10X onze favoriete Marokkaanse gerechten

26 mei 2020 – Leestijd 4 minuten
488 Couscous Groentetajine en reuzenbonen

Marokkaanse gerechten zijn lekker gevarieerd. Je kunt er alle kanten mee uit. Van salades tot stoofschotels en alles daartussenin. Maar één ding hebben ze allemaal gemeen: ze zitten bomvol smaak. Marokkaans eten is bijna altijd lekker kruidig, waarbij ook wel gebruik wordt gemaakt van gember, citroen of gedroogd fruit om te zorgen voor een frisse tegenhanger. Kortom, een heel palet aan smaken waar je we je graag kennis mee laten maken.

Dus daarom vind je hier onze 10 favoriete Marokkaanse gerechten in willekeurige volgorde:

Tajine met kip

Denk je aan typische Marokkaanse gerechten, dan denk je waarschijnlijk aan tajine. De tajine is een aardewerk stoofpot waarmee je heerlijke stoofschotels kunt maken. En dat doen we dan ook graag! Deze kiptajine met couscous, olijven en citroen is één van onze favorieten. En je kunt ‘m ook gewoon in de oven of in een braadpan bereiden. Wel zo prettig!

Gestoofde Marokkaanse groenten met olijven

Nog zo’n lekker stoofpotje, maar dan op een bedje van parelcouscous: gestoofde Marokkaanse groenten en olijven. De ster van de show in dit gerecht is de ras el hanout, een bekend kruidenmengsel dat soms wel bestaat uit meer dan twintig kruiden en specerijen. Leuk weetje: in Marokko heeft vaak ieder winkeltje haar eigen ras el hanout!

Tip: bekijk ook eens al onze recepten met ras el hanout!

Pilav met drumsticks & merguez

Merguez is een worst uit de Noord-Afrikaanse keuken, gemaakt van rund- of lamsvlees en op smaak gebracht met allerlei soorten kruiden. Het is dan ook de smaakmaker in deze pilav met drumsticks en merguez die je kunt serveren met een lekkere salade voor een complete Marokkaanse maaltijd.

En over salades gesproken…

Sinaasappel Couscoussalade Gebakken Haloumi

Couscous salade met haloumi

Onze couscous salade met haloumi (of feta) heeft alles in zich. Hij is fris, zoet, kruidig en een tikkeltje zout. Zacht, stevig en met een lekkere krokantje dankzij de pistachenootjes of amandelen. Lekker licht en snel klaar. Eigenlijk het is gewoon de ideale maaltijd voor een warme zomerse dag. Een feestje op je bord. Echt waar.

Biefstuk met tomaat en abrikozen

Gedroogd fruit is een belangrijk onderdeel van veel Marokkaanse gerechten. Pruimen, rozijnen en tegenwoordig ook onze eigen tutti frutti. Het kruidige van couscous vormt een geweldige combinatie met het zoete van de gedroogde vruchten. Zo ook in deze biefstuk met tomaat en abrikozen uit de oven. Probeer het zelfs eens uit!

Couscous met courgette en sinaasappel

Het zal je niet ontgaan zijn: veel Marokkaanse gerechten worden geserveerd met couscous. De kleine deegbolletjes vormen dan ook het nationale gerecht van Marokko en worden geserveerd met groenten en vlees. Het recept van deze couscous met courgette en sinaasappel is weliswaar vegetarisch, maar je kunt er natuurlijk altijd een stukje vlees of vis bij serveren!

Tip: check hier al onze recepten met couscous

Couscous courgette

Gebakken harissa-zalm met spinazie

Hoewel er in veel Marokkaanse gerechten vlees wordt gegeten, zijn er ook veel lekkere recepten met vis te vinden. Deze gebakken harissa-zalm met notenrijst en spinazie, bijvoorbeeld. Hierbij bestrijk je de zalm met een kruidenmengsel genaamd harissa. Dat is hete rode saus op basis van pepers en andere specerijen. Lekker pittig dus!

Tip: laat je verrassen door al onze recepten met harissa!

Marokkaanse rijst met gehaktballetjes en aubergine

Van de Marokkaanse gerechten met gehakt is deze rijst met gehaktballetjes en aubergine echt één van onze favorieten. Met aubergine, kikkererwten, rode uien en groene paprika krijg je meer dan voldoende groenten binnen en bovendien ziet het er ook echt op-en-top uit. Één van de beste Marokkaanse gerechten voor als je bezoek krijgt.

Ook lekker met stukjes kip!

Couscous salade met noten en geitenkaas

Nog een couscous salade? Jazeker! Bij Lassie zijn we er gek op. En dan met name op deze couscous salade met noten en geitenkaas. De Marokkaanse kijk op de klassieke combinatie van zachte geitenkaas en crunchy walnoten of hazelnoten, maar dan in een salade met ook tomaten, pompoenpitten, bosuitjes en peterselie. No need to say more.

Tajine met groenten en reuzenbonen

We begonnen de lijst met onze favoriete Marokkaanse gerechten met een tajine en we eindigen er ook mee. Maar dan wel met een vegetarische variant. In deze groentetajine met reuzenbonen en couscous kun je heel makkelijk wat seizoensgroente verwerken. Of gewoon nog wat je hebt liggen natuurlijk en dan nog is-ie altijd lekker.