Je hebt ze vast wel eens in de supermarkt zien liggen: surimi sticks. Ook wel bekend als crab sticks. Die witte staafjes met kenmerkende rode rand. Maar wat is surimi eigenlijk? En welke lekkere recepten kun je er allemaal mee maken? Daar geven we je graag antwoord op!
Veelgestelde vragen over dit onderwerp
Vaak wordt gedacht dat surimi sticks van krab gemaakt worden, maar ze bestaan eigenlijk uit gemalen witvis. Die wordt vermengd met allerlei smaakmakers en stofjes die ervoor zorgen dat het vismeel gekneed en geperst kan worden in de bekende vorm. Hierna worden de sticks op maat gesneden en gekookt.
Hoewel er vaak suiker aan toegevoegd wordt, zitten er ook best veel gezonde voedingsstoffen in surimi sticks! Zeker als ze gemaakt zijn van pure surimi. Dan zijn ze namelijk rijk aan eiwitten, vitamine B12 en mineralen als jodium, fosfor en selenium. Let op: aan sommige soorten worden er ook veel zout en vetten aan toegevoegd. Check dus altijd even de verpakking!
Ja en nee. Surimi sticks moeten wel eerst gekookt worden voordat je ze kunt eten, maar de variant die je in de supermarkt koopt is al voorgekookt. Die hoef je dus niet eerst nog te koken of te bakken. Je verwerkt ze zo in je gerecht. Je kunt de sticks trouwens wel nog frituren of bakken in de oven om er surimi chips van te maken.
Je kunt surimi sticks op allerlei manieren gebruiken in de keuken. Maak er bijvoorbeeld eens sushi mee. Lekker met avocado en/of komkommer. Maar je kunt ze ook toevoegen aan je poké bowl, op het eind door je roerbak- of wokgerecht heen mengen óf gebruiken om je salade wat te pimpen. En we zien ze ook wel eens terug in een wrap. Genoeg om mee te maken dus!