Krijg je met kerst gasten op bezoek die veganistisch zijn? Of eet je zelf plantaardig? Laat je dan inspireren door deze 10 makkelijke kerstrecepten. Voor een volledig vegan kerstmenu met 3 gangen. Inclusief bijgerechten!
Pompoensoep met orzo en rozemarijn (voorgerecht)
Soep met een broodje doet het altijd goed als voorafje. Dus ook als voorgerecht in een vegan kerstmenu. Zelf zouden we bij Lassie gaan voor deze pompoensoep met orzo, krokant gebakken rozemarijn en een warme ciabatta. Daarmee zit de sfeer er meteen lekker in.
Orzo met champignons, spinazie en zongedroogde tomaat
Dan door naar het hoofdgerecht. Of beter gezegd: één van de mogelijke hoofdgerechten van je vegan kerstmenu. Deze orzo met champignons, spinazie en zongedroogde tomaatjes van Living The Green Life is er perfect voor. Vol van smaak, lekker smeuïg en toch ook weer met een stevige bite. Succes gegarandeerd.
Bekijk het recept
Portobello met tomaten-zilvervliesrijst
Het oog wil ook wat. Zeker met kerst mag het er allemaal wel wat feestelijker uit zien. Daarom zetten we ook graag deze gevulde portobello’s met tomaten-zilvervliesrijst op tafel. Een indrukwekkend hoofdgerechtje met crunchy hazelnoten, verse organo en een drizzle balsamicoazijn. Perfect voor een vegan kerstmenu met Italiaanse touch!
Saffraanrisotto met pompoen en amandel
Met een risotto scoor je altijd punten aan de kersttafel. En die past natuurlijk ook gewoon heel goed in een vegan kerstmenu. Dit recept voor saffraanrisotto met pompoen en amandel maak je namelijk zonder kaas. Mis je niks aan, want serveren ‘m gewoon met spinazie, geroosterde amandelen en wat verse basilicumblaadjes.
Bekijk het recept
Groentestoof met zoete aardappel en champignons
Met kerst heb je geen zin om de hele tijd druk te zijn in de keuken. Hoeft ook niet, want bij deze groentestoof doet de oven het meeste werk. Je kunt de rode wijnsaus daarbij van tevoren bereiden, zodat je alles op het moment suprême alleen nog in de oven schuiven. Kun je ondertussen gewoon gezellig wat drinken aan tafel.
Volkoren orzo met courgette, rode pesto en krokante oesterzwammen
Kun je wel even een break gebruiken tijdens het kerstdiner? Duik dan de keuken in voor deze volkoren orzo met courgette, rode pesto en krokante oesterzwammen. Kleurrijk, feestelijk en natuurlijk ook gewoon heel lekker. En met een beetje voorbereiding heb je die in 10 tot 15 minuutjes wel op tafel staan!
Bekijk het recept
Gebakken bloemkool met kikkererwten, tomaatjes en olijven
Dit recept voor gebakken bloemkool met kikkererwten, tomaatjes en olijven is lekker veelzijdig. Met bulgur erbij is het namelijk een makkelijk hoofdgerecht in een vegan kerstmenu, maar je kunt de groenteschotel bijvoorbeeld ook opdienen in een leuk schaaltje en serveren als bijgerecht bij één van bovenstaande kerstrecepten.
Bekijk het recept
Geroosterde wortelsalade met quinoa en boerenkool (bijgerecht)
Over bijgerechten gesproken… die kunnen eigenlijk niet ontbreken bij een vegan kerstmenu. Ze maken je kerstdiner extra uitgebreid en luxe. Ze zien er vaak feestelijk uit. En ze zorgen voor variatie en balans. Allemaal redenen om deze kerst deze geroosterde wortelsalade met quinoa en boerenkool op tafel te zetten.
Bekijk het recept
Winterse salade met couscous, pastinaak en chilivlokken (bijgerecht)
Past er wel een frisse salade bij je hoofdgerecht? Check dan eens dit recept voor een winterse salade met couscous, pastinaak en chilivlokken. Een lekker fris bijgerecht met ook sinaasappels, blauwe bessen en fijngehakte nootjes. Ook te maken met ahornsiroop in plaats van chilivlokken voor een zoet accent!
Rijstepap met gekarameliseerde peer (dessert)
Tot slot het dessert. Het toetje. De laatste gang van je vegan kerstmenu. En dus mag het best een knaller zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van een nostalgisch bordje rijstepap? Maar dan natuurlijk wel een beetje gepimpt met gekarameliseerde peer, kaneel en een zaden- en pittenmix. Het is natuurlijk wel kerst.