Couscous is voor Noord-Afrika wat rijst is voor Azië. Inmiddels is couscous ook hier populair. Logisch, want couscous is lekker, een bron van eiwitten én makkelijk te bereiden: klaar na 5 minuutjes wellen.
Kiptajine
met couscous
- Personen:
- 8
- Bereidingstijd:
- 65 minuten
- Voedingswaarde:
- 560 kcal
Kookstand
Zet de kookstand aan zodat het scherm niet in slaapstand gaat tijdens het koken.
Bereidingswijze
- Halveer de citroenen en pers ze uit. Verwijder de witte velletjes uit de citroenen en snijd de schillen in reepjes. Wrijf de saffraandraadjes met 1½ theelepel zout in een vijzel fijn.
- Meng in een kom de olijfolie met het saffraanzout, komijn, gemberpoeder, 2 theelepels versgemalen zwarte peper en 2 eetlepels citroensap.
- Schep de stukken kip met de reepjes citroen, plakjes knoflook, partjes ui en de olijven in een braadslede door elkaar. Meng het oliemengsel erdoor en verdeel de fond erover.
- Dek de braadslede af met aluminiumfolie en schuif hem in de oven. Schakel de oven in op 200 °C. Smoor de kip in 45 - 50 min. zachtjes gaar. Voeg eventueel nog wat fond of water toe als het gerecht te droog wordt.
- Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Serveer de kip met citroen en olijven en bestrooi met koriander en peterselie erover. Geef de couscous erbij.
Tip: De tajine liever op het fornuis bereiden? Meng dan alles zoals in het recept beschreven staat en verwarm het gerecht in een tajine op matig hoog vuur. Zet na 6 - 8 min. het vuur lager.
Bevat p.p: 560 kcal. 34 g eiwit, 16 g vet waarvan 4 g verzadigd, 67 g koolhydraten en 6 g voedingsvezel
In dit recept wordt gebruik gemaakt van
BIO Couscous