Alles over de portobello

1 aug. 2022 – Leestijd 3 min
Zilvervliesrijst Portobello En Tomaat

Je ziet ‘m steeds vaker in populaire recepten: de portobello. Misschien heb je ‘m wel eens in de supermarkt zien liggen en vroeg je je al af wat het precies is en wat je ermee kunt maken. Geen zorgen, we vertellen je er alles over en geven je meteen een paar makkelijke én lekkere recepten die je vandaag nog kunt proberen!

Wat is een portobello?

Een portobello is eigenlijk gewoon een volgroeide kastanje-champignon. De hoed staat bij deze paddenstoelen wat meer open en kan een flinke doorsnede hebben. Daardoor kun je deze ze gebruiken als vegan alternatief voor een burger. Zeker ook omdat ze de net als de kleinere champignons die vlezige textuur en bite hebben. Maar vanwege hun grootte kun je ze bijvoorbeeld ook goed vullen en roosteren in de oven!


Is ‘ie ook gezond?

Ja, portobello’s zijn zeker healthy! De paddenstoel zit namelijk boordevol gezonde voedingsstoffen. Zo bevatten ze bijvoorbeeld heel wat B-vitamines en belangrijke mineralen als koper, fosfor en ijzer. Bovendien zijn ze zó groot dat je met één of twee stuks al een groot deel van je dagelijks aanbevolen portie groenten binnen krijgt. Dat maakt gezond eten een stuk makkelijker!

Bewaren & bereiden

Je kunt een portobello gewoon in de koelkast bewaren. Daar blijft ‘ie 5 tot 7 dagen goed. Maar bewaar ze niet naast preien of ui, want die geur nemen ze over. Invriezen kan ook, maar het is dan wel aan te raden om ze eerst even kort te koken of bakken om de textuur na het ontdooien stevig te houden. Je kunt ze naast bakken trouwens ook goed grillen en roosteren op de bbq of in de oven.

Tip: Lees ook Hoe moet je een koelkast indelen?

3 lekkere portobello recepten

Benieuwd wat je er allemaal mee kunt maken? Laat je inspireren door onze 3 favoriete portobello recepten:

Zilvervliesrijst Portobello En Tomaat

Met tomaat en feta

Een lekker simpel gerecht dat je in nog geen 20 minuutjes op tafel kan zetten! De grote smaakmaker? Sinaasappel! Die gaat namelijk perfect samen met de Italiaanse kruiden en het zoute van de feta. Een feestje op je bord!

Check hier het recept.

Boerenkool Linzenrisotto Gegrilde Portobello

Met boerenkool-linzenrisotto

In dit gerecht grillen we de paddenstoelen en gebruiken we ze als topping voor op een risotto van boerenkool en linzen. Een smeuïg bordje comfort food voor die winterse dagen - maar wel met een lekkere bite.

Je vindt het recept hier.

Geroosterde Portobello Tomaten Zilvervliesrijst

Gevuld met tomatenrijst

En natuurlijk de klassieker: een gevulde portobello! Dit keer met tomatenrijst. Of eigenlijk rijst met tomaten. Lekker met crunchy hazelnoten en ringetjes bosui voor wat extra pit. Zet die grillpan maar op het vuur!

Hier kun je het recept bekijken.

Zo maak je gevulde portobello uit de oven

Je kunt natuurlijk ook een gevulde portobello uit de oven maken in plaats van op de grillpan. Verwijderd dan het steeltje en smeer de bolle kant van de paddenstoel in met olie. Leg ‘m nu ondersteboven op een bakplaat en vul ‘m met je favoriete pilav of risotto. Na ongeveer een kwartiertje op 200 °C is ‘ie klaar. Bestrooi daarna eventueel nog met geitenkaas en zet nog een paar minuutjes de grillfunctie aan.

Tip: Geef je gevulde portobello ook eens een pizza topping voor een verrassend lekkere snack!

Ook lekker als burger !

De portobello burger is een vegetarisch alternatief voor de hamburger. Ontzettend populair onder vegans, maar ook onder mensen die gezonder willen snacken of gewoon een dagje geen vlees willen eten. En ook deze vega-burger is heel eenvoudig te maken. Bak ‘m gewoon even in de koekenpan (of grill de paddenstoel op de bbq) en leg ‘m vervolgens tussen een broodje met sla, tomaat en gebakken ui. Beetje saus erover en klaar. Zo simpel kan het zijn!

Meer inspiratie nodig?

We hebben nog veel meer lekkere gerechten en inspiratie voor je. Ook met champignons en andere paddenstoelen. Check daarvoor snel al onze paddenstoelen recepten!