Wat eet je bij risotto?

5 jan. 2023 – Leestijd 3 min

Jij wilt indruk maken met je kookskills. Dus je gaat risotto maken. Maak wat eet je bij risotto? Welke groenten, welk vlees en welke vis passen passen er goed bij?

699 Lassie Risotto Risotto met parmaham peer witlof honing en tijm top

Welke groenten bij risotto?

Het maakt eigenlijk niet zoveel uit welke groenten je bij je risotto serveert. Bijna alles kan er wel in. Toch zijn dit vaak de favorieten:

  • Asperges
    En dan vooral groene asperges. Die geven je gerecht een zomers tintje en een lekkere bite. Probeer deze risotto met asperges maar eens!
  • Doperwten
    Deze groene jongens kun je zo vanuit de diepvries door je risotto mengen. Makkelijk en lekker. Check risotto met doperwten voor extra inspiratie!
  • Courgette
    Ook een courgette doet het altijd goed in je risotto. Zeker als je ‘m combineert met bijvoorbeeld zalm, zoals in deze courgette risotto!
  • Pompoen

Herfstige dag? Ga dan eens voor deze pompoenrisotto. Daar krijg je het weer lekker warm van. Zeker weten.

  • Paddenstoelen
    Champignons, oesterzwammen, een portobello … ze passen allemaal perfect bij die risotto. Onze favoriet? Deze romige risotto met champignons!

En er zijn natuurlijk nog veel meer groenten die hand in hand gaan met smeuïge risotto rijst. Maak bijvoorbeeld eens een tomatenrisotto of ga voor die risotto met spinazie. Ook een broccoli- of bietenrisotto valt vaak wel in de smaak. Net als paprika en tuinbonen trouwens!

Welk vlees bij risotto?

Wat eet je bij risotto als je zin hebt in vlees? Een heleboel verschillende dingen. Je kunt haast eindeloos variëren. Hiermee zit je altijd goed:

  • Kip
    Kip is niet voor niets het meest veelzijdige stukje vlees. Een echte allemansvriend. Probeer deze risotto met kip maar eens en ervaar het zelf!
  • Spekjes
    Als je spekjes krokant bakt, geven ze een lekkere crunch die perfect past bij die smeuïge rijst. Precies zoals in deze risotto met spekjes!
  • Salami
    Slimme smaakmaker! Want het bakvet kun je gebruiken om je risotto extra smaak te geven. En dat doen we dan ook in deze risotto met salami!
  • Ham

Achterham, rauwe ham, prosciutto … you name it en het past uitstekend bij een risottogerecht. Inspiratie nodig? Check deze risotto met Parmaham!

Tip: Je kunt natuurlijk ook wat vlees als topping gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een kalfsschnitzel en serveer eens wat Italiaans stoofvlees bij je risotto alla Milanese!

Welke vis bij risotto?

En welke vis serveer je bij risotto? Ook daar kun je heel veel kanten mee op. Dit zijn de meest gebruikte soorten vis en zeevruchten:

  • Garnalen
    Garnalen zijn by far de meest populaire zeevruchten in een risotto. Wij gaan dan zelf vaak voor deze risotto met garnalen. Lekker met spinazie en tomaat!
  • Zalm
    Qua vis is zalm het populairst. Met name gerookte zalm. Die hoef je er op het eind namelijk alleen even doorheen te roeren, zoals in deze risotto met zalm!

Tip: Houd je niet van garnalen of zalm? Meng dan eens een blikje tonijn door je gerecht of serveer met een gebakken stukje witvis als kabeljauw, tilapia of pangasius!

Welke bouillon bij risotto?

Weet je wat je bij je risotto eet vanavond? Maak ‘m dan ook meteen met een bouillon die er goed bij past. Gebruik een groentebouillon bij een vegetarische risotto of een paddenstoelenbouillon bij risotto’s met champignons. Afhankelijk van je gerecht, gebruik je op diezelfde manier dus ook een vlees-, kippen- of visbouillon!

Toppings

Ingrediënten? Check. Bouillon? Dubbel check. Nu alleen de toppings nodig. Natuurlijk hoort er wat Parmezaanse kaas over en door je risotto, maar je kunt er natuurlijk ook geitenkaas of wat Pecorino voor gebruiken. En verse kruiden, ringetjes bosui of wat pijnboompitjes zijn er ook lekker bij!

Welke wijn bij risotto?

Je weet nu wat je bij risotto eet. Maar wat drink je er eigenlijk bij? Ontdek welke wijn bij risotto gebruikt wordt of laat je meteen verrassen door de lekkerste wijn en risotto cominbaties!