2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Is broccoli gezond?

19 apr. 2024 – Leestijd 3 min

Ja, broccoli is gezond. De groene groenten zit namelijk vol met vezels en andere belangrijke vitamines en mineralen. Maar hoe gezond is broccoli nu echt? En wat zijn dan lekkere en gezonde recepten met broccoli?

622 Toverrijst Omelet zoetzure saus atjar tjampoer Variatie Klassieker 1

Hierom is broccoli gezond

Dit is waarom broccoli goed voor je is:

  • Vezels
    Broccoli is een vezelrijke groente. Dat wil zeggen: er zitten veel vezels in. Met een portie broccoli heb je zo al 15-20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels binnen. Dat is belangrijk, want die zijn goed voor je darmen en verminderen het risico op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Bovendien blijf je er lekker lang vol van zitten. Handig bij het afvallen!
  • Vitamine C
    Broccoli zit ook vol met vitamine C. Die is goed voor de weerstand. Maar dat niet alleen, het is ook een antioxidant die helpt je lichaamscellen te beschermen tegen schade en bijdraagt aan de opname van ijzer in het bloed. Daardoor kunnen je organen en spieren bijvoorbeeld blijven werken. Wel zo fijn.
  • Bètacaroteen
    Bètacaroteen is een stofje dat veel voorkomt in broccoli. Het is een zogeheten provitamine A, wat betekent dat je lichaam het stofje omzet in vitamine A. Die vitamine is belangrijk voor het functioneren van je ogen, voor een gezonde huid en voor een goede groei. Nog meer reden dus om vanavond iets met die groene stronken te maken!
  • Vitamine K
    Broccoli is echt een vitamine K-bom. Het zit er vol mee. En dat is maar goed ook, want vitamine K is nodig voor een goede bloedstolling. Heb je een tekort aan vitamine K? Dan krijg je sneller blauwe plekken, blijven wondjes lang bloeden en heb je vaker last van bloedneuzen of bloedend tandvlees. Dat wil je natuurlijk niet.
  • IJzer & fosfor
    Broccoli bevat een breed scala aan mineralen, maar vooral ijzer en fosfor zijn er goed in vertegenwoordigd. Samen spelen die een belangrijke rol bij de energiestofwisseling in je lichaam. Daarbij draagt ijzer ook bij aan de werking van het afweersysteem en zorgt fosfor net als calcium voor sterkere botten.

En de stronk?

De stronk is ook zeker gezond! Sterker nog, de stam is qua voedingswaarde misschien nog wel voedzamer dan de roosjes en minimaal net zo lekker als je het ons vraagt. Gooi de stronk dus niet weg, maar schil hem even en snijd ‘m vervolgens in kleine stukjes of dunne plakjes. Op die manier krijg je het meeste waar voor je geld én ga je onnodige voedselverspilling tegen.

3 gezonde broccoli recepten

Met deze 3 gezonde broccoli recepten zet je altijd iets lekkers op tafel. Zonder gedoe.

Nasi Goreng Pittige Nasi Goreng Met Broccoli

Pittige nasi goreng met broccoli

Deze pittige nasi goreng is niet alleen gezond, maar ook nog eens heel snel klaar. Vaak staat ‘ie namelijk al binnen 20 minuutjes op tafel. En met onze voorgekruide rijst voor nasi goreng is het gerecht ook meteen op smaak. Scheelt weer!

Bekijk het recept

Toverrijst Kabeljauw En Broccolli

Toverrijst met kabeljauw en broccoli

In deze ovenschotel bak je de vis en de tomaten in de oven, terwijl je ondertussen de roosjes en de stronk (!) van de broccoli kookt. Een gezond recept met extra veel eiwitten en weinig vet. Goed voor na het sporten!

Bekijk het recept

622 Toverrijst Omelet zoetzure saus atjar tjampoer Variatie Klassieker 1

Omelet in zoetzure saus met atjar tjampoer

Liever vegetarisch? Geen probleem. Deze omelet in zoetzure saus past namelijk perfect bij een bordje luchtige rijst, gekookte broccoli en wat frisse atjar tjampoer. Daar krijg je je vitamientjes wel mee binnen!

Bekijk het recept

Nog meer inspiratie nodig?

Hebben we voor je! Check onze top 10 recepten voor rijst met broccoli maar. Daar vind je allerlei heerlijke gerechten met onder andere kip, biefstuk en zalm. Of ga voor iets vegetarisch met spinazie en champignons!