Turkse rijst: wat is het en hoe moet je het maken?
Turkse rijst. Een heerlijk bijgerecht voor bij je köfte, spiesjes en gestoofde of gevulde groenten. Of natuurlijk als basis voor een smaakvolle pilav. Maar wat is het precies? En misschien wel belangrijker nog, hoe kun je zelf Turkse rijst maken? Daar geven we bij Lassie graag antwoord op. Zodat je zelf straks écht iets typisch Turks op tafel kunt zetten.
Laten we beginnen!
Wat is Turkse rijst?
Turkse rijst, ook wel bekend als şehriyeli pilav, is een gerecht dat bestaat uit rijst en sehriye. Dat laatste is een soort vermicelli of kleine, dunne pasta die eerst gebakken wordt in roomboter en olie en vervolgens wordt gekookt met de rijst. Op die manier krijg je een hele bijzondere, authentieke smaak en textuur. Turkse rijst maken is dus eigenlijk een manier om rijst lekker te maken en extra smaak mee te geven!
Turkse rijst maken: zo doe je dat
Turkse rijst maken is gelukkig heel simpel en je hebt er helemaal niet veel ingrediënten voor nodig:
- 1 eetlepel olie
- 50 gram ongezouten roomboter
- 2-3 eetlepels vermicelli
- 150-200 gram rijst
- kokend water
Verhit de olie in een sauspan en smelt de boter. Bak de vermicelli zo’n 2 minuten, totdat het bruin is gekleurd en voeg de rijst toe. Je kunt er praktisch iedere droogkokende rijstsoort voor gebruiken. Giet er vervolgens kokend water bij zodat het geheel ongeveer 3 centimeter onder water staat. Breng eventueel op smaak met wat zout en kook de rijst in 10-15 minuten gaar. Draai het vuur uit, laat nog even een paar minuten droogstomen met de deksel op de pan en klaar is Kees!
Tips
Heb je geen (Turkse) vermicelli in huis? Dan kun je ook prima orzo gebruiken. Voor wat extra smaak kun je de rijst ook koken in een groente- of kippenbouillon, afhankelijk van je hoofdgerecht. Is het water of de bouillon volledig opgenomen en de rijst nog niet gaar? Voeg dan wat extra water toe en kook nog even door totdat het gaar is. Dat is geen probleem. Varieer ook eens met verschillende soorten rijst en ontdek wat je het lekkerst vindt!
Turkse rijst recepten
Zo. Nu je weet hoe je Turkse rijst moet maken is het hoog tijd om het eens in de praktijk te brengen. Om je op weg te helpen hebben we een een aantal recepten voor je op een rijtje gezet. Stuk voor stuk gerechten waar je het bijgerecht goed bij kan serveren. Met kip, vlees of lekker vegetarisch en met extra veel groenten. Laat je lekker inspireren door onze favorieten!
Pistacheköfte met aubergine
Kruidige köfte met een bite van pistachenootjes, zachte aubergine en frisse cherrytomaatjes. Meer heb je niet nodig. Oké, misschien nog een beetje feta om het geheel te bestrooien. In het originele recept voor pistacheköfte met aubergine wordt weliswaar gebruik gemaakt van bulgur, maar je kunt hier natuurlijk ook perfect de Turkse rijst voor gebruiken! Wie houdt je tegen?
Gevulde paprika’s (vegetarisch)
Onze gevulde paprika’s uit de oven zijn lekker vegetarisch, maar hebben toch de smaak van shoarma! De vulling van kikkererwten en fetablokjes wordt namelijk op smaak gebracht met ui, knoflook, shoarmakruiden en munt. Het kwartiertje in de oven is precies genoeg tijd om de Turkse rijst te maken en te serveren in plaats van Lassie Notenrijst. Lekker met wat extra rozijnen erdoor!
Kip met rode uien en dadels
Één van onze favorieten: kip met rode uien en dadels … en nog een heleboel meer! Met sperziebonen voor extra groenten, een sinaasappeldressing voor een frisse smaak en eventueel wat amandelen voor een crunchy touch. Serveer met de boterige şehriyeli pilav en je hebt een complete smaaksensatie op je bord. Deze moet je simpelweg eens geprobeerd hebben.