2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Kersttafel dekken: zo doe je dat

9 aug. 2024 – Leestijd 3 min

Als je je uren gaat uitsloven in de keuken voor een indrukwekkend kerstdiner, moet je natuurlijk ook wel de tafel een beetje leuk aankleden. Maar hoe moet je de kersttafel dekken?

699 Lassie Risotto Risotto met parmaham peer witlof honing en tijm top

Kersttafel dekken in 4 stappen

Een kersttafel dekken is niet zo moeilijk, maar vergt soms wel even wat denkwerk. In deze 4 stappen lukt het altijd om een mooie tafel te dekken met kerst:

  1. Begin met het tafelkleed
    Een tafelkleed zorg je in één klap voor een hoop sfeer. Maar alleen een kerstkleedje is misschien ook wat weinig. Geef je tafelkleed daarom een extra luxe of chique touch met in het midden een tafelloper over de gehele lengte van je tafel. Een eventuele tafelmolton onder het kleed is daarbij ook wel handig. Die heeft namelijk een anti-slip werking en beschermt je tafel.

  2. Kies het juiste servies
    Het servies is één van de belangrijkste onderdelen van je kersttafel. Je gasten eten er tenslotte van. Kies een set die past bij je thema (als je die hebt) en zorg ervoor dat je voor alle gasten borden en glazen hebt. Zet het bord op ongeveer 2 centimeter van de rand van de tafel. Je kunt er hierbij voor kiezen om de borden te stapelen (zie de tips hieronder). De water- en wijnglazen kunnen rechtsboven het bord.

  3. Leg het bestek neer volgens de etiquette
    Een kersttafel dekken doe je natuurlijk wel volgens de etiquette. Dat betekent dat je je bestek in een vast patroon neerlegt: vorken links, messen en lepels rechts. De snijkant wijst naar het bord en je werkt daarbij van buiten naar binnen. Het bestek voor het voorgerecht ligt aan de buitenkant en het bestek voor het diner aan de binnenkant. Dessertbestek leg je boven het bord. Het lepeltje wijst naar links en het vorkje naar rechts. Een servet ligt over het algemeen links van de vorken.

  4. Versier je tafel met accessoires
    Zo. De basis staat. Nu alleen nog de finishing touch. En die geef je natuurlijk met allerlei tafelversiering of andere chique accessoires. Zet wat kerststukjes op tafel, wissel af met kaarsen of kandelaars en bestrooi de tafel tussendoor met wat kerstversiering. Je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken. Houd tussendoor natuurlijk wel genoeg ruimte over om je (bij)gerechten op tafel te kunnen zetten.
Blogartikel tafelsetting

3 tips voor een prachtig gedekte kersttafel

De kersttafel dekken als een pro? Deze tips gebruiken de stylisten om een bijzondere tafel te dekken met kerst.

  • Gebruik een kleurenpalet
    Misschien heb je een thema voor je kerstdiner. En misschien ook niet. Maar in beide gevallen is het een goed idee om de kersttafel te dekken in 3-4 kleuren. Wit, rood en groen zijn een klassieke combinatie. Een andere optie is een combi van wit en goud. Die gaat perfect samen met zwart, (oud) roze, bordeauxrood en een heleboel andere kleuren. Geeft meteen een feestelijke draai aan je kersttafel!

  • Houd het rustig
    Een tafelkleed met allerlei kerstmannetjes en servies met uitgesproken kleuren zien er misschien wel leuk uit, maar ze maken je tafel al snel te druk. Om het stijlvol te houden kun je dus beter gaan voor kleden en servies met rustige kleuren en zonder al te veel opsmuk. Je kunt daarbij natuurlijk wel een mooie accentkleur gebruiken.

  • Stapel de borden
    Je kunt je kersttafel dekken met gestapelde borden. Grote voordeel daarvan is dat je niet steeds opnieuw borden in de keuken hoeft te gaan halen. Na elke gang hoef je alleen maar een bord weg te halen. Voor het stapelen van borden werk je van groot naar klein. Je zet eerst een onderbord neer. Daarop zet je het bord voor het hoofdgerecht, het bord voor het voorgerecht en eventueel een kom voor de soep. Praktisch en stijlvol!

Kerstdiner klaar?

Dan is het tijd om uit te buiken of om nog even lekker gezellig te borrelen. Check Kersthapjes: 7 alternatieve borrelhapjes voor kerst voor de lekkerste bites!