2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Orzotto: 5x risotto van orzo

1 dec. 2022 – Leestijd 3 min
697 Lassie Orzo Saffraanorzotto met pompoen garnalen en citroengremolata

Een beetje een basisrecept, deze romige risotto met champignons. En daarom is ‘ie juist zo handig om in je repertoire te hebben. Met dit recept kun je namelijk alle kanten op. Vervang de champignons bijvoorbeeld ook eens door oesterzwammen of een complete paddenstoelenmix. Of voeg wat spekjes toe voor een beetje crunch. Ook lekker!

Wat is orzotto?

Orzotto is een Italiaans dat lijkt op risotto. Traditioneel werd het gemaakt van gort, maar dat is tegenwoordig uit de meeste keukens verdwenen. Als we het tegenwoordig over orzotto hebben, dan hebben we het dus over risotto van orzo. Dat is een soort pasta, maar dan in rijstvorm. En daarmee maak kun je dus ook een zacht en smeuïg gerecht maken!

5 orzotto recepten

Dit zijn onze 5 lekkerste orzotto recepten:

696 Lassie Orzo Orzotto paddenstoelen gorgonzola en salie

Orzotto met paddenstoelen, gorgonzola en salie

Paddenstoelenrisotto is natuurlijk een klassieker die het altijd goed doet. Deze variant met orzo dus ook. Maar houd je niet van gorgonzola of eten er kinderen mee? Vervang de kaas dan gewoon door mascarpone. Wordt het gerecht nóg romiger van. En serveer ‘m ook eens met walnoten voor wat extra crunch!

Check hier het recept.

697 Lassie Orzo Saffraanorzotto met pompoen garnalen en citroengremolata

Saffraanorzotto met pompoen, garnalen en citroengremolata

Oké, het klinkt misschien wat lastig om te maken. Maar je draait deze saffraanorzotto zo in elkaar en gremolata is eigenlijk ook niets meer dan een frisse mix van het sap en de (geraspte) schil van een citroen, peterselie en knoflook. Een mooi en makkelijk gerecht om indruk mee te maken dus. En natuurlijk nog lekker ook!

Je vindt het recept hier.

521 Orzo One pot tomato orzo chorizo

One pot tomato-orzo met chorizo

Oké misschien niet een echte orzotto … maar het lijkt er wel behoorlijk veel op! Je maakt deze tomatenorzo namelijk ook gewoon in één pan en je stooft de orzo langzaam gaar. Niet met bouillon, maar wel met chorizo en een blikje tomatenblokjes als smaakmakers. Lekker met een frisse ijsbergsla erbij!

Bekijk hier het recept.

635 Orzo Eenpans orzo

Orzo met champignons, spinazie en zongedroogde tomaat

Nog een orzo-variant van een klassieke risotto, deze orzo met champignons en spinazie. Niet gek, want het is met die zongedroogde tomaatjes en gebakken champignons een echt umamibommetje. Maar dan wel een vegan umamibom van Living the Green Life, al maak je ‘m normale room en kaas natuurlijk ook gewoon vegetarisch maken.

Je kunt het recept hier vinden.

523 Italiaanse orzo risotto spekjes mascarpone

Italiaanse orzo-risotto met spekjes en mascarpone

Orzotto met een bite, romige mascarpone én krokante spekjes. Dat maakt van deze Italiaanse orzo-risotto een recept waar ook de kleintjes dol op zijn (dan wel even de wijn weglaten!). En je roert er ook makkelijk wat extra groenten doorheen. Broccolirijst bijvoorbeeld. Krijgen ze toch stiekem wat extra vitamientjes binnen!

Bekijk hier het recept.

Hoe gebruik je orzo voor risotto?

Risotto maken van orzo is heel eenvoudig. Eigenlijk gewoon zoals je ook een risotto zou maken (zie ook Risotto maken in 6 simpele stappen), maar wel met één groot verschil: je hoeft de orzo niet eerst een paar minuutjes glazig te bakken. Die neemt zo al genoeg vocht op. Verder hoef je ook niet de hele tijd bij de pan te blijven om ervoor te zorgen dat de orzotto niet aan de bodem plakt. Af en toe doorroeren is vaak al genoeg!

En nog meer orzo recepten!

Nog meer inspiratie nodig? Of weten wat je allemaal nog kunt maken als je nog een beetje orzo over hebt? Daar helpen we je graag bij. Bekijk dan gewoon al onze orzo recepten en laat je verrassen door een heleboel verschillende gerechten. Er zit altijd wel iets bij waar je net zin in hebt!

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Kun je risotto van orzo maken?

Ja, je kunt risotto van orzo maken! Orzotto noemen we dat. Daarmee krijg je een lekker smeuïg gerecht, maar wel wat steviger. De orzo of risoni neemt namelijk niet zoveel vocht op als risottorijst. De pasta wordt wel zacht, maar behoudt tijdens het koken wel die lekkere bite. Een heerlijk Italiaans alternatief dus!

Hoe moet je orzo bereiden als risotto?

Orzo bereiden als risotto gaat net iets anders dan je gewend bent. Je hoeft de pasta namelijk niet eerst glazig te bakken. Gewoon even een minuutje meebakken is voldoende. Vervolgens giet je er de bouillon bij en kook je de orzo mooi gaar en droog. Continu roeren is niet nodig, af en toe omscheppen wel.

Wat is het verschil tussen orzo en risotto?

Orzo is pasta in rijstvorm. Risotto is een gerecht met risottorijst. Daar zit dus al verschil tussen. Maar ook tussen orzo en risottorijst vinden we verschillen. Zo neemt orzo veel minder vocht op en is het veel sneller gaar dan risottorijst. Risottorijst is op zijn beurt daardoor weer net iets zachter of romiger. En glutenvrij trouwens!

Hoeveel orzo per persoon heb ik nodig?

Je hebt ongeveer 75 gram ongekookte orzo per persoon nodig als lekkere en verantwoorde basis van je gerecht. Tijdens het koken neemt de pasta namelijk nog wat vocht op waardoor het iets zwaarder wordt. Tel daar wat groenten, vlees of vis bij op en je hebt genoeg op je bord liggen om de avond mee door te komen. Zeker weten.