2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

10x gezonde vegetarische recepten

26 jan. 2023 – Leestijd 8 min
679 Pandanrijst vegetarische shoarma auberginereepjes tahini yoghurt

Makkelijk, snel en lekker. Met deze 10 gezonde vegetarische recepten voor het avondeten eet jij de hele week vega én gevarieerd. Zonder gedoe. Bekijk ze allemaal en laat je inspireren!

Gele Rijst Shanghai Paksoi En Cashewnoten

1. Gele rijst met paksoi en cashewnoten

We beginnen deze lijst meteen met een klapper van jewelste: gele rijst met paksoi en cashewnoten. Met sojasaus, granaatappelpitjes en shichimi togarashi (optioneel) een echte smaakbom waarbij de cashewnoten je voorzien van de benodigde vitamines en mineralen. Staat bovendien in nog geen 20 minuten op tafel!

605 Voorgestoomde Quinoa Quinoa goreng tempeh pindadressing

2. Quinoa goreng met tempeh en pindadressing

Quinoa bevat alle essentiële aminozuren. Perfect dus om een paar gezonde vegetarische recepten mee te maken. Gebruik dus vooral eens quinoa in plaats van rijst om je nasi mee te maken. Zoals in deze quinoa goreng met tempeh en pindadressing. Lekker met cassave kroepoek en wat gebakken uitjes!

581 Parelcouscous Parelcouscoussalade geroosterde zoete aardappel mozzarella

3. Parelcouscoussalade met geroosterde zoete aardappel en mozzarella

Een andere belangrijke eiwitbron voor vegetariërs: kaas! En gelukkig kun je daarmee heel veel kanten op. Strooi bijvoorbeeld lekker wat extra Parmezaanse kaas over je pasta, maak een ovenschotel met een goede laag geraspte kaas of ga voor deze parelcouscoussalade met geroosterde zoete aardappel en mozzarella!

512 Toverrijst Mexicaanse burritobowl

4. Mexicaanse burritobowl met Toverrijst

Voor een goede burrito heb je helemaal geen kip of gehakt nodig. Dat bewijst deze Mexicaanse burritobowl met Toverrijst wel. Daar zitten namelijk verschillende peulvruchten in: kidneybonen, limabonen en black eyed beans. Lekker met guacamole. Tip: laat iedereen zijn of haar eigen bowl samenstellen. Vinden ook de kids vaak leuk!

614 Poke bowl rijst Pompoen pokébowl kruidige tofu mango

5. Pompoen poké bowl met kruidige tofu en mango

Tofu is één van de meest populaire vleesvervangers in gezonde vegetarische recepten. Niet gek, want het is veelzijdig én bevat belangrijke voedingsstoffen voor vegetariërs. Wij maken er dan ook graag zoetzure tofu met champignons en sesam mee. Een klassiekertje, maar dan in een vegetarisch jasje. Altijd een succes!

Basmati Extra Tomatencurry Met Eieren

6. Tomatencurry met eieren

Ook een gerecht met eieren kan natuurlijk niet ontbreken in een lijstje met gezonde vegetarische recepten. Wij zouden dan voor een curry gaan. Bijvoorbeeld deze tomatencurry met eieren. Want tegen gekookte eitjes in een smaakvolle, ietwat kruidige saus kan bijna geen gerecht op. Echt niet.

375 Paella spinazie rozijnen kikkererwten

7. Paella met spinazie, rozijnen en kikkererwten

Voor een goede paella heb je niet per se chorizo of garnalen nodig. Dat bewijst deze paella met spinazie, rozijnen en kikkererwten wel. Met de ras el hanout is ‘ie misschien net wel wat anders dan je gewend bent, maar zeker niet minder lekker. Bovendien is het één van die gezonde vegetarische recepten met veel eiwitten én vezels!

542 Voorgestoomde Quinoa Quinoa salade appel bleekselderij paddenstoelen

8. Voorgestoomde quinoa met appel, bleekselderij en paddenstoelen

Soms heb je geen tijd om te koken, maar wil je wel gezond eten. Daar hebben we een aantal snelle, gezonde vegetarische recepten voor. Deze voorgestoomde quinoa met appel, bleekselderij en paddenstoelen, bijvoorbeeld. Je hoeft de quinoa hierin namelijk niet te koken. Die kun je gewoon opwarmen in de magnetron terwijl je de groente bakt!

679 Pandanrijst vegetarische shoarma auberginereepjes tahini yoghurt

9. Vegetarische shoarma met pandanrijst, auberginereepjes en tahini-yoghurt

Ook als je vegetarisch eet, kun je jezelf gewoon trakteren op een echt bordje comfort food in op de vrijdagavond. Maak bijvoorbeeld eens deze vegetarische shoarma met pandanrijst, auberginereepjes en tahini-yogurt. Een vega variant op het broodje shoarma, maar dan met extra groente om het wel een beetje gezond te houden. Guilt free genieten!

607 Poke bowl rijst Pokébowl buffet vis

10. Poké bowl buffet

Het poké bowl buffet is één van die leuke recepten voor in het weekend. Hierbij zet je schaaltjes met allerlei ingrediënten op tafel. Sojaboontjes, nori (voor de omega-3 vetzuren!), zoetzure radijsjes, blokjes mango, komkommertjes en ga zo maar door. Zo kan iedereen aan tafel een kommetje rijst vullen met zijn of haar favoriete ingrediënten. Succes gegarandeerd!

Nog meer gezonde vegetarische recepten?

We hebben natuurlijk nog veel meer lekkere, makkelijke en gezonde vegetarische recepten voor je. Check ze hier allemaal!

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Hoe kun je gezond vegetarisch eten?

Gezond en vegetarisch eten? Het kan. Vervang vlees dan door plantaardige producten met een goede voedingswaarde. Denk aan noten en peulvruchten, maar ook wat tofu of tempeh kan op z’n tijd geen kwaad. Vul je dieet aan met zuivel en eieren en je krijgt in de meeste gevallen gewoon alle benodigde vitamines en mineralen binnen. Heb je geen vlees voor nodig!

Is vegetarisch eten gezonder?

Meer vegetarisch en plantaardig eten is goed voor je gezondheid en het milieu. Maar vegetarisch eten is niet per se gezonder dan een dieet mét vlees. Ook dierlijke producten hebben namelijk zo gun voordelen. Bovendien kun je als je vegetarisch eet een tekort krijgen aan bijvoorbeeld ijzer, eiwit en de vitamines B1 en B12. Het is dus belangrijk om een bewust voedingspatroon samen te stellen!

Zijn vleesvervangers gezond?

Vleesvervangers worden vaak gemaakt van soja en zijn daarmee een goed alternatief voor vlees omdat er hoogwaardige eiwitten, ijzer en vitamine B1 in zitten. Maar dat maakt vleesvervangers niet per se gezond. In sommige vleesvervangers zitten namelijk ook veel vetten, suikers, zouten en andere stofjes. Kijk dus altijd even kritisch naar de ingrediënten op de verpakking!

Wat zijn gezonde vegetarische recepten voor het avondeten?

Gezonde vegetarische recepten voor het avondeten zijn recepten met een goede mix van koolhydraten, vetten en eiwitten. Denk bijvoorbeeld aan rijst met groenten en nootjes. Aan een bonenstoof met bulgur. Aan een linzencurry. Of aan een snelle wokschotel met tofu of een gebakken eitje. Maar het belangrijkste is misschien wel dat je als vegetariër vooral gevarieerd blijft eten!