Prei is een veelzijdige groente met een beetje een ui-achtige smaak die veel wordt gebruikt in verschillende recepten. Van snelle roerbak tot soep en ovenschotel. Maar is prei gezond? En hoe gezond is prei dan eigenlijk?
Hierom is prei gezond
Prei is best gezond. De groente bevat namelijk behoorlijk wat gezonde voedingsstoffen én is laag in calorieën:
- Vezels
Voedingsvezels zijn belangrijk voor een goede spijsvertering met gezonde darmen en ze verminderen het risico op diabetes type 2 en verschillende hart- en vaatziekten. Bovendien houd je er langer een verzadigd gevoel door, waardoor je minder snel weer trek hebt. En je raadt het al: prei is een goede bron van vezels. Eén prei bij het avondeten levert vaak al 10-20% procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vezels! - Vitamine C
Prei is ook rijk aan vitamine C; 100 gram prei levert ongeveer ⅓ van wat je elke dag nodig hebt. Daarmee houd je je bekende weerstand op peil. Maar vitamine C helpt ook bij de vorming van het bindweefsel dat je botten, spieren en organen ondersteunt én zorgt voor een betere opname van ijzer waardoor het bloed beter zuurstof kan vervoeren. Allemaal redenen om vanavond een gezond recept met prei te maken! - B-vitamines
Naast vitamine C bevat prei ook andere vitamines. Vooral vitamine B11 en vitamine B6 zijn goed vertegenwoordigd in de groente. Die vitamines ondersteunen onder andere het immuunsysteem, helpen je concentreren en verminderen vermoeidheid. Niet alleen goed voor je lichaam zelf, maar ook dus ook voor het geheugen en je leervermogen. Zet dus vooral prei op tafel als je kinderen een belangrijke toets hebben! - Verschillende mineralen
Je lichaam heeft zowel vitamines als mineralen nodig voor een goede gezondheid. Prei bevat van veel verschillende mineralen een beetje. Er zit vooral veel ijzer in, maar we vinden er ook wat kalium (goed voor de vochtbalans en de bloeddruk) en calcium (goed voor je botten) in terug. Kortom, een echte allrounder die je rustig iedere week op het menu kan zetten. - Laag in calorieën
Prei zit vol voedingsstoffen, maar is wel gewoon laag in calorieën. Kijken we naar de voedingswaarde, dan bevat prei ongeveer 30 kcal per 100 gram. Vooral belangrijk als je wat kilootjes wil afvallen, maar natuurlijk ook mooi meegenomen als je gewoon lekker wilt eten vanavond.
Belangrijk: Gebruik ook zeker het groen van de prei. Daar zitten juist de meeste voedingsstoffen in!
Zo moet je prei bewaren
Zoals met veel andere groenten is verse prei het best om te eten als je de maximale voedingswaarde eruit wilt halen. Hoe langer je hem bewaart, hoe meer voedingsstoffen er verloren gaan (al is prei ook na een tijdje nog steeds gezond). Bewaar ‘m daarom op een koele, droge plek. In de koelkast blijft ‘ie wel 2 weken goed!
3 gezonde prei recepten
Deze recepten met prei zijn gezond, lekker en makkelijk te maken:
Kabeljauw met pittige prei
In dit recept stoven we de prei in een pittige tomatensaus met kabeljauw en kikkererwten. Het resultaat? Een eiwitrijke maaltijd met weinig vet. Ideaal voor na een stevige workout!
Bekijk het recept
Nasi met taugé
Prei doet het ook goed in een nasi. Vooral in deze variant met zilvervliesrijst, nasi/bamivlees en een zakje taugé. Paar lepeltjes ketjap erdoor en je kunt aan tafel. 20 minuutjes. Max.
Bekijk het recept
Groentestoof met hazelnoten
Deze stoofschotel met honing en tijm zit boordevol groenten. Niet alleen prei dus, maar bijvoorbeeld ook spruiten en bospeen. Daarmee weet je zeker dat je al je vitamines en mineralen binnenkrijgt.
Bekijk het recept
Nog meer gezonde prei recepten?
Dat prei gezond is, daar kunnen we niet omheen. Maar smaken verschillen natuurlijk wel. Dus staat je favoriete recept hier niet bij? Check dan hier al onze prei recepten voor nog meer inspiratie!