2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Wat kun je het best eten na het sporten?

4 jun. 2023 – Leestijd 3 min

Zo. Jij hebt er net een flinke workout op zitten. Daar wil je natuurlijk wel het maximale uithalen, dus ga je ook voor gezonde voeding. Maar wat kan je dan het best eten na het sporten?

Rijstfritatta Spinazie Broccoli

Waarom eten na het sporten?

Goed eten na het sporten is belangrijk. Ook als je wat wil afvallen. Je spieren moeten namelijk herstellen na een training en daar hebben ze bouwstoffen en energie voor nodig. En ook het verloren vocht (zweet) moet weer aangevuld worden. Met andere woorden: je hebt eiwitten, koolhydraten en water nodig. En die haal je uit je voeding!

Wat moet je eten na het sporten?

Voor de meeste sporters is een bijzonder dieet helemaal niet nodig. Laat staan een shake of proteïne bar Sport je gewoon om een beetje fit te blijven? Dan is het vaak voldoende om normaal te eten. Gewoon volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum: dagelijks 2 stuk fruit, 250 gram groente … je kent het wel. Daarmee krijg je voldoende vitamines, mineralen en eiwitten binnen om goed te kunnen herstellen na die training.

Train je wat vaker dan 1-2 keer in de week? Wil je wat afvallen? Of juist spierballen kweken? Dan kun je wel wat aanpassingen doen in je voeding door bijvoorbeeld op de calorieën te letten of extra eiwitbronnen voor spieropbouw toe te voegen!

688 Lassie Voorgestoomde Quinoa quinoa smoothiebowl met een kwarkswirl en blauwe bessen
Rijstfritatta Spinazie Broccoli
544 Nasi Goreng Simpele nasi goreng met ham en gebakken spiegeleitje
Halfvolkoren Toverrijst Groene Bonenrijst Metgerookte Makreel
Quinoamix Zwartebonenstoofpot

5x eten na het sporten

Deze 5 dingen zijn sowieso goed om te eten na het sporten. Inclusief lekkere, makkelijke en gezonde recepten!

  1. Kwark
    Een bakje kwark eten na het sporten is een goede keuze. Kwark is namelijk laag in calorieën en bevat veel eiwitten die je spieren helpen te herstellen. Bovendien kun je er eindeloos mee variëren. Voeg er bijvoorbeeld wat muesli, noten en fruit aan toe om er een extra goede sportmaaltijd van te maken. Probeer ‘s ochtends bijvoorbeeld eens deze quinoa smoothiebowl met kwarkswirl en blauwe bessen!

  2. Eieren
    Eieren zijn ook prima om te eten na het sporten. Ze zitten namelijk vol eiwitten en bevatten verschillende vitamines en mineralen die spieropbouw stimuleren. Maak er dus vooral een omelet van of bak een paar eieren. Trakteer jezelf dus vooral op een lekkere lunch met deze rijstfrittata met spinazie en broccoli of maak ‘s avonds gewoon een simpele nasi goreng met ham en spiegelei!

  3. Vlees & vis
    Zowel vlees als vis is rijk aan proteïne en daar hebben vooral krachtsporters veel van nodig om goed te herstellen. Het is dan wel goed om te kiezen voor mager vlees als kipfilet en biefstuk. Of ga juist voor vette vis! Krijg je meteen wat belangrijke omega-3 vetzuren binnen. Onze favorieten: de snelle kipcurry met broccoli of de groene-bonenrijst met gerookte makreel!

  4. Peulvruchten
    Peulvruchten zijn een goede bron van vezels en eiwitten en bevatten maar weinig calorieën. Daar blijf je dus ook lekker lang vol van zitten. Goed voor het afvallen dus. Bovendien zijn ze nog vegetarisch ook. Maak na je workout dus zeker eens iets met dat blikje linzen, kikkererwten of bonen uit je voorraadkast. Deze zwartebonenstoof met quinoamix bijvoorbeeld!

  5. Noten & zaden
    Oke, noten bevatten best wat gezonde vetten en dus calorieën … maar ze zijn ook supergezond en zitten vol eiwitten! Het is dus zeker slim om een handje noten te eten na het sporten of wat extra pitten en zaden door je kwark te roeren. Zet na je workout bijvoorbeeld eens deze Thaise kip met paprika en cashewnoten op tafel. Niet voor niets een klassieker!

Wanneer eten na het sporten?

Je hoeft na een sessie in de gym echt niet meteen op je fiets te springen en naar huis te racen om een maaltijd naar binnen te werken. Maar je wil ook weer niet een halve dag wachten. Voor optimaal herstel kun je dus het best binnen ongeveer 2 uur een maaltijd eten na het sporten. Tijd genoeg om rustig iets lekkers en gezonds te koken dus!


PS. Heb je geen tijd om na je workout nog in de keuken te staan? Check dan deze handige meal prep recepten!