2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Wat is sriracha?

5 mei 2023 – Leestijd 3 min

Sriracha geeft je gerechten een opwindende en pikante twist die je smaakpapillen laat dansen. Je leest hier wat het is en hoe je het toevoegt om je gerecht helemaal af te maken.

702 Lassie Poké Bowl Sriracha Sriracha poke bowl met honing gembergehakt frisse groenten

Wat is sriracha?

Sriracha is een pittige chilisaus uit Thailand die wordt gemaakt met chilipepers, azijn, knoflook, suiker en zout. Het heeft daardoor niet alleen een scherpe, maar ook een beetje een zoete en kruidige smaak. Een mooi gebalanceerde saus dus … maar wel met pit. Het wordt vooral gebruikt om Aziatische recepten op smaak te brengen, maar je vindt het tegenwoordig ook in veel andere wereldgerechten terug.


Wat kun je met sriracha maken?

Antwoord: een heleboel! Gebruik het bijvoorbeeld om je lekkere wok- of roerbakschotel even extra pittig te maken. Druppel een beetje van de saus over een gebakken eitje. Gebruik het als dipsaus, in een dressing of in een marinade voor vlees of vis. Je kunt de hot sauce zelfs bij je frietjes eten. Wij mengen het ook graag met wat mayonaise. Zo maken we namelijk sriracha mayo voor bij sushi of een poké bowl!

Waardoor kun je de saus vervangen?

Geen sriracha, geen zorgen. Je kunt het gewoon vervangen door andere pittige chilisauzen. Je hebt vast wel een potje sambal staan. En anders kom je met wat chilivlokken, chili-olie of een fijngesneden chilipepertje ook een heel eind. Maar wil je echt die typische smaak proberen na te maken? Meng dan eens een zoete chilisaus met wat tabasco. Dat lijkt er misschien wel het meest op!

Zelf maken

Je kunt natuurlijk ook zelf sriracha maken, maar dat is wel even een werkje. En het gaat zeker niet snel, want de saus moet ook nog fermenteren.

Ingrediënten

  • 400 gram rode chilipepers
  • 4 tenen knoflook
  • 4 el suiker
  • 4 el azijn
  • 2 tl zout

Bereidingswijze

  1. Snijd de pepertjes en de knoflook grof. Doe samen met de suiker en het zout in een een keukenmachine of maal het met een staafmixer tot een grove pasta.

  2. Vul een schone (!), glazen pot met de pasta en sluit deze luchtdicht af. Laat dit potje nu 5-7 dagen op een donkere plek buiten de koelkast fermenteren. Roer elke dag even door met een schone lepel. Luchtbelletjes horen erbij.

  3. Pureer de saus nu zo glad mogelijk en giet het door een fijne zeef in een pannetje, zodat eventuele stukjes achterblijven. Duw met een lepel al het vocht door de zeef. Zet het pannetje op het vuur, voeg 4 el azijn en 4 el water toe en laat 5 minuten koken.

  4. Giet alles in een schoon potje of flesje en laat afkoelen. Je saus is klaar! In de koelkast blijft het minimaal een maand goed.

3 recepten met sriracha saus

Zo. Nu heb je antwoord op de vraag ‘wat is sriracha?’ en weet je wat je er allemaal mee kunt maken. Tijd om aan de slag te gaan!

526 Meergranenrijst Oosterse meergranenrijst Shanghai paksoi sesam

Meergranenrijst met Oosterse paksoi en sesam

Een lichte, snelle en vegetarische roerbak met paksoi en taugé. Friszoet door de ketjap en gember en heerlijk met een gebakken eitje. Perfect voor een flinke drizzle pittige saus. Je vindt het recept hier.

559 Poké Bowl rijst Japanse Poké Bowl met zalm en pickled ginger

Japanse poké bowl met zalm en pickled ginger

Poké bowls maak je gewoon zelf. Lekker vers en sneller op tafel dan dat je er eentje laat bezorgen. Keertje proberen? Maak dan de Japanse poké met zalm en pickled ginger. Die wordt altijd een succes. Bekijk hier het recept.

701 Lassie Poké bolw Sriracha Sriracha poke bowl met avocado biefstuk zeewiersalade en limoen sesammayonaise

Poké bowl avocado, biefstuk, zeewiersalade en limoen-sesammayonaise

In dit recept hebben we sriracha gebruikt om je poké bowl rijst alvast een lichtpittige smaak te geven. Dat zorgt voor een mooie basis voor bijvoorbeeld avocado, biefstuk en zeewiersalade. Lekker met sugarsnaps en radijsjes. Check het recept hier!

Tip: Lees hier meer over onze kant-en-klare sriracha poké bowl rijst en laat je inspireren door nog veel meer andere lekkere recepten. Ook vegetarisch!

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Is sriracha chilisaus?

Ja, sriracha is een chilisaus. Maar wel een pittige chilisaus en niet zozeer een zoete. Dus niet de sweet chili saus die je vaak krijgt bij de loempiakraam om de hoek. Je kunt het qua qua pittigheid misschien het best vergelijken met sambal oelek, maar wel met een iets meer zoete en kruidige ondertoon qua smaak.

Kun je zelf sriracha maken?

Ja, je kunt zelf sriracha maken. Probleem is wel dat de saus eerst een weekje moet fermenteren. Je kunt de Thaise chilisaus dus niet even snel in elkaar draaien. Toch aan de slag? Pureer dan 100 gram chilipepers met 1 teen knoflook, 1 el suiker en ½ theelepel zout en laat 5-7 dagen fermenteren op een donkere plek buiten de koelkast. Duw de pasta daarna door een zeef in een pannetje, voeg 1 el water en azijn toe en laat 5 minuutjes koken.

Hoe moet je sriracha mayonaise maken?

In principe is sriracha mayonaise heel eenvoudig te maken. Je hoeft alleen de mayo alleen met de sriracha te mengen in een 4:1 verhouding. 4 eetlepels mayo, 1 eetlepel chilisaus dus. Je kunt hem altijd pittiger maken als je wil. Daarna voeg je nog wat knoflookpoeder en een scheutje limoen- citroensap toe om het de saus wat meer in balans te brengen.

Waardoor kun je sriracha vervangen?

Je kunt sriracha vervangen door bijna iedere andere pittige chilisaus of een beetje sambal oelek. Daarmee kom je aardig in de buurt. Heb je ook die niet in huis? Geef je gerecht dan een spicy kick met wat chilivlokken, een paar druppels chili olie of gewoon een gehakt rood pepertje. Allemaal net zo pittig!