Misschien heb je wel eens op het internet naar lekkere recepten gezocht. Eén van die recepten vraagt vervolgens om parboiled rice, maar je hebt eigenlijk geen idee wat dat is. No sweat. Bij Lassie vertellen we je graag wat parboiled rijst is en hoe je het moet koken. En natuurlijk doen we er ook meteen een paar lekkere recepten bij!
Veelgestelde vragen over dit onderwerp
Parboiled rice is rijst die grotendeels al voorgekookt is. Door het eerst te stomen en vervolgens weer te drogen wordt de kooktijd flink verkort. De rijst is daarmee vaak al in 8 tot 10 minuten klaar in plaats van 25 minuten. Dat scheelt weer. PS. Het is dus ongeveer hetzelfde als snelkookrijst!
De meeste Aziatische toko’s en grote supermarkten verkopen speciale parboiled rijst. Maar je kunt ook in de kleinere buurtsuper altijd wel een pakje snelkookrijst vinden. Zoek bijvoorbeeld in het schap eens naar Lassie Toverrijst. Dat is namelijk witte, voorgekookte rijst die lekker snel klaar is.
Zeker! Bij witte rijst wordt namelijk het vliesje eraf geslepen, maar blijft kern van de rijstkorrel wel behouden. Door de rijst eerst te stomen, komen veel voedingsstoffen uit het vliesje in de kern terecht. Op die manier blijven er dus vaak meer vitamines en mineralen behouden. Dat maakt parboiled rice soms zelfs vergelijkbaar met zilvervliesrijst!
Parboiled rijst koken is heel eenvoudig. Breng eerst een pan met ruim water aan de kook en voeg de rijst toe. Laat het 8-10 minuutjes doorkoken. Proef ondertussen of de rijst al gaar is. Zo ja, giet de rijst dan af en zet het pannetje eventueel nog even terug op het vuur om de rijst helemaal droog te stomen. Zo makkelijk is het.