Zo maak je de ultieme rice bowl (inclusief recepten)

03 september 2020 – Leestijd 4 min

Blog Rice Bowl

De rice bowl is in Nederland aan een ware opmars bezig. Steeds meer mensen serveren hun rijst met groenten, vlees of vis en een sausje in een kommetje. Maar hoe maak je nu zelf de ultieme rice bowl? Waaruit bestaat zo’n bowl? Welke rijst moet je koken en waar moet je op letten? Daar geven we je graag antwoord op. En als klap op de vuurpijl doen we er ook nog een paar rijstbowl recepten bij waar je van gaat watertanden!

Wat is een rice bowl precies?

Een rice bowl is in feite niets meer dan een kommetje met rijst en wat heerlijke toppings en overgoten met een dressing. Dat klinkt vrij algemeen … en dat is het ook! Met de smaken en toppings van je rijstbowl kun je dan ook alle kanten op. Maak bijvoorbeeld een populaire poké bowl met tonijn of ga op de Aziatische, Midden-Oosterse of Mexicaanse tour. Het kan allemaal!

Tips voor het maken van je eigen rice bowl

Een rijstbowl leent zich uitstekend om mee te experimenteren. Om bijvoorbeeld wat leftovers als topping te gebruiken en nieuwe smaakcombinaties uit te proberen. Hoewel je de bowl natuurlijk zo kunt maken als je zelf wil, doe je er toch goed aan om deze tips even te lezen. Die helpen je namelijk jouw rice bowl tot een echt succes te maken. Iedere keer opnieuw!

1. Besteed aandacht aan je rijst

De rijst is een belangrijk onderdeel van je rice bowl. Meet daarom de juiste hoeveelheid rijst per persoon nauwkeurig af en zorg ervoor dat je weet hoe je rijst perfect moet koken. Je kunt in principe iedere rijstsoort gebruiken voor je rijstbowl, Van sushirijst tot basmati- of pandanrijst. Het is maar net wat je hebt liggen en wat je lekker vindt.

2. Gebruik toppings & saus als smaakmaker

Er zijn een heleboel manieren om je rijst lekker te maken, maar het zijn toch vooral de toppings en de dressing die smaak aan je rice bowl geven. Breng je groenten, vlees of vis daarom goed op smaak met peper, zout of andere kruiden en kies een lekkere dressing of saus die de smaken van je toppings en rijst laat samensmelten.

Let op! Het is misschien verleidelijk, maar gebruik niet te veel saus. Je wilt natuurlijk niet eindigen met een kommetje soep! Serveer deze er apart bij en je kunt altijd een beetje extra over je bowl heen schenken.

3. Snijd klein & fijn

Snijd je toppings het liefst een beetje kleiner. Bite size, zeg maar. Want of je je rijstbowl nu met stokjes, vork of lepel eet, je wilt geen grote stukken vlees of groente in groente in je bowl. Het is namelijk best lastig om te snijden in een bowl en dat kun je voorkomen door vooraf je toppings alvast in hapklare brokjes te snijden. Letterlijk.

4. Speel met smaken én texturen

Een lekkere rice bowl heeft vaak toppings met verschillende smaken en texturen. Combineer daarom knapperige groente eens met een een romige avocado. Of ga voor frisse, crunchy sla met zachte vis. Een pepertje met een zuurtje. Ook altijd goed. Kortom, kies voor toppings die verschillen qua smaak en textuur en je zit gebakken.

3 lekkere rice bowl recepten

Weet je niet waar je moet beginnen? Geen probleem. We helpen je graag op weg. Bij Lassie hebben we namelijk een aantal simpele, snelle en lekkere rice bowl recepten voor je ontwikkeld. Met vis, vlees en vegetarisch. Bekijk hieronder drie van onze favorieten en laat je lekker inspireren!

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Wat is een rice bowl?

Een rice bowl is een kommetje rijst met verse groenten, vlees en/of vis (optioneel), lekkere toppings en een dressing of saus. Bekende varianten van de rice bowl zijn de vegetarische buddha bowl (met peulvruchten) en de poké bowl (traditioneel met rauwe vis). Maar met een paar andere ingrediënten maak je er ook zo een Midden-Oosterse of Mexicaanse variant van. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Hoe maak je een rice bowl?

Een rijst bowl maken is helemaal niet moeilijk. Het draait in eerste instantie allemaal om de rijst. Meet de juiste hoeveelheden af en kook de rijst perfect gaar. Snijd ondertussen je groenten, vlees of vis klein en bak het gaar. Zet je toppings klaar, maak je saus/dressing en bouw je rice bowl op: rijst, groenten, saus en toppings. In die volgorde. Zo simpel kan een rijst bowl al zijn!

Welke rijst gebruik je voor een rice bowl?

Voor een rice bowl kun je allerlei soorten rijst gebruiken. Voor een poké bowl gebruik je bijvoorbeeld sushirijst of onze poké bowl rijst en een buddha bowl is het lekkerst met zilvervliesrijst of meergranenrijst. Maar je kunt vaak net zo goed pandan- of basmatirijst gebruiken. Het is maar net wat je in huis hebt!

Zijn rice bowls gezond?

Ja, in principe zijn rice bowls zeker gezond. Ze bestaan namelijk uit een mix van granen, groenten en eiwitten. Een goed gebalanceerde maaltijd vol belangrijke voedingsstoffen waar je lekker lang op kunt teren. En zo lang je niet té veel toppings en saus gebruikt, houd je het aantal calorieën vaak ook nog laag. Lekker en goed voor je dus. Dat is een echte win-win situatie!