2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Eten invriezen: 5x gerechten (en tips)

3 jun. 2022 – Leestijd 3 min
Stazak Basmati Kokos Citroengras Madras Curry Metchampignons En Sojaboontjes

Eten invriezen is handig. Je hebt namelijk altijd wat in huis om op te warmen als je even geen tijd hebt om uitgebreid te koken. Bovendien hoef je zo geen kliekjes weg te gooien. Geen voedselverspilling en je bespaart op nieuwe boodschappen. Win-win. Maar niet alles kun je goed invriezen. Dus welke gerechten kunnen prima in de vriezer?

5x eten invriezen

Vochtige groenten als komkommer en sla kun je niet zo goed invriezen. Knapperig voedsel blijft niet lekker crunchy en zachte kazen komen ook niet lekker uit de ijskast. Maar welk eten kun je dan wel invriezen? Dit zijn handige en lekkere gerechten om in je vriezer te hebben:

 • Soepen
  Soepen zijn echt freezer friendly. Bijna alle soepen smaken uit de vriezer bijna net zo lekker als vers gemaakt. Bij rijstsoep is het wel slim om de rijst apart in de vriezen. Op die manier blijft het lekker zijn bite behouden en wordt het niet zo papperig. Dat geldt trouwens ook voor bulgur of orzo. Bekijk snel al onze soep recepten en laat je verrassen!
 • Fried rice
  Rijstgerechten kun je over het algemeen ook goed invriezen. Vooral fried rice gerechten, zoals een nasi of Thaise khao pad. Die bevatten namelijk weinig vocht en kun je dus goed invriezen en opwarmen, zonder dat het afbreuk doet aan de structuur. Benieuwd naar de lekkerste gerechten? Check dan onze favoriete gebakken rijst recepten!
 • Stoofgerechten
  Wil je eten invriezen? Maak dan eens een stoofpotje. Net als bij soepen blijven de smaak en textuur namelijk hetzelfde als je ze invriest … en dat is precies wat je wil. Tijdens het opwarmen kun je mooi wat rijst koken. Of je serveert het gewoon met een stukje brood. Nog sneller. Laat je dus vooral lekker inspireren door onze lekkerste stoofgerechten!

 • Curry’s
  In het verlengde van stoofgerechten: curry’s. Die kun je ook goed invriezen. Vooral wanneer je één van onze recepten met een aparte currysaus hebt gemaakt. En dat zijn er veel. Heel veel. Ga bijvoorbeeld voor een linzencurry, bekijk onze 15 snelle en gezonde curry recepten of ga zelf een je eigen curry maken. Je kunt er alle kanten mee op!

 • Ovenschotels
  Ovenschotels zijn vaak van zichzelf al makkelijk om te maken, maar het is natuurlijk nóg makkelijker om ze gewoon uit de vriezer te halen. Je kunt hele ovenschalen met eten invriezen (wel luchtdicht afsluiten met plastic folie). Let op: zet je schaal nooit direct vanuit de vriezer in de oven! Dan kan ‘ie barsten. Je kunt onze makkelijke ovenschotel recepten dus het best eerst op temperatuur laten komen!579 Bulgur Minestrone bulgur pesto
643 Thai Fried Rice Thai fried rice gemarineerde tofu paksoi
Half Volkoren Toverrijst Gestoofde Hachee Met Abrikozen
630 Massaman curry zoete aardappel Variatie Klassiekers 1
Rijstfritatta Spinazie Broccoli

Eten invriezen: 3 handige tips
Eten invriezen is heel makkelijk. Je doet het gewoon in een goed afgesloten bakje of zakje en je zet het in een vriezer met een temperatuur van -18 graden. Zo kun je het goed bewaren. Geblancheerde groenten soms wel een jaar. Restjes vaak een maand of 3. Met deze tips wordt eten invriezen en ontdooien nóg makkelijker:

 1. Noteer de invriesdatum
  Zeker als je veel eten in je vriezer bewaart, weet je niet altijd meer welk gerecht je wanneer hebt ingevroren. Je weet dan dus ook niet meer of het nog goed is om te eten. Oplossing: zet de invriesdatum op het bakje of zakje. Bijvoorbeeld met een stickertje of stukje tape.

 2. Laat restjes afkoelen
  Het is belangrijk om restjes eerst af te laten koelen. Als je een warm bakje in de vriezer zet, kunnen de andere bakjes iets opwarmen en ontdooien. Dat wil je niet. Bovendien komt er nog damp vanaf en dat vocht bevriest weer. Je gerecht wordt daardoor extra waterig.

 3. Ontdooi in de koelkast

Kliekjes of een restje rijst ontdooi je het best in de koelkast. Ja, dat duurt wat langer. Maar het is ook veiliger. Ben je vergeten dat eten uit de vriezer te halen? Laat het dan ontdooien in een bak moet koud water. Eten invriezen en ontdooien in de magnetron kan natuurlijk ook, maar dat heeft wel invloed op de smaak van je gerecht én stimuleert de groei van bacteriën. Misschien niet altijd even handig dus.


Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Kun je warm eten invriezen?

Het is vaak geen goed idee om warm eten in te vriezen. Door warm eten stijgt namelijk de temperatuur in je diepvries en daardoor krijgen bacteriën meer kans om zich te vermenigvuldigen. Dat wil je niet. Laat je eten dus zo snel mogelijk afkoelen voordat je het in de vriezer zet. Maar natuurlijk wel buiten de koelkast!

Hoe lang kun je eten bewaren in de vriezer?

Dat ligt eraan. Sommige producten blijven maanden goed, andere kun je wel tot een jaar bewaren. De meeste kliekjes kun je bijvoorbeeld 3 maanden bewaren. Rauw vis en vlees vaak wel 6 maanden en geblancheerde groenten blijven tot wel een jaar lang goed in de vriezer. Brood en taart gaan daarentegen wat minder lang mee in de vriezer; die blijven maar 1 maand goed!

Is eten invriezen gezond?

Eten invriezen is zeker gezond, maar je moet het wel even goed invriezen. Dat betekent snel laten afkoelen, in een luchtdicht bakje of zakje doen en je vriezer op minimaal -18 graden Celsius zetten. Op die manier verlies je geen of amper vitamines en blijft de kwaliteit van het eten zo goed mogelijk. Om ook tijdens het ontdooien alle vitamines zoveel mogelijk te behouden, ontdooi je het een dag van tevoren in de koelkast of snel in de magnetron!

Kun je eten na een dag nog invriezen?

Heb je iets te veel gekookt en in je koelkast gezet, maar heb je er nu toch geen zin meer in? Maak je niet druk. Je kunt die kliekjes ook na een dag nog invriezen. Soms zelfs na 2 of 3 dagen nog wel. Zo lang het restje nog goed is, kun je het invriezen. Maar let op: je moet het dan natuurlijk wel snel hebben afgekoeld en in de koelkast hebben bewaard!