2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

5x zalm uit de oven

19 aug. 2022 – Leestijd 3 min
160 Risotto rijst Zalm romige spinazie

Veel mensen zijn dol op een zalm. Maar zo’n mootje bakken, daar wagen ze zich niet aan. Gelukkig kun je de vis ook nog op een andere manier bereide: in de oven. Veel makkelijker, wat ons betreft. Daarom zetten we 5 foolproof recepten voor zalm uit de oven voor je op een rijtje. Succes gegarandeerd!

Hoe maak je zalm in de oven klaar?

Zalm uit de oven is lekker en simpel. Je verwarmt de oven voor op ongeveer 180 graden, je legt de vis op een bakpapiertje en je schuift ‘m er vervolgens in. Hoe lang je de vis moet bakken, is afhankelijk van de dikte. Maar een gemiddelde moot is in 15-20 minuten wel gaar. Je kunt het checken door er zachtjes op de drukken. De vis is gaar als het dan (bijna) uiteen valt!

Nog enkele tips voor het bakken van zalm in de oven:

  • Smeer de zalm altijd in met olie en eventueel wat kruiden. Zo geef je de vis een beschermlaagje en droogt ‘ie niet uit in de oven!
  • Zorg voor een zalmfilet zonder huid. De huid wordt in de oven namelijk lang niet zo krokant als in de pan. Soms blijft het vel zelfs een beetje glibberig!
  • Ga bij voorkeur voor verse zalm. Die is namelijk minder waterig en blijft mooi stevig als ‘ie uit de oven komt. Bevroren zalm kun je beter eerst ontdooien in de koelkast en daarna goed droogdeppen met een keukenpapiertje.
  • Wil je de vis sneller garen? Dek de ovenschaal of zalm dan af met aluminiumfolie. Daardoor stoomt de vis sneller gaar en blijft ‘ie ook lekker sappig!

5 recepten voor zalm uit de oven

Deze 5 recepten voor zalm uit de oven zijn gezond, lekker en simpel om te maken. Hoef je geen chef-kok voor te zijn!

160 Risotto rijst Zalm romige spinazie

Zalm met romige spinazie

Vis en spinazie zijn een match made in heaven. Ook in dit gerecht. En lekker snel, want je kookt de rijst en laat spinazie gewoon slinken terwijl je de zalmsteaks in een kwartiertje gaar bakt in de oven. Op die manier zit je in amper 25 minuutjes al aan tafel. Dat is nog eens multitasken!

Je vindt het recept hier.

Pandanrijst Kruidige Zalm Uit Oven Gestoomde Groenten

Kruidige zalm met gestoomde groenten

Een lekker recepten voor zalm uit de oven met groenten … maar dan net even anders. We smeren de vis namelijk in met een kruidenmengsel en bakken hem vervolgens gaar in een klein laagje kokosmelk. Zo heb je meteen ook een smaakvol sausje voor bij je gestoomde worteltjes, peultjes en broccoliroosjes!

Bekijk hier het recept.

Prei En Zalm Uit De Oven Met Citroenrijst

Prei en zalm uit de oven

Je kunt natuurlijk paneermeel, kruiden en olie gebruiken om je vis sappig te houden tijdens het bakken … maar je kunt ook gewoon een plakje gerookte ham om je vis heen wikkelen. En dat is precies wat we doen in dit recept. Stoof er nog wat prei bij en bak alles in de oven gaar voor een lekker, makkelijk én gezond gerecht.

Je kunt het recept hier vinden.

Toverrijst Zalm Uit De Oven Met Kruidenboter Spinazie En Boontjes

Zalm met kruidenboter en tomaat uit de oven

De grote smaakmaker in dit gerecht is natuurlijk de kruidenboter. En die gaat niet alleen heel goed samen met de zalm, maar die smaakt ook nog eens heel lekker bij de paprika, tomaat en sperzieboontjes uit dit recept. Serveer met wat rucola en je hebt een makkelijk gerecht waarmee je gegarandeerd indruk maakt op je date!

Check het recept hier.

Zalmpakketje met parelcouscous en venkel

Je kunt zalm uit de oven ook ‘en papillotte’ bereiden. Je vouwt de vis dan samen met groenten, kruiden en een klein beetje vocht in een pakketje van bakpapier. Of in dit geval, een pakketje van aluminiumfolie. Zo heb je geen olie nodig (scheelt weer calorieën!) en blijft de vis lekker sappig. Ook handig: je kunt die pakketjes ook op de bbq bereiden!

Hier vind je het recept.

663 Parelcouscous Zalmpakketje parelcouscous venkel

Nog meer recepten met zalm?

Laat je dan lekker inspireren door al onze recepten met zalm en ontdek je nieuwe favoriet!

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Hoe lang moet zalm in de oven?

Dat ligt natuurlijk een beetje aan de grootte van je zalmfilets, maar meestal hebben ze in een voorverwarmde oven (200°C) ongeveer een kwartiertje nodig. Soms iets langer, soms iets korter. Je kunt checken of je zalm al gaar is door er zachtjes op te drukken. Valt het visvlees uit elkaar? Dan kun je aan tafel!

Moet zalm in aluminiumfolie?

Nee, voor zalm uit de oven heb je niet per se aluminiumfolie nodig. Maar het kan natuurlijk wel. Door de vis in aluminiumfolie te garen, behoud je extra smaak en aroma’s. Bovendien ruikt op die manier ook niet het hele huis naar vis. Keerzijde is wel dat je vis eerder stoomt dan bakt. Je krijgt met aluminiumfolie dus niet echt een krokant laagje!

Wat eet je bij zalm uit de oven?

Zalm uit de oven is heel veelzijdig. In principe kun je er bij serveren wat je wil. Zelf gaan we bij Lassie graag voor groene groenten. Denk aan spinazie, boontjes of broccoli. Maar ook prei, venkel, tomaatjes en wortel zijn er heel lekker bij. Zeker als je de vis serveert met couscous of wat witte rijst!

Welke saus of kruiden serveer ik erbij?

Een goede roomsaus doet het altijd goed bij zalm uit de oven. Iets met honingmosterd, bijvoorbeeld. Hollandaise en bearnaise zijn ook niet voor niets klassiekers. En houd je verse kruiden? Dille en vis zijn twee handen op één buik. Daarmee zet je dus ook altijd iets lekkers op tafel. En als je geen verse kruiden in huis hebt, kun je er altijd nog wat kruidenboter overheen laten smelten!