Wijn bij risotto: welke gebruik je om te koken en drinken?

05 augustus 2021 – Leestijd 3 minuten
26 Risottorijst Risotto primavera

Wijn en risotto passen bij elkaar als twee trommelstokken. Als Simon en Garfunkel of als Acda en de Munnik. De één kan gewoon niet zonder de ander. En omdat risotto echt comfort food is, mag je ook wel genieten van een lekker wijntje erbij. Zeker als je het maakt voor je date of tijdens een romantische avond met je partner. Maar wat is eigenlijk de beste wijn bij risotto? Welke fles gebruik je om te koken - en welke om te drinken?

Risotto maken met wijn

Risotto maken is heel eenvoudig. In 6 simpele stappen zet je al een heerlijk smeuïg bordje op tafel. Je fruit eerst ui, knoflook en eventueel wat andere smaakmakers aan, bakt de rijst even mee en dan blus je het af met bouillon … of wijn! Vaak wordt hier een (goedkopere) witte wijn voor gebruikt, maar een rode wijn past er soms prima bij. Het belangrijkste is hier om de wijn aan te sluiten op het ingrediënt met de meest uitgesproken smaak. Net zoals bij het serveren.

Welke witte wijn bij risotto serveren?

Welke wijn je bij risotto serveert, ligt dus ook aan de ingrediënten uit het recept. Die bepalen namelijk of het een lichte of zware risotto is. Je kunt het volgende als uitgangspunt nemen:

Lichte risotto’s

Lichte risotto’s zijn gerechten met veel groenten, vis of schaaldieren. Denk aan groene asperges, doperwten, spinazie, courgette, garnalen, zalm en citroen. Over het algemeen zoek je dan ook lichte tonen in je wijn bij deze risotto. In het schap ga je dan op zoek naar een fles met een fruitige, wat zuurdere smaak. Kortom: droog & fris.

Voorbeelden van lichte recepten:

Risotto met zalm en courgette

Zwaardere risotto’s

In zwaardere risotto’s vind je veel vlees terug of ingrediënten met een aardse smaak. Denk aan champignons, kaas, spek of ham. Bij deze ingrediënten past vaak een wijn met een mooie ronde smaak wat beter. Daarmee breng je je gerecht wat meer in balans. In het schap zoek je dan naar een droge & volle witte wijn. Daarmee zit je altijd goed.

Voorbeelden van zware recepten:

Snelle risotto met spek, aubergine, pecorino en tijm

Kun je ook een rode wijn bij risotto serveren?

Ja, natuurlijk kun je ook een rode wijn bij risotto serveren. Sterker nog, bij sommige risotto recepten past een rode wijn heel goed. Het gaat dan vooral om recepten die gebruik maken van ingrediënten met een wel heel uitgesproken smaak. Denk aan pancetta, salami of parmaham. In de winkel ga je dan op zoek naar een robuuste, stevige of krachtige wijn met aroma’s van donker fruit, tabak of andere aardse tonen.

Zo’n rode wijn past bijvoorbeeld perfect bij deze recepten:

Laatste tip!

Weet je niet goed wat voor risotto je maakt en daardoor ook niet goed welke wijn bij je risotto past? Dan zit je met een volle & romige wijn eigenlijk altijd wel goed. Let er bij rode wijnen wel op dat er niet teveel tannines of scherpe zuren in zitten, zodat de wijn niet gaat overheersen. En probeer ook eens een volle rosé als je in een avontuurlijke bui bent of een flesje bubbels in plaats van witte wijn. Leuk als je iets te vieren hebt!

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Moet er wijn in risotto?

Traditioneel maakt men risotto met wijn. De rijstkorrels worden daarbij eerst glazig gebakken en vervolgens afgeblust met (witte) wijn. Maar heb je geen wijn in huis of eten er kinderen mee? Dan kun je het ook prima weglaten. Blus de rijst dan gewoon af met bouillon. Dezelfde als die je gebruikt om de rijst te koken!

Welke wijn past bij risotto met chorizo?

Chorizo is een worst met een vrij pittige of kruidige smaak. Daarom raden we je een droge en volle witte wijn of rosé aan. Of misschien nog wel beter: een rode wijn uit Spanje of Portugal. Kies in dat laatste geval voor een stevige, krachtige rode wijn met fruitige smaak en veel tannines. Daarmee zit je altijd goed!

Welke wijn bij risotto met asperges?

Meestal is een risotto met (groene) asperges vrij licht. Daar hoort dan ook een lichte witte wijn bij. Zoek in het schap bijvoorbeeld naar een fles met droge en frisse wijn. Hoe frisser, hoe beter. Het fruitige van de wijn gaat namelijk perfect samen met het romige van de risotto en de zachte, milde smaak van de asperges. Dat reset je mondgevoel en daardoor is iedere hap van je risotto nóg lekkerder!

Welke wijn bij risotto met paddenstoelen (funghi)?

Risotto met paddenstoelen (funghi) heeft veel aardse smaken. Daar past een vollere wijn goed bij. Afhankelijk van de tijd van het jaar serveer je een droge en volle witte wijn of juist stevige & krachtige rode wijn bij je risotto met champignons, cantharellen of gegrilde portobello. Ga voor wit in de lente en zomer en voor rood in de herfst of winter!