Japanse gerechten: 5 makkelijke & snelle Japanse recepten

Japanse gerechten: 5 makkelijke & snelle Japanse recepten

Japan. Het land van de ondergaande zon. Maar ook vooral het land met een hele bijzondere keuken. Een keuken met indrukwekkende ingrediënten en bekende smaakmakers waar we ook bij Lassie dol op zijn. En Japans koken is gelukkig makkelijker dan je denkt. Zeker onze favoriete Japanse gerechten zijn eenvoudig te maken. Lekkere en gezonde recepten die je snel op tafel kan hebben staan. Zonder gedoe. Dus pak je stokjes er maar vast bij en laat je inspireren door onze lekkerste Japanse gerechten!

Japans eten: umami!

Japans eten draait om eenvoud. Om pure ingrediënten en gebalanceerde smaakcombinaties waarin een centrale rol is weggelegd voor umami. De vijfde smaak. Een smaak die zowel het hartige als het zoete van eten beter naar voren laten komen. Zeker de populaire Japanse gerechten zitten er doorgaans vol mee en dat is precies waarom de keuken zo geliefd is onder iedereen die van lekker eten houdt.

Meer dan de bekende Japanse gerechten

We kennen allemaal wel een paar bekende Japanse gerechten: sushi, sashimi, gyoza’s (dumplings) en yakitori spiesjes voor bij de borrel, bijvoorbeeld. En we eten allemaal wel eens ergens wasabi bij, we smullen van een kommetje ramen of we genieten van vlees, vis of groente van de teppanyaki plaat. Maar er is meer. Veel meer zelfs. Daarom laten we je ook graag kennis maken met een paar andere lekkere Japanse gerechten.

Onze favorieten:

We hebben onze favoriete Japanse gerechten voor je op een rijtje gezet. In willekeurige volgorde. Stuk voor stuk eenvoudige recepten die je makkelijk zelf kunt maken. Van een traditionele Japanse maaltijd met een twist tot aan eten dat je gewoon in een kwartiertje op tafel hebt kunnen staan. Met rundvlees, kip, vis of vegetarisch. Er is voor iedereen wat wils!

Oosterse rijst met shiitake en gember (vegetarisch)

In Japan eten ze heel veel paddenstoelen. En met name de shiitake vinden we terug in veel Japanse gerechten. Niet gek, want deze paddenstoelensoort is rijk aan umami. Zeker als je ‘m bakt, komen de smaken er goed uit. Dus dat doen we dan ook graag in deze Oosterse rijst met shiitake en gember. Lekker met sojasaus!

Tip: Kun je geen shiitakes vinden? Dan kun je ook prima witte- of kastanjechampignons gebruiken!

Temaki handrolls

Handrolls zijn een variant op je reguliere sushi. In plaats van de normale schijfjes maak je namelijk een soort puntzak van je norivellen. Als een ijshoorntje. En deze vul je dan met rijst en allerlei andere lekkere dingen. In onze tekami handrolls gebruiken we bijvoorbeeld rucola, surimisticks. wakame zeewiersalade en zwarte sesamzaadjes. Ook kinderen zijn er gek op!

Rijst met biefreepjes en sugarsnaps

Bij de combinatie van Japan en biefstuk denkt iedere foodlover aan één ding: wagyu beef. Maar dat is misschien wat moeilijk te verkrijgen hier in Nederland en bovendien is het behoorlijk prijzig. Gelukkig kun je ook met biefreepjes heel lekker Japans koken. Dat bewijzen we wel met dit recept voor Japanse rijst met bief en sugarsnaps!

Tip: Toch liever een echte biefstuk? Check dan onze Japanse biefstuk met bimi!

Teriyaki (één van onze lekkerste Japanse recepten met kip)

Teriyaki is wel Japans bekendste saus. Een combinatie van zoute sojasaus, zoete honing, knoflook en gember … dat kan simpelweg niet mis gaan. Deze kip met paksoi en cashewnotenrijst wordt er mee op smaak gebracht en staat binnen een kwartiertje op tafel. Voeg nog wat shiitakes toe en je hebt in no-time één van de lekkerste Japanse gerechten op je bord!


Rijstsalade met zalm

Soms heb je gewoon zin in iets lekker lichts. En daar zijn gelukkig ook een heleboel Japanse gerechten voor! Deze rijstsalade met gerookte zalm, bijvoorbeeld. Een lekkere ricebowl met reepjes nori, radijsjes en smaakvolle ingrediënten als sesamolie, sushigember en zeewiersalade. Japanser wordt het bijna niet.

Recente blogs

Ontdek onze recepten