Japanse gerechten: 5 makkelijke & snelle Japanse recepten

05 maart 2023 – Leestijd 4 minuten
392 Toverrijst Japanse rijstsalade met zalm

Japan. Het land van de ondergaande zon. Maar ook vooral het land met een hele bijzondere keuken. Een keuken met indrukwekkende ingrediënten en bekende smaakmakers waar we ook bij Lassie dol op zijn. En Japans koken is gelukkig makkelijker dan je denkt. Zeker onze favoriete Japanse gerechten zijn eenvoudig te maken. Lekkere en gezonde recepten die je snel op tafel kan hebben staan. Zonder gedoe. Dus pak je stokjes er maar vast bij en laat je inspireren door onze lekkerste Japanse gerechten!

Japans eten: umami!

Japans eten draait om eenvoud. Om pure ingrediënten en gebalanceerde smaakcombinaties waarin een centrale rol is weggelegd voor umami. De vijfde smaak. Een smaak die zowel het hartige als het zoete van eten beter naar voren laten komen. Zeker de populaire Japanse gerechten zitten er doorgaans vol mee en dat is precies waarom de keuken zo geliefd is onder iedereen die van lekker eten houdt.

" Umami komt voort uit twee Japanse woorden ‘uma’ (wat staat voor heerlijk) en ‘mi’ (wat smaak betekent). De umami-smaak wordt veroorzaakt door glutamaat. Dit stofje komt van nature voor in onder andere tomaten, paddenstoelen, ansjovis, oude kaas en vlees. Maar ook in sojaproducten; onmisbaar in de Japanse keuken.
Leuk om op te merken: umami is van nature een geliefde smaak. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een baby geniet van deze smaak zonder er ooit eerder kennis mee te hebben gemaakt. Dit betekent dat de voorliefde voor umami is aangeboren." - Terry Schouten, Gezondheidswetenschapper bij gezondeten.nl

Meer dan de bekende Japanse gerechten

We kennen allemaal wel een paar bekende Japanse gerechten: sushi, sashimi, gyoza’s (dumplings) en yakitori spiesjes voor bij de borrel, bijvoorbeeld. En we eten allemaal wel eens ergens wasabi bij, we smullen van een kommetje ramen of we genieten van vlees, vis of groente van de teppanyaki plaat. Maar er is meer. Veel meer zelfs. Daarom laten we je ook graag kennis maken met een paar andere lekkere Japanse gerechten.

Onze favorieten:

We hebben onze favoriete Japanse gerechten voor je op een rijtje gezet. In willekeurige volgorde. Stuk voor stuk eenvoudige recepten die je makkelijk zelf kunt maken. Van een traditionele Japanse maaltijd met een twist tot aan eten dat je gewoon in een kwartiertje op tafel hebt kunnen staan. Met rundvlees, kip, vis of vegetarisch. Er is voor iedereen wat wils!

Oosterse rijst met shiitake en gember (vegetarisch)

In Japan eten ze heel veel paddenstoelen. En met name de shiitake vinden we terug in veel Japanse gerechten. Niet gek, want deze paddenstoelensoort is rijk aan umami. Zeker als je ‘m bakt, komen de smaken er goed uit. Dus dat doen we dan ook graag in deze Oosterse rijst met shiitake en gember. Lekker met sojasaus!

Tip: Kun je geen shiitakes vinden? Dan kun je ook prima witte- of kastanjechampignons gebruiken!

japanse gerechten

Temaki handrolls

Handrolls zijn een variant op je reguliere sushi. In plaats van de normale schijfjes maak je namelijk een soort puntzak van je norivellen. Als een ijshoorntje. En deze vul je dan met rijst en allerlei andere lekkere dingen. In onze tekami handrolls gebruiken we bijvoorbeeld rucola, surimisticks. wakame zeewiersalade en zwarte sesamzaadjes. Ook kinderen zijn er gek op!

" In de Japanse keuken wordt er veel vaker gebruik gemaakt van zeewier dan we hier in Nederland gewend zijn. En daar kunnen wij zeker iets van leren: zeewier bevat namelijk weinig calorieën en grote hoeveelheden gezonde voedingsstoffen zoals magnesium, jodium, calcium en omega 3-vetzuren. Genoeg redenen dus om af en toe wat zeewier aan je voedingspatroon toe te voegen!" - Terry Schouten, Gezondheidswetenschapper bij gezondeten.nl

Rijst met biefreepjes en sugarsnaps

Bij de combinatie van Japan en biefstuk denkt iedere foodlover aan één ding: wagyu beef. Maar dat is misschien wat moeilijk te verkrijgen hier in Nederland en bovendien is het behoorlijk prijzig. Gelukkig kun je ook met biefreepjes heel lekker Japans koken. Dat bewijzen we wel met dit recept voor Japanse rijst met bief en sugarsnaps!

Tip: Toch liever een echte biefstuk? Check dan onze Japanse biefstuk met bimi!

Teriyaki (één van onze lekkerste Japanse recepten met kip)

Teriyaki is wel Japans bekendste saus. Een combinatie van zoute sojasaus, zoete honing, knoflook en gember … dat kan simpelweg niet mis gaan. Deze kip met paksoi en cashewnotenrijst wordt er mee op smaak gebracht en staat binnen een kwartiertje op tafel. Voeg nog wat shiitakes toe en je hebt in no-time één van de lekkerste Japanse gerechten op je bord!

japanse rijst gerechten

Rijstsalade met zalm

Soms heb je gewoon zin in iets lekker lichts. En daar zijn gelukkig ook een heleboel Japanse gerechten voor! Deze rijstsalade met gerookte zalm, bijvoorbeeld. Een lekkere ricebowl met reepjes nori, radijsjes en smaakvolle ingrediënten als sesamolie, sushigember en zeewiersalade. Japanser wordt het bijna niet.

Bronnen: [1] International Journal of Food Sciences and Nutrition. (2012). Occurrence and role of umami molecules in foods. [2] Physiology & Behavior. (1991). Human development and umami taste. [3] International Journal of Environmental Research and Public Health. (2021). Seaweeds as Valuable Sources of Essential Fatty Acids for Human Nutrition. [4] Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. (2021). Nevo Online. [5] Thyroid Research. (2011). Assessment of Japanese iodine intake based on seaweed consumption in Japan: A literature-based analysis.