2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Zijn rode bieten gezond?

24 nov. 2023 – Leestijd 3 min

Rode bieten zijn zeker gezond. Ze zitten namelijk vol met vezels en bevatten een heleboel verschillende vitamines en mineralen.Maar hoe gezond is een rode biet nu echt? En zijn die voorgekookte bietjes uit de supermarkt ook gezond?

599 Voorgestoomde Couscous Voorgestoomde couscous bietjes salie walnoot burrata

Hierom zijn rode bieten gezond

Rode bieten zitten he-le-maal vol goede voedingsstoffen:

 1. Bron van vezels
  Rode bieten zijn een bron van vezels. Daarmee houd je langer het gevoel dat je verzadigd bent. Dat je maag nog vol zit. Dat scheelt weer snacken. Maar vezels zijn ook belangrijk voor een goede darmwerking en spijsvertering. En daarnaast verminderen ze ook nog het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2!

 2. Vol vitamine B11 (foliumzuur)
  Bietjes zitten ook vol met vitamine B11, beter bekend als foliumzuur. Die is nodig voor gezonde groei, de aanmaak van witte en rode bloedcellen en een goede werking van het lichaam. Vooral voor de ontwikkeling van ongeboren kinderen is het een belangrijke stof. Zet dus vooral wat extra bieten op het menu als je zwanger bent!
 1. Rijk aan ijzer
  Oké, er zit natuurlijk niet zoveel ijzer in als in een biefstuk. Maar toch is de rode biet wel één van de groenten met het meeste ijzer. IJzer heb je nodig om zuurstof door je bloed te kunnen vervoeren. Heb je een ijzertekort? Dan ben je snel moe, krijg je een bleke huid en heb je last van rusteloze benen. Nog een reden om bietjes op tafel te zetten dus!

 2. Veel kalium
  Ook zijn rode bieten gezond omdat ze veel kalium bevatten. Kalium regelt de vochtbalans in het lichaam en heeft een verlagend effect op de bloeddruk. Ook zorgt het ervoor dat spieren zich goed kunnen samentrekken en dat zenuwprikkels goed geleid worden. Best een belangrijk mineraal dus, dat kalium!

 3. Handig voor sporters
  Je vindt het niet terug in de voedingswaarde van rode bieten, maar deze rode knollen kunnen echt je sportprestaties verbeteren. Bietjes zijn namelijk groenten met een beetje nitraat. Dat stofje zou zorgen voor een betere doorbloeding van de spieren waardoor je inspanningen langer kan volhouden. Probeer het dus vooral eens voor het hardlopen!

En zijn ook voorgekookte bieten gezond?

Ja, voorgekookte bieten zijn gezond. Ze bevatten namelijk veelal dezelfde stoffen als rauwe bietjes, alleen dan wel in kleinere hoeveelheden. Door het koken verlies je namelijk een aantal wateroplosbare vitamines. Desalniettemin krijg je ook met de voorgekookte variant nog genoeg vezels, vitamines en mineralen binnen. Echt superfood van eigen bodem dus!

3 gezonde rode bieten recepten

Gekookt, gestoofd of geroosterd uit de oven. Altijd lekker, altijd makkelijk te maken en altijd gezond. Laat je verrassen door deze gerechten met bietjes!

Quinoa Geroosterde Bietjes En Geitenkaas

Quinoa met geroosterde bietjes en geitenkaas

Deze quinoa met geroosterde bietjes en geitenkaas

is een supersimpel en vegetarisch gerecht. In principe snijd je de rauwe bieten en uien alleen maar in parten en je kunt ze zo met de geitenkaas in de oven schuiven. Hoef je alleen nog de quinoa maar te bereiden!

599 Voorgestoomde Couscous Voorgestoomde couscous bietjes salie walnoot burrata

Voorgestoomde couscous met bietjes, salie, walnoot en burrata

Minder tijd om te koken? Maak dan eens deze voorgestoomde couscous met bietjes, salie, walnoot en burrata. We maken hier gebruik van onze kant-en-klare couscous en gekookte bieten, zodat zelf niks meer hoeft te koken. Op die manier zit je vaak al binnen 15 minuten aan tafel!

539 Voorgestoomde Bulgur Gerookte kip gestoofde bieten tuinbonen bulgur

Bulgur met gerookte kip, gestoofde bieten en tuinbonen

Deze stoofschotel is met maar 525 kcal per portie ideaal voor als je wat wilt afvallen. Vooral ook door omdat er lekker veel voedingsvezels in zitten en je dus niet meer hoeft te snacken vanavond. Daarbij is deze bulgur met gerookte kip, gestoofde bieten en tuinbonen ook lekker met appel of mango!

Nog meer inspiratie nodig?

Dat ene lekkere recept nog niet gevonden? Geen zorgen. Tussen al onze biet recepten vind je nog veel meer heerlijke gerechten. Denk aan een bietensalade, gepofte biet van de bbq of een poké bowl voor op de vrijdagavond. Laat je verrassen!