De bereiding van risotto rijst vraagt om wat extra tijd en aandacht, maar het resultaat is heerlijk. De korrels nemen tijdens het koken veel vocht op, wat de rijst lekker zacht en smeuïg maakt.
Saffraanrisotto
met pompoen en amandel
- Personen:
- 4
- Bereidingstijd:
- 30 minuten
- Voedingswaarde:
- 660 kcal
- De Grote Hamersma Wijntip:
Le Verdier 2021 - Gaan met die saffraan! Rhône-wit is er dol op.
Kookstand
Zet de kookstand aan zodat het scherm niet in slaapstand gaat tijdens het koken.
Bereidingswijze
- Wrijf de saffraandraadjes met 1 theelepel zeezout in een vijzel tot poeder. Doe dit mengsel over in een maatbeker en vul met kokend water aan tot 1 liter.
- Verwarm de olijfolie in een pan met een dikke bodem en fruit de ui zachtjes glazig. Roer de risottorijst erdoor en verwarm al roerend tot de korrels rondom glanzen. Schenk de wijn erbij en laat de rijst pruttelen tot de wijn bijna verdampt is.
- Schep de blokjes pompoen door de rijst, doe de helft van de saffraan-bouillon en de oregano erbij en kook de rijst in 18 min. zachtjes gaar. Roer regelmatig en voeg tijdens het koken de resterende saffraanbouillon scheut voor scheut toe. De rijst moet lekker smeuïg blijven.
- Hak intussen de amandelen grof en rooster ze in een droge koekenpan lichtbruin. Laat afkoelen.
- Schep de spinazie hand voor hand door de risotto en laat de blaadjes al omscheppend slinken.
- Serveer de risotto in diepe borden en strooi de amandelen erover. Garneer met basilicumblaadjes.
Tip: Liever met vlees? Deze risotto is ook heerlijk met gebakken kalfsschnitzel of kipdijfilet. Of met wat fijngesneden achterham erdoor.
Bevat p.p: 660 kcal. 15 g eiwit, 25 g vet waarvan 3 g verzadigd, 87 g koolhydraten en 7 g voedingsvezel
In dit recept wordt gebruik gemaakt van
Risotto rijst