2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Wat is miso en hoe gebruik je het?

8 mrt. 2024 – Leestijd 3 min

Wat is miso? Is het gezond? Hoe moet je het gebruiken? En wat kun je er eigenlijk allemaal mee maken? Allemaal goede vragen waar we je in dit artikel antwoord op geven. Lees gauw verder en zet vanavond nog één van onze recepten met misopasta op tafel!

671 Meerzadenrijst Meerzadenrijst miso paddenstoelen sesam

Wat is miso?

Miso is een Japanse sojabonenpasta die gemaakt is van gefermenteerde sojabonen, zout en koji (een bepaalde soort schimmel). Soms worden er ook rijst, zeewier of andere ingrediënten toegevoegd. Er zijn daarom ook verschillende misopasta’s te verkrijgen, maar over het algemeen heeft iedere variant een beetje een hartige, zoute smaak met een licht zoetje. Of zoals Japanners het zelf zouden beschrijven: umami!

Is miso gezond?

Ja, miso is zeker gezond. Het zit namelijk vol met mineralen als ijzer, calcium en kalium. Daarnaast is het rijk aan eiwitten en zou misopasta veel vitamine B bevatten. Maar dat is nog niet alles. Door de sojabonen te fermenteren, worden complexe voedingsstoffen afgebroken en ontstaan er stofjes die je spijsvertering bevorderen. Daardoor kan je lichaam de voedingsstoffen uit je eten nóg beter opnemen!

Hoe kun je miso gebruiken?

Je kunt miso op diverse manieren gebruiken:

  • Soep
    Misosoep is misschien wel het bekendste gerecht met deze Japanse smaakmaker. Hierbij wordt de misopasta gebruikt om de bouillon van bijvoorbeeld ramen op smaak te brengen. Tip: meng de pasta er vlak voor serveren pas doorheen, zodat de smaak en voedingsstoffen beter behouden blijven!

  • Marinade
    Je kunt miso ook gebruiken als marinade voor vlees of vis. Bijvoorbeeld als je kipspiezen maakt, bij een mootje zalm of bij een stukje kabeljauw. Of smeer er eens groenten mee in voordat je ze gaat roosteren. Het past bijvoorbeeld heel goed bij aubergine!

  • Saus
    Miso is ook een smaakmaker in veel (zelfgemaakte) sauzen. In combinatie met sojasaus, mirin, knoflook en suiker vormt het bijvoorbeeld een goede dipsaus voor je sushi. Maar je kunt het ook gebruiken als woksaus in je Japanse roerbakschotel. Lekker veelzijdig dus!

  • Dressing
    Je kunt bij je Aziatische salade natuurlijk ook een dressing maken met misopasta. Meng de pasta dan met olie, rijstazijn, honing en sojasaus tot een glad goedje. Voeg eventueel wat sesamolie, limoensap of chilivlokken toe voor een nootachtige, frisse of juist pittige touch.

3 recepten met miso

Heb je nog wat misopasta over en weet je niet wat je ermee kan maken? Check deze 3 makkelijke miso recepten en laat je inspireren. Altijd lekker en gezond. Altijd goed.

604 Panklaar Zilvervliesrijst Miso gebakken rijst boerenkool paddenstoelen
  • Miso-gebakken rijst met boerenkool en paddenstoelen
    Geen tijd om te koken? Dan kun je natuurlijk miso gebruiken om je gerecht snel smaak te geven. En dat is precies wat Milou van der Will van The Green Chopstick doet in deze vegan fried rice. Klaar in een kwartiertje en ook lekker met spinazie in plaats van boerenkool!

    Bekijk het recept

671 Meerzadenrijst Meerzadenrijst miso paddenstoelen sesam
  • Meerzadenrijst met miso-paddenstoelen en sesam
    Misopasta en gebakken paddenstoelen zijn twee handen op één buik. Samen zorgen ze namelijk voor een echte umami-bom op je bord. Dus wil je weten wat ze in Japan bedoelen met umami, dan moet je dit recept zeker eens proberen. Lekker met wat sesamolie en geroosterde sesamzaadjes!

    Bekijk het recept
652 Poke bowl rijst Japanse zalm hotpot chinese kool rettich mais
  • Japanse zalm hotpot met Chinese kool, rettich en mais
    Een hotpot is een grote pan met bouillon waarin iedereen aan tafel zijn of haar favoriete ingrediënten gaart. Een soort gourmetten dus, maar dan met soep. In dit geval misosoep. Niet alleen heel gezellig, maar ook nog eens heel smaakvol. De soep wordt gaandeweg namelijk steeds lekkerder!

    Bekijk het recept

En nog meer Japanse recepten!

Houd je wel van de Japanse keuken? Check dan ook deze 5 makkelijke en snelle Japanse recepten en laat je inspireren door temaki handrolls, rijstsalades en gerechten met teriyaki kip!