Een beetje een basisrecept, deze romige risotto met champignons. En daarom is ‘ie juist zo handig om in je repertoire te hebben. Met dit recept kun je namelijk alle kanten op. Vervang de champignons bijvoorbeeld ook eens door oesterzwammen of een complete paddenstoelenmix. Of voeg wat spekjes toe voor een beetje crunch. Ook lekker!
Veelgestelde vragen over dit onderwerp
Ja, je kunt risotto van orzo maken! Orzotto noemen we dat. Daarmee krijg je een lekker smeuïg gerecht, maar wel wat steviger. De orzo of risoni neemt namelijk niet zoveel vocht op als risottorijst. De pasta wordt wel zacht, maar behoudt tijdens het koken wel die lekkere bite. Een heerlijk Italiaans alternatief dus!
Orzo bereiden als risotto gaat net iets anders dan je gewend bent. Je hoeft de pasta namelijk niet eerst glazig te bakken. Gewoon even een minuutje meebakken is voldoende. Vervolgens giet je er de bouillon bij en kook je de orzo mooi gaar en droog. Continu roeren is niet nodig, af en toe omscheppen wel.
Orzo is pasta in rijstvorm. Risotto is een gerecht met risottorijst. Daar zit dus al verschil tussen. Maar ook tussen orzo en risottorijst vinden we verschillen. Zo neemt orzo veel minder vocht op en is het veel sneller gaar dan risottorijst. Risottorijst is op zijn beurt daardoor weer net iets zachter of romiger. En glutenvrij trouwens!
Je hebt ongeveer 75 gram ongekookte orzo per persoon nodig als lekkere en verantwoorde basis van je gerecht. Tijdens het koken neemt de pasta namelijk nog wat vocht op waardoor het iets zwaarder wordt. Tel daar wat groenten, vlees of vis bij op en je hebt genoeg op je bord liggen om de avond mee door te komen. Zeker weten.