Dit zijn de lekkerste poké bowl toppings

02 juli 2021 – Leestijd 3 minuten
607 Poke bowl rijst Pokébowl buffet vis

Mix and match. Dat is de hele bedoeling van een poké bowl. Naast tonijn, zalm, biefstuk of een kipspiesje en groenten kun je haast eindeloos variëren met de lekkerste poké bowl toppings. Daarmee geef je niet alleen meer smaak aan je rice bowl, maar ook meer diepte qua textuur. Voor een complete maaltijd die écht in balans is. Om je te helpen zelf de lekkerste poke bowl te maken, zetten we hier onze favoriete toppings voor je op een rijtje:

Verse kruiden

Verse kruiden zijn eigenlijk gewoon onmisbare poké bowl toppings. Koriander, peterselie, bieslook of een paar blaadjes basilicum … het kan allemaal. Ze geven je gerecht net even die frisse touch die het afmaakt. En het ziet er gewoon heel leuk en lekker uit. Dat is ook wat waard!

Lekker in: Poké bowl met gerookte eenenborst, venkelsalade, sinaasappeldressing en dille

Nootjes & zaadjes

Nootjes en zaadjes geven je bowl een lekkere crunch! Een lekker knapperige bite die een mooi contrast vormt met de zachte rijst en groenten. Voor het beste resultaat met de meeste smaak moet je de sesamzaadjes, amandelen of pinda’s wel eerst even roosteren!

Lekker in: Teriyaki bowl met kip, gegrilde bimi en cashewnoten

Avocado

De avocado is één van onze favoriete poké bowl toppings! Niet alleen omdat ‘ie ontzettend lekker is en bijna overal, maar ook omdat je de vrucht alleen maar even in plakjes of blokjes hoef te snijden. Oh, en de avocado is natuurlijk ook nog eens heel gezond. Win-win-win

Lekker in: Snelle poké bowl met surimi en avocado

Zeewier

Wakame (zeewiersalade) en nori (gedroogd en geperst zeewier) zijn natuurlijk ook klassieke poké bowl toppings. En het zal je niet verrassen: ze passen vooral goed bij verse vis en andere zeevruchten. Wakame zorgt echt voor een umami-explosie, terwijl nori wat meer nootachtig is.

Lekker in: Poké bowl met knoflook-chiligarnalen en zeewiersalade

Pickles

Pickles zijn ingelegde groenten in zuur. Je kent het misschien wel van de zoetzure komkommer bij je Indische rijsttafel, maar je kunt veel meer groenten inleggen. Uien, bijvoorbeeld. Of radijsjes. Door ze in te leggen haal je de scherpte eraf en kun je beter rauw eten!

Lekker in: Japanse poké bowl met zalm en pickled ginger

JAPANSE POKÉ BOWL MET ZALM EN PICKLED GINGER

Uitjes

Uien zijn ook typische poké bowl toppings. En ook daar kun je alle kanten mee op. Ingelegd, krokant gebakken of rauw en flinterdun gesneden. Door de Aziatische invloeden wordt er vaak gebruik gemaakt van ringetjes bosui. Die geven een lekker frisse, ietwat scherpe touch!

Lekker in: Spicy tuna poké bowl met avocado-limoendip en bosui

Fruit

Groenten? Check! Portie fruit? Check! Verse stukjes fruit zijn ook hele goede poké bowl toppings. Vooral mango is erg populair. Met hun zachte structuur en friszoete smaak maken blokjes mango je poké bowl vaak helemaal af. Ook niet onbelangrijk: kinderen zijn er dol op!

Lekker in: Pompoen poké bowl met kruidige tofu en mango

Chili (en andere spicy poké bowl toppings)

Houd je van pittig? Snijd dan eens een chilipepertje in ringetjes. Gebruik een paar gedroogde chilivlokken of strooi wat shichimi togarashi (Japans zevenkruidenpoeder) over je bowl heen. En misschien zijn het geen echte poké bowl toppings, maar wat srirachasaus of wasabi zijn ook erg lekker!

Lekker in: Crispy chicken poké bowl met Japanse wasabimayonaise

Zelf een poké bowl maken?

Dat kan heel makkelijk met Lassie! Verzamel je favoriete ingrediënten en de lekkerste poké bowl toppings, lees Poké bowl: zelf maken + de 8 lekkerste recepten en ontdek hoe je zelf je een je eigen variant kunt maken. Gewoon met onze poké bowl rijst. Ook in kant-en-klare vorm te verkrijgen, zodat je lekker snel aan tafel kunt. Dat scheelt weer!

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Wat zit er in een poké bowl?

Een poké bowl bestaat uit sushi- of speciale poké bowl rijst, kleine blokjes vis en/of vlees, groenten, een dressing of saus en een aantal toppings die het gerecht helemaal afmaken. Best een gevarieerd palet aan ingrediënten dus. Maar aan de andere kant, daardoor kun je er ook haast eindeloos mee variëren. Zo vervelen die bowls nooit!

Hoe gezond zijn poké bowls?

De ene poké bowl is de andere niet. Het maakt voor de voedingswaarde nogal een verschil welke groenten en toppings je gebruikt. Maar over het algemeen zijn poké bowls best gebalanceerde maaltijden. De rijst zorgt namelijk voor de nodige koolhydraten, vlees en vis voor de eiwitten en met lekker veel verschillende groenten krijg je ook veel verschillende vitamines en mineralen binnen!


Is poké bowl altijd met rijst?

In principe maak je een poké bowl altijd met rijst. Traditioneel gebruik je hier sushirijst voor, maar je kunt bijvoorbeeld ook prima zilvervliesrijst gebruiken. Vooral handig als je een wat gezondere variant wil maken. Je kan ook een bowl met quinoa, couscous of bulgur maken. Zo’n vegan bowl noemen we echter niet poké, maar buddha bowl!

Wat zijn crunchy poké bowl toppings?

Crunchy poké bowl toppings zijn misschien wel de lekkerste toppings. Die geven namelijk smaak en een fijne textuur aan je bowl. Ga bijvoorbeeld voor wat gefrituurde uitjes, krokante nori of wat noten en zaadjes. Vooral sesamzaadjes doen het goed in je bowl, maar ook wat cashewnoten of (geschaafde) amandelen zijn er lekker bij!