Zo maak je de ultieme rice bowl (inclusief recepten)
De rice bowl is in Nederland aan een ware opmars bezig. Steeds meer mensen serveren hun rijst met groenten, vlees of vis en een sausje in een kommetje. Maar hoe maak je nu zelf de ultieme rice bowl? Waaruit bestaat zo’n bowl? Welke rijst moet je koken en waar moet je op letten? Daar geven we je graag antwoord op. En als klap op de vuurpijl doen we er ook nog een paar rijstbowl recepten bij waar je van gaat watertanden!
Wat is een rice bowl precies?
Een rice bowl is in feite niets meer dan een kommetje met rijst en wat heerlijke toppings en overgoten met een dressing. Dat klinkt vrij algemeen … en dat is het ook! Met de smaken en toppings van je rijstbowl kun je dan ook alle kanten op. Maak bijvoorbeeld een populaire poké bowl met tonijn of ga op de Aziatische, Midden-Oosterse of Mexicaanse tour. Het kan allemaal!
Tips voor het maken van je eigen rice bowl
Een rijstbowl leent zich uitstekend om mee te experimenteren. Om bijvoorbeeld wat leftovers als topping te gebruiken en nieuwe smaakcombinaties uit te proberen. Hoewel je de bowl natuurlijk zo kunt maken als je zelf wil, doe je er toch goed aan om deze tips even te lezen. Die helpen je namelijk jouw rice bowl tot een echt succes te maken. Iedere keer opnieuw!
1. Besteed aandacht aan je rijst
De rijst is een belangrijk onderdeel van je rice bowl. Meet daarom de juiste hoeveelheid rijst per persoon nauwkeurig af en zorg ervoor dat je weet hoe je rijst perfect moet koken. Je kunt in principe iedere rijstsoort gebruiken voor je rijstbowl, Van sushirijst tot basmati- of pandanrijst. Het is maar net wat je hebt liggen en wat je lekker vindt.
2. Gebruik toppings & saus als smaakmaker
Er zijn een heleboel manieren om je rijst lekker te maken, maar het zijn toch vooral de toppings en de dressing die smaak aan je rice bowl geven. Breng je groenten, vlees of vis daarom goed op smaak met peper, zout of andere kruiden en kies een lekkere dressing of saus die de smaken van je toppings en rijst laat samensmelten.
Let op! Het is misschien verleidelijk, maar gebruik niet te veel saus. Je wilt natuurlijk niet eindigen met een kommetje soep! Serveer deze er apart bij en je kunt altijd een beetje extra over je bowl heen schenken.
3. Snijd klein & fijn
Snijd je toppings het liefst een beetje kleiner. Bite size, zeg maar. Want of je je rijstbowl nu met stokjes, vork of lepel eet, je wilt geen grote stukken vlees of groente in groente in je bowl. Het is namelijk best lastig om te snijden in een bowl en dat kun je voorkomen door vooraf je toppings alvast in hapklare brokjes te snijden. Letterlijk.
4. Speel met smaken én texturen
Een lekkere rice bowl heeft vaak toppings met verschillende smaken en texturen. Combineer daarom knapperige groente eens met een een romige avocado. Of ga voor frisse, crunchy sla met zachte vis. Een pepertje met een zuurtje. Ook altijd goed. Kortom, kies voor toppings die verschillen qua smaak en textuur en je zit gebakken.
3 lekkere rice bowl recepten
Weet je niet waar je moet beginnen? Geen probleem. We helpen je graag op weg. Bij Lassie hebben we namelijk een aantal simpele, snelle en lekkere rice bowl recepten voor je ontwikkeld. Met vis, vlees en vegetarisch. Bekijk hieronder drie van onze favorieten en laat je lekker inspireren!