2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Is pastinaak gezond?

24 jun. 2024 – Leestijd 3 min

Is een pastinaak gezond? Het korte antwoord: jazeker. Maar hoe gezond is pastinaak dan precies? En wat zijn dan lekkere en gezonde recepten met pastinaak? Daar geven we je graag antwoord op.

528 Notenrijst Rode pastinaakcurry cashewnoten koriander notenrijst

Hierom is pastinaak gezond

Dankzij deze voedingsstoffen is pastinaak gezond:

  1. Vezels
    Pastinaak zit bom- en bomvol vezels. Met één portie tik je je al gauw 20 tot 25% van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels aan. Daarmee zorg je voor een gezonde darmen en verminder je het risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. En ook niet onbelangrijk: het zorgt voor een extra lang verzadigd gevoel, waardoor je minder snel weer behoefte hebt aan een snack. Kan helpen bij het afvallen!

  2. Vitamine C
    Pastinaken zijn ook echte krachtpatsers als het aankomt op vitamines en mineralen. De groente is met name rijk aan vitamine C. Die heb je nodig voor een sterke weerstand, maar helpt bijvoorbeeld ook bij de opname van ijzer in het bloed waardoor je lichaam genoeg zuurstof krijgt om goed te kunnen functioneren. Best belangrijk dus!
  3. Vitamine K
    Ook is de pastinaak een goede bron van vitamine K. Die kennen we vooral van de bloedstolling. Met voldoende vitamine K stolt je bloed precies goed. Niet te snel en niet te langzaam. Dat is vooral handig als je nog wel eens een ongelukje hebt, maar anders het helpt ook je bloedvaten gezond en sterk te houden.

  4. Foliumzuur (vitamine B11)
    Foliumzuur is belangrijk voor zwangere vrouwen. Het is namelijk een belangrijke stof voor de ontwikkeling van ongeboren baby’s. Maar ben je niet zwanger of überhaupt geen vrouw? Ook dan is deze vitamine natuurlijk goed voor je. Je hebt het bijvoorbeeld nodig voor groei en de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Voor een goede werking van het lichaam dus!
  5. Verschillende mineralen
    Naast vitamines en vezels zitten er nog heel wat andere goede stofjes in die een pastinaak gezond maken. We hebben het over mineralen. Dat zijn kleine voedingsstoffen waar je niet veel van nodig hebt, maar die wel belangrijk zijn om je lijf te laten functioneren. In pastinaken zitten vooral mineralen als magnesium, fosfor en zink die helpen vermoeidheid te verminderen en zorgen voor sterke botten en gezond haar.

Is een pastinaak koolhydraatarm?

Of een pastinaak koolhydraatarm is te noemen, is maar hoe je het bekijkt. In vergelijking met een aardappel zitten er in ieder geval minder koolhydraten in. Per 100 gram bevatten gekookte aardappelen namelijk zo’n 17 gram koolhydraten en pastinaken ‘slechts’ 11 gram. In die zin maak je met pastinaken in plaats van aardappelen dus wel een stamppot of ovenschotel met minder koolhydraten … en ook nog eens minder calorieën!

3 gezonde recepten met pastinaak

Laat je lekker inspireren door deze lekkere, makkelijke en gezonde pastinaak recepten:

528 Notenrijst Rode pastinaakcurry cashewnoten koriander notenrijst

Thaise pastinaakcurry

Pastinaak kun je net als wortel heel lekker stoven. De zoete smaak werkt bovendien ook heel goed als tegenhanger bij het pittige van een Thaise curry. Maak dus vooral eens deze variant met rode currypasta, courgette en cashewnoten!

Bekijk het recept

639 Voorgestoomde Couscous Winterse salade

Winterse couscoussalade

Misschien niet het eerste waar je aan denkt bij een echte herfst- en wintergroente als de pastinaak, maar gekookt past ‘ie heel goed in een salade. Zeker met sinaasappel, blauwe bessen, crunchy noten en wat gedroogde chilivlokken voor een pittige kick!

Bekijk het recept

Zilvervliesrijst Linzen Geroosterde Wortels Met Linzenmix.jpg

Geroosterde wortels met linzenrijst

Ook geroosterd zijn pastinaken lekker. Door de suikers in de groente krijgen ze dan een namelijk een gekaramelliseerd randje. Probeer daarom vanavond vooral eens dit recept voor geroosterde wortels met linzenmix. Lekker met pompoenpitten!

Bekijk het recept

Nog meer inspiratie nodig?

Lees dan Hoe moet je pastinaak bereiden? voor meer informatie en kooktips of laat je verrassen door al onze pastinaak recepten met onder andere spicy toverkoekjes en gestoofde kippendijen!