10x een bijzonder vegetarisch hoofdgerecht

13 september 2021 – Leestijd 4 minuten
666 Toverrijst Gevulde aubergine gerookte tomatenrijst geitenkaas tijm b3071d2dbf0758e42465d10b407624d6

Ben je zelf vegetarisch? Of krijg je vegetariërs aan tafel? Bijvoorbeeld met kerst of als je een chique diner wilt bereiden omdat je iets te vieren hebt? Dan wil je natuurlijk ook een heerlijk vegetarisch hoofdgerecht op tafel zetten. Snappen we. Daarom zetten we 10 van onze lekkerste vegetarische recepten voor je op een rijtje. Met inspiratie voor ieder moment van het jaar en de populairste groenten en keukens. Succes gegarandeerd!

Culinair vegetarisch hoofdgerecht voor kerst (of een chique diner)

Met kerst of als je zelf een chique diner geeft, wil je vooral ook zelf genieten. Je wilt niet de hele tijd in de keuken staan. Daarom raden we je deze gevulde aubergines met gerookte tomatenrijst, geitenkaas en tijm aan. Die maak je namelijk eenvoudig van tevoren en schuif je gewoon een half uurtje in de oven als het bijna tijd is voor het hoofdgerecht. Lekker, makkelijk en een indrukwekkend gezicht!

Baking tray voor in de herfst

Als ideaal vegetarisch hoofdgerecht voor in de herfst kiezen we ook voor een ovengerecht: deze baking tray met herfstgroenten, walnoten en bulgur. Misschien niet zo culinair als het gevulde aubergine, maar wel net zo lekker. Een snel en eenvoudig gerecht voor als je weinig tijd hebt doordeweeks en makkelijk te maken als je grote groepen van eten moet voorzien. Garneer met rucolablaadjes voor een gezellige én gezonde touch!

baking tray met herfstgroenten, walnoten en bulgur

Tip: Bekijk 12x geroosterde groenten uit de oven voor nog meer inspiratie!

Vegetarische salade als hoofdgerecht

Een salade als vegetarisch hoofdgerecht? Natuurlijk! Juist maaltijdsalades lenen zich uitstekend als vega hoofdgerecht. Zo ook onze couscoussalade met haloumi, bijvoorbeeld. Fris, zoet en met de crunch van pistachenootjes of amandelen. Als je geen haloumi kunt vinden om te grillen, kun je natuurlijk ook gewoon wat feta over de salade verkruimelen als garnering. Ziet er ook heel lekker uit (en dat is het ook)!

Vegetarisch hoofdgerecht voor in de zomer: paella!

Bij paella denk je misschien aan veel vlees en vis. Maar dat hoeft helemaal niet. Deze groentepaella met gebakken tomaten maak je namelijk zonder vlees. Of vis. Met paprika, bleekselderij, wortel, courgette, kikkererwten én gegrilde of geroosterde tomaten zitten er zoveel smaak en textuur in dit gerecht dat zelfs de grootste vleesliefhebbers er helemaal niks aan zullen missen.

Tip: Lees hier hoe je altijd een lekkere paella maakt!

Met champignons en tofu!

Champignons zijn dankzij hun vlezige structuur een favoriet ingrediënt in veel vegetarische hoofdgerechten. En tofu ook. Daarom is deze zoetzure tofu met champignons en sesam het ideale gerecht voor als je toch die chewy bite wil hebben. Bovendien valt een zoetzure saus altijd in de smaak. Ook wel handig als je eters hebt. Want zo weet je zeker dat iedereen aan tafel het lekker gaat vinden.

Vegetarisch hoofdgerecht met rode bieten

Op zoek naar een snelle, vegetarische hap met rode bieten? We’ve got you covered! Deze voorgestoomde couscous met bietjes, salie, walnoot en burrata staat namelijk in een kwartier op tafel en zit ondertussen bomvol smaak. En in principe kun je het ook gewoon in één pan maken. Dat scheelt niet alleen tijd, maar ook een heleboel afwas. Mooi meegenomen.

couscous met bietjes, salie, walnoot en burrata


Vegetarisch hoofdgerecht met broccoli

Nog een bijzonder vega rijstgerecht: deze rijstfrittata met spinazie en broccoli! Een omelet, pizza en pannenkoek in één - maar wel lekker vullend dankzij de Lassie Zilvervliesrijst + Quinoa en Granen. Met diezelfde quinoa, 6 eieren en gorgonzola zitten er genoeg eiwitten in om je spieren te laten herstellen na het sporten. En ook niet onbelangrijk: deze Italiaanse rijstfrittata is ook gewoon heel erg lekker!

Vegetarisch hoofdgerecht met asperges

Asperges zijn een beetje een luxe product. Perfect om eens lekker comfort food mee te maken voor op de vrijdag- of zaterdagavond. Kook bijvoorbeeld eens deze risotto primavera. Een smeuïge risotto met onder andere groene asperges, courgette en artisjokharten en gegarneerd met Parmezaanse kaas. Als dat geen genieten wordt, weten we het ook niet meer.

Tip: Lees ook hoe je risotto maakt in 6 simpele stappen.

Indisch vegetarisch hoofdgerecht

Denk je Indisch, dan denk je kipsaté. Maar dan wel het liefst zonder kip, natuurlijk. Dat dacht kookboekenschrijfster Vanja van der Leeden ook en dus ontwikkelde ze deze pompoensaté met notensaus en wokgroenten voor Lassie. Een variant op het immens populaire gerecht waar iedere vegetariër blij van wordt. En mensen die wél vlees eten trouwens ook. Probeer het zelf en laat je verrassen!

pompoensaté met notensaus en wokgroenten

Grieks vegetarisch hoofdgerecht

Souvlaki, pitabroodjes met shoarma … allemaal vlees. Maar ook in de Griekse keuken vind je ook wel een vegetarisch hoofdgerecht hoor. Grieken zijn namelijk gek op salades bij hun eten.. En bij Lassie maken we daar dan meteen maar een volledige vega maaltijdsalade van: de frisse orzo-avocadosalade met tomaatjes en fetadressing. Ook lekker met olijven en komkommer!

Nog meer inspiratie?

Check dan vooral al onze vega recepten!