2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Wat is parboiled rijst en hoe moet je het koken?

29 okt. 2022 – Leestijd 3 min
Welke rijst is het gezondst

Misschien heb je wel eens op het internet naar lekkere recepten gezocht. Eén van die recepten vraagt vervolgens om parboiled rice, maar je hebt eigenlijk geen idee wat dat is. No sweat. Bij Lassie vertellen we je graag wat parboiled rijst is en hoe je het moet koken. En natuurlijk doen we er ook meteen een paar lekkere recepten bij!

Wat is parboiled rijst?

Parboiled rice kunnen we het best vertalen als deels voorgekookte rijst. De rijst wordt hierbij eerst in de schil geweekt, gestoomd en vervolgens weer gedroogd voordat het verwerkt wordt. Op die manier blijven de voedingsstoffen beter behouden en wordt de kooktijd ook nog eens verkort. Je kan het dus ook kennen onder de naam snelkookrijst!

Is parboiled rijst gezond?

Echte parboiled rijst is best gezond! Door het weken, stomen en drogen worden veel voedingsstoffen uit het vliesje namelijk naar de kern van de korrel gebracht. Op die manier blijven er dus meer vitamines en mineralen behouden als de rijst daarna geslepen wordt tot de witte rijst die we kennen uit de supermarkt. De voedingswaarde is daarmee soms vergelijkbaar met die van zilvervliesrijst!

Lees ook: Witte vs bruine rijst: wat kies je en waarom?

Hoe lang moet parboiled rijst koken?

Kort antwoord: ongeveer 8 minuten. Eventueel laat je het daarna nog een kwartiertje staan met de deksel op de pan zodat de rijst mooi droog kan stomen. Parboiled rijst koken is daarbij ook nog eens heel makkelijk:

  1. Breng een pan met ruim water aan de kook.
  2. Voeg de juiste hoeveelheid rijst (75g per persoon) toe en breng opnieuw aan de kook.
  3. Laat 8 minuten doorkoken en giet af.
  4. Doe de rijst terug in de pan. Laat het nog even een kwartiertje staan (optioneel).
  5. Schep de rijst om en serveer.

Recepten

Je kunt parboiled rijst misschien wel het best vergelijken met onze Toverrijst en Bio Toverrijst. Die bestaan namelijk ook volledig uit voorgekookte, witte rijst. Je kunt er dus lekker snel mee aan tafel. Benieuwd wat je er allemaal mee kunt maken? Check dan deze recepten!

619 Toverrijst Kip kerrie ananas Klassier na campagne gebruiken 1

Kip kerrie met ananas

Een echte rijstklassieker, deze kip kerrie met ananas! Logisch ook, want wie is er niet opgegroeid met dit gerecht met kip, paprika en ananas in een romige kerriesaus? Tegenwoordig kunnen we alleen wel wat extra pit aan dus voegen we ook graag een rood pepertje toe en serveren we er wat broccoli bij voor de extra groenten.

Tip: Check ook hoe je een kip kerrie recept maakt!

513 Toverrijst Chinese toverrijst wokgroente zoetzure saus

Chinese groenterijst met varkensreepjes en babi pangangsaus

Parboiled rijst doet het altijd goed in Aziatische gerechten. Zo ook in deze Chinese groenterijst met varkensreepjes en babipangangsaus. Een gerecht met een zoete touch waar vooral ook de kleintjes dol op zijn. En hey, je kunt er zelf natuurlijk altijd wat sambal bij serveren. Iedereen blij.

Tip: Check ook onze andere Chinese gerechten die je zelf kunt maken!

570 Toverrijst Toverrijst met massala eieren en bloemkool

Massala eieren met bloemkool en Toverrijst

Het recept voor massala eieren met bloemkool en Toverrijst komt uit de koker van Jennifer Jessica. Een lekker Surinaams gerecht dus. En vegetarisch. In dit gerecht vormen de kruidige bloemkool en massala eieren een hemelse combinatie met het zoetzure van de piccalilly dip. Moet je eens geprobeerd hebben!

Tip: Bekijk hier nog meer Surinaamse recepten!

14 Toverrijst Extra Kabeljauw pittige prei nieuw

Kabeljauw met pittige prei

Zin in vis? Maak dan eens deze kabeljauw met pittige prei. Hierbij bakken we de vis lekker krokant en stoven we de prei samen met kikkererwten in een pittige tomatensaus met sambal. Past perfect bij de zachte, neutrale smaak van parboiled rijst!

Tip: Laat je ook inspireren door deze 15 recepten voor rijst met vis!

Toverrijst Griekse tomatenrijst met souvlaki

Griekse rijst met souvlaki-kip

Tot slot onze Griekse rijst met sofuvlaki-kip. Maar we hadden het toch over parboiled rijst? Klopt. En daarmee maak je ook Griekse rijst. Dat is rijst die je samen met tomaten en andere smaakmakers kookt. Een bijzonder smaakvolle basis voor wat souvlaki dus. Oh, en vergeet de tzatziki natuurlijk niet!

Tip: Dit gerecht vind je ook terug in De 6 lekkerste Griekse recepten van Lassie!

Nog meer inspiratie nodig?

Bekijk dan alle Toverrijst recepten en laat je verrassen!

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Wat is parboiled rice?

Parboiled rice is rijst die grotendeels al voorgekookt is. Door het eerst te stomen en vervolgens weer te drogen wordt de kooktijd flink verkort. De rijst is daarmee vaak al in 8 tot 10 minuten klaar in plaats van 25 minuten. Dat scheelt weer. PS. Het is dus ongeveer hetzelfde als snelkookrijst!

Waar kan ik parboiled rijst kopen?

De meeste Aziatische toko’s en grote supermarkten verkopen speciale parboiled rijst. Maar je kunt ook in de kleinere buurtsuper altijd wel een pakje snelkookrijst vinden. Zoek bijvoorbeeld in het schap eens naar Lassie Toverrijst. Dat is namelijk witte, voorgekookte rijst die lekker snel klaar is.

Is het gezond?

Zeker! Bij witte rijst wordt namelijk het vliesje eraf geslepen, maar blijft kern van de rijstkorrel wel behouden. Door de rijst eerst te stomen, komen veel voedingsstoffen uit het vliesje in de kern terecht. Op die manier blijven er dus vaak meer vitamines en mineralen behouden. Dat maakt parboiled rice soms zelfs vergelijkbaar met zilvervliesrijst!

Hoe moet ik parboiled rijst koken?

Parboiled rijst koken is heel eenvoudig. Breng eerst een pan met ruim water aan de kook en voeg de rijst toe. Laat het 8-10 minuutjes doorkoken. Proef ondertussen of de rijst al gaar is. Zo ja, giet de rijst dan af en zet het pannetje eventueel nog even terug op het vuur om de rijst helemaal droog te stomen. Zo makkelijk is het.