2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Spitskool: alles wat je moet weten

20 aug. 2022 – Leestijd 3 min
567 Panklaar Toverrijst Snelle Surinaamse makreel kruidige spitskool

Je kent ‘m wel: de spitskool. Die lichtgroene kool met spitse punt aan het eind. Maar wat kun je er eigenlijk allemaal mee? Hoe moet je hem snijden? Kun je hem rauw eten in een salade of moet je hem eerst koken, roerbakken of wokken? Wat zijn lekkere recepten en hoe lang kun je de kool bewaren? Allemaal goede vragen … en daarom vertellen we je vandaag alles wat je moet weten over spitskolen!

Bereiding van spitskool

Spitskool bereiden is niet zo moeilijk. Maar het is wel handig als je weet wat je doet. Daarom laten we je je graag zien hoe je er lekkere recepten mee kunt maken:

  • Spitskool snijden
    Snijd de kool eerst in de lengte doormidden. Verwijderd eventueel het buitenste blad als deze niet meer zo fris oogt. Snijd vervolgens bij beide helften de stronk eruit. Leg de kool daarna met de platte kant op een snijplank en snijd er dunne reepjes van.
  • Rauw (in een salade)
    Je kunt spitskool rauw eten. Bijvoorbeeld in een salade of een voorgerecht. Je hoeft de gesneden reepjes alleen maar even te mengen met een saus of dressing. Let op: het is niet zo lekker om op grote stukken blad te kauwen, dus zorg er wel voor dat je de kool dun hebt gesneden!
  • Wokken & roerbakken
    Ook lekker: spitskool wokken of roerbakken. Verhit hiervoor een olie in een wok of grote hapjespan en bak de reepjes in 7-10 minuten gaar. Vergeet niet regelmatig om te scheppen om aanbranden te voorkomen!
  • Koken
    Spitskool koken doe je in een pannetje met weinig water en snufje zout. In ongeveer 10 minuutjes is de kool gaar. Let op: kook ‘m niet te lang, want daardoor ontstaan zwavelverbindingen en gaat het stinken. Je groente wordt bovendien zwaar verteerbaar. Wil je niet!
  • In de oven
    Je kunt ook de kool ook in de oven klaarmaken. Bestrijk de hele parten bijvoorbeeld met olie of een marinade en rooster ze een half uurtje op 200°C in de oven. Maar je kunt de gesneden reepjes natuurlijk ook gewoon gebruiken in een lekkere ovenschotel. Hoef je verder niet zoveel meer aan te doen!

Inspiratie: 3 makkelijke spitskool recepten

Lekker, gezond en eenvoudig te bereiden.

567 Panklaar Toverrijst Snelle Surinaamse makreel kruidige spitskool

Snelle Surinaamse makreel met kruidige spitskool

Een lekker recept waarbij we de spitskool roerbakken met ui, knoflook, blokjes tomaat en natuurlijk de Surinaamse masala. Serveer met rijst en zoetzure komkommer voor een echte Surinaamse experience!

Je vindt het recept hier.

538 Voorgestoomde Bulgur Coleslaw bulgur veggie nuggets

Coleslaw met gegrilde avocado en veggie nuggets

Coleslaw is natuurlijk de ideale spitskool salade. Lekker met worteljulienne en een dressing van mayonaise, mosterd en witte wijnazijn. Smaakt heerlijk bij avocado van de bbq of uit de grillpan (ja, echt waar!) en een paar kip- of veggie nuggets op een bedje van luchtige bulgur!

Hier staat het recept.

Zilvervliesrijst Kipfilet Met Spitskool En Cashewnoten

Kipfilet met spitskool en cashewsaus

Dit gerecht heeft alles wat je zoekt: gegrilde kip met een beetje pit (door de sambal), een romige saus op basis van kokosmelk en cashewnoten én lekker knapperige kool uit de wok. Heel veel smaken en texturen op één bord. Dat wordt genieten. Zeker weten.

Je kunt het recept hier bekijken.

Staat je favoriet er niet tussen? Probeer dan één van de andere spitskool recepten!

Tip: Zo kun je spitskool bewaren

Nog wat van de groente over? Geen zorgen. Je kunt het gewoon bewaren in de koelkast. Verpak de parten in plastic folie of doe de gesneden reepjes in een goed afgesloten bakje of zakje en het blijft vaak nog wel 2-3 weken goed. Invriezen kan ook, maar daarvoor moet je de kool wel eerst even kort blancheren (voorkoken). In de vriezer blijft het dan tot wel een jaar lang houdbaar!