Eten invriezen is handig. Je hebt namelijk altijd wat in huis om op te warmen als je even geen tijd hebt om uitgebreid te koken. Bovendien hoef je zo geen kliekjes weg te gooien. Geen voedselverspilling en je bespaart op nieuwe boodschappen. Win-win. Maar niet alles kun je goed invriezen. Dus welke gerechten kunnen prima in de vriezer?
Veelgestelde vragen over dit onderwerp
Het is vaak geen goed idee om warm eten in te vriezen. Door warm eten stijgt namelijk de temperatuur in je diepvries en daardoor krijgen bacteriën meer kans om zich te vermenigvuldigen. Dat wil je niet. Laat je eten dus zo snel mogelijk afkoelen voordat je het in de vriezer zet. Maar natuurlijk wel buiten de koelkast!
Dat ligt eraan. Sommige producten blijven maanden goed, andere kun je wel tot een jaar bewaren. De meeste kliekjes kun je bijvoorbeeld 3 maanden bewaren. Rauw vis en vlees vaak wel 6 maanden en geblancheerde groenten blijven tot wel een jaar lang goed in de vriezer. Brood en taart gaan daarentegen wat minder lang mee in de vriezer; die blijven maar 1 maand goed!
Eten invriezen is zeker gezond, maar je moet het wel even goed invriezen. Dat betekent snel laten afkoelen, in een luchtdicht bakje of zakje doen en je vriezer op minimaal -18 graden Celsius zetten. Op die manier verlies je geen of amper vitamines en blijft de kwaliteit van het eten zo goed mogelijk. Om ook tijdens het ontdooien alle vitamines zoveel mogelijk te behouden, ontdooi je het een dag van tevoren in de koelkast of snel in de magnetron!
Heb je iets te veel gekookt en in je koelkast gezet, maar heb je er nu toch geen zin meer in? Maak je niet druk. Je kunt die kliekjes ook na een dag nog invriezen. Soms zelfs na 2 of 3 dagen nog wel. Zo lang het restje nog goed is, kun je het invriezen. Maar let op: je moet het dan natuurlijk wel snel hebben afgekoeld en in de koelkast hebben bewaard!