2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

10 groentegerechten voor kerst

12 aug. 2024 – Leestijd 3 min

Bij het kerstdiner denk je al gauw aan luxe vlees of vis. Aan beef wellington, bijvoorbeeld. Of aan een mootje zalm. Heerlijk, maar het is ook wel fijn om daar wat groenten bij te serveren. Daarom vind je hier 10 groentegerechten voor kerst. Voor hoofd- en bijgerechten!

542 Voorgestoomde Quinoa Quinoa salade appel bleekselderij paddenstoelen
636 BIO Quinoa Geroosterde wortel salade

Geroosterde wortelsalade met quinoa en boerenkool

Geroosterde worteltjes doen het altijd goed als groentegerecht met kerst. Vaak geserveerd met honing en tijm, maar ook heel lekker als onderdeel van een salade. Zo zit deze geroosterde wortelsalade met ook frisse granaatappelpitjes bomvol smaak. En hij ziet er nog feestelijk uit ook!

Bekijk het recept

598 Voorgestoomde bulgur Wintersalade voorgestoomde bulgur granaatappel tahindressing

Winterse salade met couscous, pastinaak en chilivlokken

Een keer wat anders dan die standaard caprese of witlofsalade? Zet dit jaar dan eens deze winterse salade met pastinaak, veldsla en blauwe bessen op tafel. Met in ahornsiroop gebakken sinaasappelschijfjes en lekkere frisse tegenhanger voor bij ietwat kruidige hoofdgerecht!

Bekijk het recept

Lassie Zilvervliesrijst Spelt Én Quinoa Prei Bospeen Hazelnoten

Groentestoof met hazelnoten

Gestoofde groenten zijn een prima bijgerecht bij het kerstdiner dit jaar. Bovendien kun je er alle kanten mee op. Voor dit recepten stoven we bijvoorbeeld echte wintergroenten als spruitjes, prei en bospeen in een romige saus van onder andere crème fraîche, honing en tijm. Lekker met grof gehakte hazelnoten!

Bekijk het recept

Zilvervliesrijst Linzen Geroosterde Venkel En Radicchio Met Linzenmix

Geroosterde venkel met radicchio en linzenrijst

Misschien een hoofdgerecht op zich, maar je kunt dit groentegerecht met kerst ook serveren als bijgerecht. De ras el hanout zorgt hier namelijk voor een warme kruidige smaak, terwijl de peterselie en granaatappelpitjes juist zorgen voor een friszoete touch. Die bijzondere combi past goed bij allerlei verschillende hoofdgerechten. Met zowel vlees als vis!

Bekijk het recept

542 Voorgestoomde Quinoa Quinoa salade appel bleekselderij paddenstoelen

Quinoa met appel, bleekselderij en paddenstoelen

Met courgette, rode uien, bleekselderij én een paddenstoelenmelange is dit ook een echt groentegerecht voor kerst. Tel daar wat partjes appel en geroosterde hazelnoten bij op en je hebt een schaal vol verschillende smaken en texturen. Iedere hap is dan weer een feestje. Precies wat je wil. Extra lekker met gerookte spekreepjes!

Bekijk het recept

Pandanrijst Extra Vezels Geroosterde Pompoen Mozzarella En Tomaat Basilicumpesto

Geroosterde pompoen met mozzarella en pesto-tomaten

Ga je dit jaar op de Italiaanse tour? Zet dan eens deze geroosterde pompoen met mozzarella en pesto-tomaten op de kersttafel. Een kleurrijk en feestelijk gerecht dat dankzij de verse pesto bij iedereen in de smaak gaat vallen. Serveer babyspinazie voor wat extra groenten en bestrooi met geroosterde pijnboompitjes.

Bekijk het recept

Tip: Check ook Italiaans kerstmenu: inspiratie en recepten voor nog meer ideeën!

Meergranenrijst Aubergine Met Hazelnootrijst En Feta

Aubergine met hazelnootrijst en feta

Gevulde groenten zijn ideaal voor een kerstdiner. Je kunt bijvoorbeeld een portobello vullen met risotto en serveren als voor- of bijgerecht. Een gevulde (bol)courgette is dan weer heerlijk als hoofdgerecht. Maar bij Lassie maken we graag deze aubergine met hazelnootrijst en feta. Die kun je namelijk goed voorbereiden en hoef je dan alleen nog maar even in de oven te schuiven.

Bekijk het recept

Quinoa Geroosterde Bietjes En Geitenkaas

Quinoa met geroosterde bietjes en geitenkaas

Met bietjes maak je misschien wel de lekkerste groenterechten voor kerst. De dieprode kleur en aardse smaken passen namelijk perfect bij een gezellig diner op een koude winterdag in december. En als je er dan ook nog geitenkaas bij serveert (zoals we dus doen in dit recept), scoor je al helemaal punten bij de gasten aan tafel. Zeker weten.

Bekijk het recept

Zilvervliesrijst Spelt Quinoa Groentestoof Van Zoete Aardappel En Champignons

Groentestoof van zoete aardappel en champignons

Groentengerechten voor kerst mogen best een beetje luxe zijn. Maar dat betekent natuurlijk niet dat ze ook moeilijk te maken hoeven zijn. Deze groentestoof van zoete aardappel en champignons in een zelfgemaakte rode wijnsaus is bijvoorbeeld heel eenvoudig te bereiden. De oven doet namelijk het meeste werk. Lekker met eendenborstfilet of entrecote!

Bekijk het recept

3 kleuren Quinoa - Quinoa met geroosterde groenten

Quinoa met geroosterde groenten

En als laatste in dit rijtje met groentengerechten voor kerst: quinoa met geroosterde groenten. Een soort basisrecept dat je helemaal naar wens aan kunt passen. Wij maken ‘m bijvoorbeeld met courgette, aubergine en paprika. Maar je kunt er ook pompoen, paddenstoelen of pastinaak voor gebruiken. Waar je maar zin in hebt!

Bekijk het recept