2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Hoe moet je een koelkast indelen?

3 jun. 2022 – Leestijd 3 min
Meal Prep

Misschien maak je wel eens ruzie met je partner over de koelkastindeling. En misschien heb er wel eens zo’n super strak ingedeelde koelkast voorbij zien komen. Vol met bakjes en alles netjes geordend. Dat wil jij ook wel. Goed nieuws: dat kan ook. Want met deze tips kan ook jij je koelkast indelen als een pro.

Een koelkast indelen doe je zo (6 tips)

Slim je koelkast indelen zorgt voor maximale houdbaarheid en optimaal gebruiksgemak met minder verspilling. En natuurlijk een betere smaak en textuur van je producten. Ook niet onbelangrijk. Met deze tips wordt de koelkast indelen een eitje:

1. Stel de juiste temperatuur in

Laten we beginnen bij het begin: de temperatuur. In een te koude koelkast gaan de smaak en structuur van veel producten achteruit. In een te warme koelkast groeien juist meer bacteriën. Dat wil je allebei niet. De ideale temperatuur van koelkast is dan ook 4 ºC. Houd er wel rekening mee dat er binnen je koelkast ook temperatuurverschillen zijn. Maar daar komen we zo op.

2. Zet frisdrank, sappen & sauzen in de deur

De temperatuur in de deur schommelt nogal. Logisch, want als je ‘m open doet verliest je daar meer warmte dan achterin de koelkast. Zet daarom producten in de deur die goed tegen temperatuurschommelingen kunnen. Denk aan (geopende) frisdrank, vruchtensappen, sauzen en bijvoorbeeld bakboter. Melk, yoghurt en andere zuivelproducten mogen ook in de deur, maar kun je beter achterin de koelkast bewaren.

3. Zet open potjes op de bovenste plank

Mensen die weten hoe ze hun koelkast moeten indelen zetten geopende potjes, blikjes verpakkingen op de bovenste plank. Ook broodbeleg en eieren kun je daar het best bewaren. Het is bovenin de koelkast namelijk net iets warmer dan onderin en daardoor drogen de producten minder snel uit. De perfecte plek voor een paar plakjes kaas of wat vleeswaren dus. Koop er eventueel speciale bakjes voor.

Tip: Zet de producten die het langst in de koelkast staan vooraan, zodat je precies weet wat als eerste op moet. Dat is nog eens slim je koelkast indelen.

No waste poké bowl header

4. Kliekjes kun je kwijt op de middelste planken

In het midden van de koelkast is de temperatuur gemiddeld ergens tussen de 4 en 6 graden. Dat is perfect voor melk en eieren, maar bijvoorbeeld ook voor dat restje rijst van gisteren of die makkelijke mealprep recepten. Zorg er in ieder geval wel voor dat je alles goed afgekoeld is voordat je de bakjes in de koelkast zet. Zo voorkom je dat de temperatuur in de koelkast stijgt en producten sneller bederven.

5. Leg rauwe producten onderin

Wil je je koelkast indelen op een veilige manier? Leg rauwe producten dan op de onderste planken. Onderin is het namelijk het koudst en daardoor bederven rauwe producten minder snel. Heb je een vriesvak onder je koelkast? Leg ze dan niet tegen de achterkant, want dan kunnen ze nog wel eens vastvriezen.

6. Gebruik de groentelade voor groenten en fruit

De groentelade heet niet voor niets zo. Het is de perfecte plek voor bijvoorbeeld broccoli, bloemkool, champignons, sla en prei. Maar ook voor bijvoorbeeld aardbeien, druiven en appels. In de groentelade is er namelijk minder vocht en daardoor blijven de meeste soorten groente en fruit langer goed. Net als verse kruiden. Maak daar dus handig gebruik van bij het indelen van je koelkast.

Let op: Er zijn ook soorten die je beter niet in de koelkast kunt bewaren. Aardappels, pompoen, uien, komkommers, tomaten en paprika bewaar je op het aanrecht of in de kelder. En ook bananen, citrusvruchten en mango’s blijven beter op kamertemperatuur!

690x600px meal prepping

Haal nog meer uit je koelkast met bakjes!

Op de juiste manier je koelkast indelen is dus slim als je producten en ingrediënten zo lang mogelijk goed wilt houden. Maar je kunt er nóg meer uithalen door alles luchtdicht af te sluiten. Gebruik hier zoveel mogelijk de originele verpakking voor. En anders goed afgesloten bakjes, trommels of zakjes. Dat beschermt je etenswaren tegen uitdrogen, bacteriën en andere stoffen!