Lassie Favo’s: 7x lekkere roerbak recepten

18 mei 2021 – Leestijd 3 minuten
Wat eten we vandaag vis

Met onze lekkere roerbak recepten zet je in no-time een heerlijke, gezonde maaltijd op tafel. En je kunt er ook nog eens allerlei kanten mee op. Zo hebben we roerbakgerechten met kip, met ei, met vis of vegetarisch - altijd boordevol groenten en op een gezonde basis van rijst. Dus zet die wok of hapjespan maar vast op het vuur en laat je lekker inspireren door onze favoriete roerbak recepten!

Een paar tips vooraf

Wokken en roerbakken draait om snelheid. Zorg er dus voor dat je van tevoren al je ingrediënten klaar hebt staan, bij voorkeur gesneden en wel. Daarbij laat je je pan eerst goed heet worden, zodat je alles maar kort hoeft te bakken. Op die manier blijven je groenten lekker knapperig, worden je vlees en vis lekker sappig en kun je ook nog eens lekker snel aan tafel. Precies wat je wil!

Onze lekkerste roerbak recepten

Van een klassieke nasi goreng tot kipkerrie, dit zijn onze lekkerste roerbak recepten:

Thaise kip met paprika en cashewnoten

De Thaise kip met paprika en cashewnoten, ook wel bekend als kip siam, is een favoriet in veel huishoudens. En niet zonder reden! Want met frisse bosuitjes, een pittig pepertje, knapperige paprika en een paar crunchy cashewnoten is er qua smaak en textuur van alles wat. Iedere hap is een feestje.

Nasi goreng met omelet

Nog zo’n klassieker! Deze nasi goreng met omelet is een handig basisrecept om in je repertoire te hebben. Je kunt er zelf nog een heleboel extra dingen aan toevoegen. Onze keus? Lekker veel schaaltjes met atjar tjampoer, seroendeng, kroepoek en sambal of plakjes tomaat en komkommer. Opscheppen maar!

Lees ook: Zelf nasi maken: simpel & snel (inclusief 5 recepten)

Varkensreepjes met sperzieboontjes

Geen tijd om te koken en toch lekker en gezond eten? Daar zijn roerbak recepten natuurlijk perfect geschikt voor. Zeker deze variant met varkensreepjes en sperzieboontjes die op smaak zijn gebracht met sojasaus, geroosterde sesamzaadjes en gedroogde chilipeper uit de molen. Want simpel en snel kan ook heel lekker zijn!

Milde curry met vis en gewokte spinazie

Spinazie is een geweldige groente om te roerbakken. Het is bijna meteen klaar om te serveren, dus kun je hem mooi even bakken terwijl je een stukje kabeljauw stooft in een smaakvolle curry saus. En dat is dan ook precies wat we doen in dit recept voor milde viscurry met gewokte spinazie en basmatirijst!

Basmatirijst met Japanse roerbakgroenten en garnalen

Geen lijstje met snelle roerbak recepten is compleet zonder recept met een zakje roerbakgroenten. In dit receptgebruiken we Japanse roerbakgroenten met kastanjechampignons en een teriyaki woksaus om het helemaal af te maken. En met onze kant-en-klare rijst kun je binnen 10 minuten aan tafel!

Tip: Lees hier meer over onze kant-en-klare rijst!

Massala eieren met bloemkool (vegetarisch)

Kun je eieren roerbakken? Zeker! In dit Surinaamse recept van Jennifer Jessica laten we je stap voor stap zien hoe je heerlijke massala eieren met bloemkool maakt. Lekker met piccalilly als dip erbij en blokjes aubergine voor als je wat extra groenten wilt. Zeker eens het proberen waard!

Kerrie-kiphaasjes met paksoi en satésaus

Als er één ding is waar bijna heel Nederland gek op is, dan is het wel kip kerrie en bij Lassie geven we een lekkere twist aan die klassieker. We serveren de kip kerrie namelijk met satésaus, paksoi en sugarsnaps (het recept vind je hier). Een bijzondere smaakcombi uit onverwachte hoek, maar daarom niet minder lekker!

Tip: Liever gewone kip kerrie? Lees dan ook Zelf kip kerrie recepten maken: makkelijk en snel en maak jouw eigen favoriet!

Nog meer lekkere roerbak recepten?

Zo. Nu heb je voldoende roerbak recepten om de week mee door te komen. Voor iedere dag één. Zit jouw eigen favoriet er nog bij? Check dan 5 lekkere fried rice recepten, ga voor één van onze 6 makkelijke eenpansgerechten of laat je inspireren door 12 wokgerechten met en zonder vlees!

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Wat is roerbakken?

Roerbakken is een kooktechniek waarbij je groenten, vlees en/of vis op (hoge) temperatuur bakt terwijl je ze continu om schept om ervoor te zorgen dat ze niet aanbranden. Het grote voordeel van roerbakken is de korte bereidingstijd en een sterkere smaak. Het vocht wat uit de groenten vrijkomt verdampt namelijk meteen waardoor de smaak beter behouden blijft. Lekker én gezond!

Welke groenten kun je roerbakken?

Je kunt bijna alle groenten goed roerbakken. Alleen of samen. Denk aan bosui, sugar snaps, ui, wortel, paprika en paksoi. Maar ook sperzieboontjes en spinazie, koolsoorten, paddenstoelen en kiemgroenten als taugé. Het is wel belangrijk om rekening te houden met de garing. Sommige groenten hebben wat langer nodig om gaar te worden. Die snijd je van tevoren dus wat kleiner, zodat alles tegelijkertijd gaar is!

In welke pan maak je roerbak recepten?

Voor roerbakken gebruik je een wok of hapjespan. Deze pannen hebben namelijk een hogere, opstaande rand waardoor je meer oppervlak hebt om te bakken. Daarnaast kun je de groenten beter in de pan houden bij het omscheppen. Je kunt eventueel ook roerbakken in een normale koekenpan, maar zorg er dan wel voor dat de pan niet te vol is zodat alle groenten contact maken met de pan!

Hoe moet je roerbakgroenten bereiden?

Snijd eerst alles in stukjes van gelijke grootte en zet alles klaar. Verhit dan een scheutje olie in een hapjespan of wok en laat het goed op temperatuur komen. Gebruik geen olijfolie of boter, want die kunnen verbranden. Bak eerst de stevige groenten met langere bereidingstijd en blijf omscheppen. Voeg daarna de groenten met de kortere bereidingstijd toe en bak nog even door tot alles gaar is. Breng op smaak en serveer!