5x de lekkerste poké bowl saus

20 december 2021 – Leestijd 3 minuten
Meergranenrijst Poké Bowl Met Pittige Zalm En Broccoli 4fcc825622b5cc17f843cf66fdeeee88

Een poké bowl bestaat uit rijst, vlees of vis (optioneel), groenten, toppings … en een poké bowl saus! Die saus of dressing geeft je rice bowl soms net even dat beetje extra. Een beetje spice, een zoete touch of juist dat beetje friszure dat perfect samengaat met een stukje verse vis. Maar wat is nou de lekkerste poké bowl saus? Wij zetten onze favorieten op een rijtje. Inclusief sauzen die je misschien niet verwacht!

5x de lekkerste poké bowl saus

Dit zijn onze lekkerste sauzen én recepten waar ze goed bij passen:

  • Sweet soy
    Sweet en salty. Een perfecte combo voor op je poké bowl. En makkelijk te maken, want je hoeft alleen maar wat sojasaus en honing samen te verwarmen in een pannetje en even te mengen. Bovendien heb je die ingrediënten altijd wel in huis, toch? Deze poké bowl saus gebruiken we bijvoorbeeld in onze poké bowl met honing-sojaspekjes.
  • Sriracha
    Houd je van pit? Spice your bowl up with sriracha! Srirachasaus is een pittige chilisaus uit Thailand. Je koopt het in een handige knijpfles zodat je mooie streepjes over je bowl kunt trekken. Hey, het oog wil ook wat. Besprenkel bijvoorbeeld deze beef bowl met krokante nori en zoetzure radijs eens met sriracha!
  • Wasabimayo
    Wasabimayonaise is ook een pittige poké bowl saus, maar door de mayonaise vaak ook wat romiger. Dat maakt ‘m perfect voor bij krokante kip, maar je kunt de saus ook prima serveren bij wat verse zalm. Je koopt ‘m kant-en-klaar of maakt de saus mayo zelf door simpelweg wat wasabi met (Japanse) mayonaise te mengen. Lekker bij de crispy chicken bowl!
  • Teriyaki
    Teriyaki is eigenlijk een Japanse manier van bakken of grillen, maar in Nederland kennen we het vooral als bruine (wok)saus … en die is toevallig ook heerlijk bij je poké bowl! Zekers als je hem dus gebruikt bij een gegrild stukje vlees of vis. Check deze teriyaki bowl met kip, gegrilde bimi en cashewnoten maar eens!
  • Kerriesaus
    Is kerrie typisch Japans of Hawaiiaans? Nee. Maar is het lekker op je poké bowl? Zeker! Misschien een beetje out of the box, maar het is niet voor niets dat we in Nederland zo gek zijn op kipkerrie. Of een vega-variant daarvan, want ook groenten zijn lekker in een kerriesaus. Dat bewijst deze pompoen poké bowl met tofu en mango wel.
  • Bonus: harissa
    Als bonus hebben we nog een lekkere poké bowl saus voor je: eentje met harissa! Dat is een Marokkaanse chilipasta die een lekkere kick aan je gerechten geeft. Je maakt er eenvoudig een saus van door het te mengen met tahin of met gepureerde cashewnootjes, zoals in deze poké bowl met pittige zalm en broccoli.

POKÉ BOWL MET PITTIGE ZALM EN BROCCOLI

Welke saus bij je poké bowl?

Welke saus je bij je poké bowl serveert, is afhankelijk van wat je zelf lekker vindt. De één houdt van pittig en complex en de ander schenkt het liefst alleen wat sojasaus of sesamolie over zijn of haar poké bowl. Probeer vooral eens wat verschillende sauzen en dressings uit, bijvoorbeeld tijdens een poké bowl buffet. Zo ontdek je vanzelf wat je het lekkerst vindt!

Tip: Lees ook Dit zijn de lekkerste poké bowl toppings

Zelf poke bowl saus maken

Zelf een poké bowl saus of dressing maken? Dat kan natuurlijk ook! Meng bijvoorbeeld die teriyakisaus eens met wat mayonaise, marineer je biefstuk eerst in hoisinsaus of maak een dressing van (sesam)olie en citroensap voor bij je dungesneden tonijn. Om je nog meer lekkere ideeën te geven, hebben we al onze favoriete poké bowl recepten ook al voor je op een rijtje gezet. Je vindt ze hier!

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Welke poké bowl saus bij kip?

Maak je een poké bowl met kip? Dan kun je alle kanten op. Blokjes kipfilet of kippendijen doen het bijvoorbeeld goed met een teriyakisaus. Bij krokante kip smaakt een saus met mayonaise of kewpie juist weer lekker. Serveer die crispy chicken bowl dus vooral eens met een pittige wasabimayonaise!

Welke poké bowl saus bij zalm?

Ga je vandaag voor een poké bowl met zalm? Dan heb je qua sauzen en dressings volop keus. Met sojasaus zit je bijvoorbeeld altijd goed. Zeker als je de vis marineert met ook sesamolie en een zuurtje van bijvoorbeeld citroen- of limoensap. Houd je wel van wat pit? Meng dan eens wat mayonaise met sriracha en serveer over je bowl!

Wat is poké saus?

Poké saus is een kant-en-klare saus of dressing voor bij je poké bowl. Meestal bestaat deze uit een mix van sojasaus, sesamolie, suiker, citroen- of limoensap en wat chili voor de pit. Met zout, zoet en zuur van de citrusvruchten zijn bijna alle smaken vertegenwoordigd. Een mooie, gebalanceerde saus voor je poké bowl dus!

Poké bowl saus kant-en-klaar of zelf maken?

Je kunt dus een kant-en-klare poké saus kopen. Maar je kunt er ook prima zelf eentje maken. Heb je helemaal niet zoveel voor nodig. Sterker nog, je hebt het meeste vaak al gewoon in je keukenkastje of koelkast staan. Met wat mayonaise, sojasaus, citroensap en kruiden kom je vaak al een heel eind!