2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Buddha bowl maken: zo doe je dat

5 mei 2022 – Leestijd 3 min
Stazak Basmati Lime Koriander Frisse Limoenrijst Bowlmet Falafel

Zoveel mensen, zoveel wensen, zoveel bowls. Bowl food is één van die foodtrends die onverminderd populair blijft. Niet zonder reden, want je kunt er alle kanten mee op. Van een poké bowl met zalm tot aan Mexicaanse burrito rice bowl. En vandaag op het menu: de buddha bowl. Wat is het en hoe moet je zo’n buddha bowl maken? Dat laten we je zien!

Wat is een buddha bowl?

Een buddha bowl is een vegetarische maaltijd bestaande uit verschillende soorten ingrediënten die in kleine stukjes worden gesneden en samen met een graansoort geserveerd worden in een kom. Vaak gaat het hierbij om een mix van groenten, (plantaardige) eiwitten en voedzame granen zoals zilvervliesrijst of quinoa. Kortom, een compleet gerecht in een kommetje!

Zo moet je een buddha bowl maken

Je eigen buddha bowl maken is heel makkelijk (en lekker). Zo doe je dat:

  1. Kies een graan
    De basis van je buddha bowl bestaat uit gezonde granen. Bij voorkeur iets met veel vezels of eiwitten. Ga dus vooral voor quinoa, bruine rijst of bulgur. Maar ook onze couscous, basmatirijst met extra vezels of meergranenrijst doen het bijvoorbeeld goed in je bowl. Kook de granen volgens de instructies en laat afkoelen.

  2. Kies je eiwitten
    Eiwitbronnen zijn belangrijk in een buddha bowl. Ze vormen een groot deel van je toppings en zorgen ervoor dat je langer vol blijft zitten. Meestal ga je voor peulvruchten als kikkererwten of linzen, maar ook tofu of sojaboontjes doen het goed. Liever vlees of vis? Kan ook. Een paar blokjes kip of zalm zijn er ook lekker bij (al wordt het dan een nourish bowl in plaats van buddha bowl).

  3. Snijd je groenten klein
    Met groenten kun je echt eindeloos variëren. Onze tips: maak het kleurrijk en zorg voor verschillende texturen. Rode paprika, zoete aardappel, gestoomde broccoli … het kan allemaal. Radijsjes, spinazie, geroosterde pompoen of rode kool zijn ook lekker. Gebruik gewoon wat je lekker vindt - of wat je nog hebt liggen!

  4. Maak een dressing of saus
    Je brengt je buddha bowl vaak op smaak met een dressing of saus. Ook daarmee kun je alle kanten op. Van honing-mosterd dressingdressing tot een teriyakisaus. Gewoon wat hummus, pesto of een paar druppeltjes sojasaus kunnen ook. Check 5x de lekkerste poké bowl saus voor meer inspiratie en zorg dat de dressing grotendeels om alle ingrediënten zit.
  5. Garneer met extra toppings
    Toppings maken je bowl helemaal af. Ga hier bijvoorbeeld voor wat taugé of andere kiemgroenten, snijd een lente-uitje in dunne ringetjes of strooi wat verse kruiden over je bowl heen. Ook noten, pitten en (sesam)zaadjes doen het altijd goed. En wat dacht je van wat verkruimelde feta? Geeft een hele andere dimensie aan je gerecht!

Tip: Lees Dit zijn de lekkerste poké bowl toppings voor nog meer ideeën!

Buddha bowl recepten voor extra inspiratie

Je kunt nu je eigen buddha bowl maken, maar we hebben ook een paar van onze favorieten voor je op een rijtje gezet. Succes gegarandeerd. Check ze allemaal en laat je inspireren!

Quinoa Mix 3 Kleuren Sperziebonen Vergetarische Kipstukjes En Pittige Tomatensaus

Vegetarische kipstukjes met sperziebonen en pittige tomatensaus

Een lekkere variant op basis van quinoa. Lekker met gesmoorde sperzieboontjes en knapperige paprika als groenten, kipstukjes (of tofu) als bron van eiwitten en homemade tomatensaus met een klein beetje pit. Comfort food in a bowl!

Je vindt het recept hier.

540 Voorgestoomde Bulgur Gebakken bloemkool kikkererwten tomaat olijven

Gebakken bloemkool met kikkererwten, tomaatjes en olijven

Crunchy bloemkool, zachte kerstomaatjes en kikkererwten met een bite. Met dit recept heb je over textuur en smaak niks te klagen. Zeker als je ‘m ook nog serveer met kalamata-olijven en een fijngesneden jalapeño peper. Maak dit gerecht met onze kant-en-klare bulgur en hij staat bovendien in 10 minuutjes op tafel!

Je kunt het recept hier bekijken.

Stazak Basmati Lime Koriander Frisse Limoenrijst Bowlmet Falafel

Frisse limoenrijstbowl met falafel

De frisse limoenrijstbowl met falafel is een feestje in een kommetje. Met frisse komkommer, paprika en een beetje spicy falafelballetjes heeft dit recept alles wat je zoekt in een buddha bowl. Tel daar ook nog een avocado en een frisse limoen-yoghurtdressing bij op en je weet het: dat wordt genieten.

Hier staat het recept.

Nog meer bowl food?

Gek op bowls? Check dan ook onze recepten voor een zelfgemaakte poké bowl, ga voor een sushi bowl of laat verrassen door één van onze rice bowls met een twist!

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Wat is een buddha bowl?

Een buddha bowl is een kommetje met groenten, een plantaardige bron van eiwitten en een gezonde graansoort als quinoa of bruine rijst. Vervolgens worden de ingrediënten op smaak gebracht met een dressing en wordt het geheel bestrooid met toppings als ringetjes bosui, noten en zaden of verse kruiden. Lekker én gezond bowl food dus!

Is een buddha bowl vegan?

Ja, het hele idee van een buddha bowl is juist dat ‘ie vegan is. Of op z’n minst vegetarisch. Een belangrijk onderdeel is namelijk de plantaardige bron van eiwitten. Denk aan kikkererwten, kidneybonen en linzen. Maar ook edamame, reepjes tofu of tempeh doen het altijd goed. Zo maak je in no time een complete en gebalanceerde maaltijd. Zonder gedoe!

Is een buddha bowl gezond?

Yes, een buddha bowl is zeker gezond! De basis wordt namelijk vaak gevormd van de meest voedzame granen. Denk aan volkorenrijst, bulgur en spelt. Maar bijvoorbeeld ook quinoa kan dienen als basis. Daarnaast zit de bowl bomvol groenten. Bovendien krijg je door de plantaardige eiwitten vaak ook nog minder vet binnen. Het is dus helemaal verantwoord genieten!

Welke dressing gebruik je bij een buddha bowl?

Kort antwoord: wat je maar lekker vindt! De één druppelt wat sojasaus of sesamolie over z’n groenten en de ander mengt er juist een flinke dot teriyakisaus doorheen. Lekker met wat spicy sriracha of wasabi. Niet zo’n van fan Aziatisch? Geen probleem. Probeer dan eens wat pesto, hummus of gewoon wat honing-mosterddressing. Kijk vooral even wat past bij je groenten of wat je nog hebt liggen!