Rijst zonder toevoegingen, het geheim van Lassie

15 mrt. 2022 – Leestijd 3 min
LASSIE Website 20220204 015 2880x1160

De magie van Toverrijst, weet jij wat het geheim is? Wij inmiddels wel! Gezondeten.nl bracht een bezoekje aan de Lassie fabriek aan de Zaan. Hier sprak Gezondheidswetenschapper Terry Schouten met commercieel directeur Frank Dechering en kwaliteitsmedewerkster Floor Hoogeboom over het geheim van Lassie.

Toverrijst is tegenwoordig een bekend begrip in Nederland, maar dat is niet altijd zo geweest. Halverwege de jaren ’50 kwam Lassie met een gebruiksvriendelijke innovatie: Toverrijst. Voor de komst van deze uitvinding was rijst koken voor velen een ware crime. Het was een tijdrovende klus en als je pech had was je rijst niet gaar of juist te papperig.

“Maar wat is dan het grote geheim?” vroegen wij aan Frank. En zoals dat vaak gaat met grootste innovaties is het antwoord eigenlijk heel simpel: voorstomen.

Product standalone Toverrijst E nummer sticker

Van bruine rijst naar Toverrijst

Tijdens ons bezoek kwam ik erachter dat zilvervliesrijst de basis is voor alle producten die in de Lassie fabriek gemaakt worden.

Rijst komt dus altijd binnen als bruine rijst. De rijstkorrels kunnen het fabrieksterrein vervolgens op vier verschillende manieren verlaten; in een pak Zilvervliesrijst, Toverrijst of halfvolkoren Toverrijst óf als onderdeel van een ander product wat elders gemaakt wordt (zoals Lassie Mix Zilvervliesrijst Quinoa & Granen of Gele rijst).

Wist je dat Lassie meer dan 50 verschillende soorten rijst en granen voorstoomt en/of verpakt in Nederland?

Toveren met rijst

Welke weg leggen de rijstkorrels eigenlijk af voordat ze in een pak Toverrijst terechtkomen? Ik vroeg het Floor. “Allereerst worden de bruine rijstkorrels gezeefd en gereinigd, zodat onzuiverheden worden verwijderd. Dan wordt de rijst geslepen. Dit betekent dat het kaf (het buitenste laagje van de korrel) verwijderd wordt. Daarna is het tijd om de rijst te stomen, te drogen en af te vullen. Hierbij is het belangrijk dat de rijst een vochtgehalte van maximaal 15% heeft, om zo houdbaarheid te garanderen”, aldus Floor.

Rijst zonder toevoegingen sticker 3x

E-nummervrij

Toen ik vroeg of er ook e-nummers of conserveermiddelen aan het productieproces worden toegevoegd om het bewerkte product houdbaar te maken, reageerde Floor triomfantelijk met: “Helemaal niks. Als het niet nodig is, moet je het ook niet toevoegen.”

Nice! Er worden dus geen E-nummers gebruikt bij de productie van Toverrijst, zilvervliesrijst en half volkoren Toverrijst.

Om kenbaar te maken dat het gaat om 100% rijst verschijnen er binnenkort logo’s op de verpakkingen. Zo kan de consument e-nummervrije producten gemakkelijk herkennen in het supermarktschap. Daar gaat mijn gezondeten-hart toch even wat sneller van kloppen!

Trots op Lassie

Niet alleen mijn hart gaat hier sneller van kloppen, ook dat van Frank en Floor. De commercieel directeur vertelde dat hij ontzettend trots is op het feit dat Lassie het voor elkaar heeft gekregen om rijst kortkokend te maken zonder e-nummers of conserveermiddelen toe te voegen.

Floor voegde daaraan toe dat ze de nieuwe innovaties van Lassie erg gaaf vindt.

LASSIE Website 20220204 026 690x600
LASSIE Website 20220204 036 690x600

“Tijdens het voorstomen van de rijstkorrels ontstaan er zogenoemde ‘cracks’ in de korrels. Deze scheurtjes zorgen ervoor dat de rijst in slechts 8 minuten koken gaar is. Doordat de poriën van de rijstkorrels openstaan, nemen ze namelijk sneller meer vocht op. Dit voorstomen heeft nog een ander groot voordeel: het zorgt ervoor dat de hoeveelheid water waarin je de rijst kookt niet uit maakt. Met deze techniek kan het koken van rijst dus eigenlijk niet meer mislukken. Altijd goed dus!”, aldus Frank.

LASSIE Website 20220204 003 690x600

Floor Hoogeboom, kwaliteitsmedewerker EbroFoods

“Mensen kiezen toch vaak voor het bekende. Door bijzondere buitenlandse producten op de markt te brengen, zorgt Lassie voor meer variatie in de Nederlandse keuken.”

Meer weten over gezond eten?

Gezondeten.nl is een gezondheidsplatform met als doel Nederland te informeren en inspireren gezonder te gaan eten. Samen met hun team van gezondheidswetenschappers ontwikkelden we verschillende interessante artikelen en selecteerden gezonde gerechten voor ons Lassie foodplatform. Bekijk hier meer.