Wat zijn surimi sticks en wat kun je ermee maken?

21 aug. 2022 – Leestijd 2 min
672 Poke bowl rijst kant en klaar Traybake Poké Surimi met Kikkoman

Je hebt ze vast wel eens in de supermarkt zien liggen: surimi sticks. Ook wel bekend als crab sticks. Die witte staafjes met kenmerkende rode rand. Maar wat is surimi eigenlijk? En welke lekkere recepten kun je er allemaal mee maken? Daar geven we je graag antwoord op!

Wat is surimi?

Surimi is een Japans visproduct dat bestaat uit gemalen witvis. Denk aan kabeljauw, koolvis of wijting. De gemalen vis wordt gemengd met andere ingrediënten en smaakmakers en vervolgens gekookt. Zo krijgt het een stevige structuur en blijft het langer houdbaar. Hoewel we in Nederland de bekende surimi sticks vaak zien als krab, zit er dus eigenlijk helemaal geen krab in!

Zijn surimi sticks gezond?

Over het algemeen zijn surimi sticks best gezond, ja! Ze bevatten namelijk niet veel ongezonde vetten en suikers, maar wel veel eiwitten. Het wordt door sporters dan ook wel gegeten als caloriearme en eiwitrijke snack. Daarnaast zijn de crab sticks rijk aan vitamine B12 en aan mineralen als jodium, fosfor en seleen. Een prima toevoeging aan je maaltijd dus!

Moet je ze nog bakken of koken?

Nee. En dat is nu juist het mooie van de crab sticks. Ze zijn ready to eat. Je hoeft ze alleen maar even in stukjes te snijden en ze kunnen zo door je salade of op je poké bowl. Perfect dus voor in een paar makkelijke en snelle gerechten!

5x de lekkerste recepten met surimi sticks

Lekker, maar vooral ook makkelijk en vaak ook nog leuk om te maken.

565 kant en klaar poke bowl rijst Snelle Poké Bowl surimi avocado nieuw

Surimi poké bowl met avocado

Crab sticks en poké bowls zijn twee handen op één buik. Ze passen perfect bij elkaar. Vooral in deze poké bowl met ook radijsjes, avocado en zeewiersalade. Lekker met wasabimayonaise voor de pit en gefrituurde uitjes voor de crunch. Klaar in nog geen 10 minuutjes!

Bekijk hier het recept.

532 Half volkoren Toverrijst Sushi hoorntjes surimi wakame kidsproef

Temaki handrolls

Handrolls zijn een soort sushi, maar dan net even anders. Je maakt er namelijk geen kleine rolletjes van om in de sojasaus te dippen. Nee, je rolt de sushi op als een soort ijshoorntje. Zo geef je net wat meer body aan je gerecht dan met de traditionele sushi rolls. Lekker en leuk om te zien!

Check hier hoe je de handrolls maakt.

632 Jambalaya zeevruchten Variatie Klassiekers 1

Jambalaya met zeevruchten

Wie bij surimi sticks alleen aan poké bowls en sushi denkt, heeft het mis. Ze gaan namelijk ook heel goed in een jambalaya. Vooral in een jambalaya met allerlei andere zeevruchten, zoals in dit recept. Lekker met citroen en bovendien een makkelijke manier om eens wat meer vis te eten!

Hier staat het recept.

Thaise Crabcakes Rijst

Thaise crabcakes

Omdat surimi een soort imitatiekrab is, kun je er ook hele lekkere crabcakes mee maken. Handig als tussendoortje, maar bijvoorbeeld ook geschikt als voorgerechtje. Serveer ze dan met wat sla en een klein schaaltje saus. Vooral een remouladesaus smaakt er erg goed bij. Moet je eens proberen!

Je vind het recept hier.

668

Sushi bake met avocado & komkommer

Een sushi wat? Een sushi bake! Dat is sushi, maar dan uit de oven en geserveerd op een krokant gebakken norivelletje. Lekker comfort food voor op de vrijdagavond of als partysnack als je een feestje geeft. En daar kun je toevallig ook heel goed die crab sticks voor gebruiken!

Check hier het recept!

Nog meer inspiratie nodig?

Laat je dan inspireren door deze 7 poké bowl recepten voor thuis of bekijk al onze krab recepten voor een paar andere salades en jambalaya’s!

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Waar zijn surimi sticks van gemaakt?

Vaak wordt gedacht dat surimi sticks van krab gemaakt worden, maar ze bestaan eigenlijk uit gemalen witvis. Die wordt vermengd met allerlei smaakmakers en stofjes die ervoor zorgen dat het vismeel gekneed en geperst kan worden in de bekende vorm. Hierna worden de sticks op maat gesneden en gekookt.

Is surimi gezond?

Hoewel er vaak suiker aan toegevoegd wordt, zitten er ook best veel gezonde voedingsstoffen in surimi sticks! Zeker als ze gemaakt zijn van pure surimi. Dan zijn ze namelijk rijk aan eiwitten, vitamine B12 en mineralen als jodium, fosfor en selenium. Let op: aan sommige soorten worden er ook veel zout en vetten aan toegevoegd. Check dus altijd even de verpakking!

Moet je surimi sticks koken?

Ja en nee. Surimi sticks moeten wel eerst gekookt worden voordat je ze kunt eten, maar de variant die je in de supermarkt koopt is al voorgekookt. Die hoef je dus niet eerst nog te koken of te bakken. Je verwerkt ze zo in je gerecht. Je kunt de sticks trouwens wel nog frituren of bakken in de oven om er surimi chips van te maken.

Hoe moet je surimi sticks eten?

Je kunt surimi sticks op allerlei manieren gebruiken in de keuken. Maak er bijvoorbeeld eens sushi mee. Lekker met avocado en/of komkommer. Maar je kunt ze ook toevoegen aan je poké bowl, op het eind door je roerbak- of wokgerecht heen mengen óf gebruiken om je salade wat te pimpen. En we zien ze ook wel eens terug in een wrap. Genoeg om mee te maken dus!