Sriracha geeft je gerechten een opwindende en pikante twist die je smaakpapillen laat dansen. Je leest hier wat het is en hoe je het toevoegt om je gerecht helemaal af te maken.
Veelgestelde vragen over dit onderwerp
Ja, sriracha is een chilisaus. Maar wel een pittige chilisaus en niet zozeer een zoete. Dus niet de sweet chili saus die je vaak krijgt bij de loempiakraam om de hoek. Je kunt het qua qua pittigheid misschien het best vergelijken met sambal oelek, maar wel met een iets meer zoete en kruidige ondertoon qua smaak.
Ja, je kunt zelf sriracha maken. Probleem is wel dat de saus eerst een weekje moet fermenteren. Je kunt de Thaise chilisaus dus niet even snel in elkaar draaien. Toch aan de slag? Pureer dan 100 gram chilipepers met 1 teen knoflook, 1 el suiker en ½ theelepel zout en laat 5-7 dagen fermenteren op een donkere plek buiten de koelkast. Duw de pasta daarna door een zeef in een pannetje, voeg 1 el water en azijn toe en laat 5 minuutjes koken.
In principe is sriracha mayonaise heel eenvoudig te maken. Je hoeft alleen de mayo alleen met de sriracha te mengen in een 4:1 verhouding. 4 eetlepels mayo, 1 eetlepel chilisaus dus. Je kunt hem altijd pittiger maken als je wil. Daarna voeg je nog wat knoflookpoeder en een scheutje limoen- citroensap toe om het de saus wat meer in balans te brengen.
Je kunt sriracha vervangen door bijna iedere andere pittige chilisaus of een beetje sambal oelek. Daarmee kom je aardig in de buurt. Heb je ook die niet in huis? Geef je gerecht dan een spicy kick met wat chilivlokken, een paar druppels chili olie of gewoon een gehakt rood pepertje. Allemaal net zo pittig!