar in een kwartiertje!
Zilvervliesrijst wordt ook wel bruine rijst genoemd en daar lees je hier meer over!
Kabeljauw en broccoli met Toverrijst (witte langgraan rijst)
Onze Toverrijst kun je zien als witte langgraan rijst en die vormt het perfecte bedje voor deze kabeljauw met broccoli en tomaat uit de oven. Een smaakvol en makkelijk gerecht boordevol groenten en met een lekkere saus. Het ideale gerecht voor op de vrijdag visdag. Probeer ‘m snel eens uit!
Bekijk ook al onze andere recepten met Toverrijst of ga op de extra gezonde tour met onze Halfvolkoren Toverrijst recepten!