Wat is meal preppen?
Meal preppen is niets meer dan het vooraf bereiden van je eten. Ruim vooraf. Zeg maar dagen van tevoren. Veel meal preppers koken bijvoorbeeld in één keer een paar recepten voor een heel weekmenu en warmen iedere dag een portie op. Bij meal preppen hebben we het vaak over avondeten, maar het kan net zo goed gaan om je ontbijt of lunch als je bijvoorbeeld voor je werk heel vroeg moet opstaan!
Meal preppen: 5 handige tips
Met deze 5 tips wordt meal preppen een stuk makkelijker en lekkerder:
1. Maak een boodschappenlijstje
Een boodschappenlijstje maken is sowieso handig, maar bij meal preppen al helemaal. Je moet namelijk van tevoren bedenken wat je wilt gaan maken en vervolgens wat je daar allemaal voor nodig hebt. Door een boodschappenlijstje te maken, vergeet je niks. Dat is wel zo fijn, want je wilt er natuurlijk niet tijdens het koken nog achter komen dat je sojasaus op is.
2. Let op de houdbaarheid
Het is belangrijk om (verse) producten goed te bewaren voordat je gaat koken. Maar ook de geprepte maaltijden zelf moet je natuurlijk goed bewaren. De meeste gerechten kun je 2-3 dagen bewaren in de koelkast. Voor de dagen daarna kun je het best je eten invriezen en ontdooien. Zo weet je zeker dat je eten nog goed is. Vergeet je eten niet eerst af te koelen!
Lees ook: Hoe moet je een koelkast indelen?
3. Gebruik goede bakjes en zakjes
Ook cruciaal als je gaat meal preppen: goede bakjes en zakjes. Daarmee bedoelen we in ieder geval bakjes of zakjes die je luchtdicht kunt afsluiten. Daarmee blijft je eten namelijk langer goed en verklein je het risico op een voedselinfectie. Pro tip: bewaar sauzen en dressings in een apart bakje. Op die manier voorkom je dat bepaalde ingrediënten zacht en slap worden!
4. Varieer met ingrediënten
Gezond eten betekent ook gevarieerd eten. Zorg dus voor voldoende variatie in je weekmenu. Je kunt bijvoorbeeld de ene dag prima rijst met kip en broccoli eten en de rest van die broccoli gebruiken om een pittige linzencurry te maken voor de dag erna. Dat houdt het leuker en lekkerder en zo krijg je bovendien altijd alle benodigde vitamines en mineralen binnen!
5. Gebruik restjes
Restjes zijn zonde om weg te gooien. Je kunt er meestal nog wat mee maken. Een fried rice bijvoorbeeld. Of een kommetje soep. Check dus voordat je boodschappen gaat doen wat je nog in je koelkast hebt liggen. Niet alleen goed voor het milieu, maar het scheelt ook nog eens in je portemonnee. Win-win!
Lees ook: Rijst over? Dit kun je maken met een restje rijst
5 recepten
Met deze ideeën kun je zo een heel weekmenu voorbereiden:
Quinoasalade met gerookte kip
Deze quinoasalade met gerookte kip zit bomvol eiwitten. Perfect dus voor na het sporten. De blokjes tomaat en mango blijven daarbij ook na een paar dagen nog lekker stevig en sappig. Bovendien is de salade in nog geen kwartiertje klaar!
Gebakken bloemkool met kikkererwten, tomaatjes en olijven
Met zoete tomaatjes, kruidige bloemkool en zoute olijven zit dit recept bomvol smaak … zonder saus of dressing! Daardoor blijven de groenten lekker stevig en behoudt ook de bulgur zijn bite. Perfect voor het mealpreppen dus!
Gebakken harissa-zalm met spinazie
Zalm is een populair stukje vis bij het meal preppen. En niet zonder reden, want de vis kun je ook rauw goed bewaren voor bijvoorbeeld in een rijstsalade. Wij maken er echter graag deze gebakken harissa-zalm met spinazie mee. Lekker spicy!
Snelle kip met ras el hanout en couscous
Deze snelle kip met ras el hanout en couscous serveren we met peultjes, wortelen en bosui. Stuk voor stuk groenten die lekker knapperig blijven. Ook als je ze wat langer bewaard. Daarbij heet het recept niet voor niets snelle kip, want het ligt vaak al binnen 10 minuten in een bakje!
Rijstschotel met tonijn en paprika
Nog zo’n eiwitbom, deze rijstschotel met tonijn en paprika. Een lekker makkelijk gerecht dat je met een blikje tonijn en blikje bonen bijna helemaal uit je voorraadkast kunt maken. Altijd handig om in je repertoire te hebben dus. En heerlijk met een paar plakjes komkommer!