Djahé. Misschien ben je het wel eens tegengekomen in een Indisch recept. Of misschien staat het wel gewoon op het boodschappenlijstje van je moeder. Kan ook. Maar je hebt eigenlijk geen idee wat het is. Dat snappen we best, dus daarom vandaag: wat is djahé en wat maak je ermee?
Veelgestelde vragen over dit onderwerp
Ja, djahé is hetzelfde als gemberpoeder. Het wordt namelijk gemaakt door de gemberwortel te drogen en vervolgens te vermalen. We kennen het daarom dus ook wel gewoon als gemalen gember. Let op: het wordt ook wel eens verward met gemalen laos of kurkuma, maar dat zijn toch echt andere planten met andere voedingsstoffen en een andere smaak!
Je kunt djahé op allerlei manieren gebruiken. Gebruik het in een marinade om groenten en of vlees mee op smaak te brengen. Maar je kunt het ook gebruiken om soepen, sauzen en stoofschotels extra smaak mee te geven. En je kunt er natuurlijk ook mee bakken; meng het bijvoorbeeld ook eens door het deeg voor koekjes of cake. Super veelzijdig!
Gemalen gember heeft een beetje een zoete, frisse en pittige smaak. Een beetje citroenachtig, maar wel met de pit van een pepertje. Daardoor past het goed in een Aziatische roerbakschotel of curry, maar kun je het ook goed serveren in zoete recepten met bijvoorbeeld banaan of appel. Je kunt er alle kanten mee op!
Kun je geen djahé vinden in de supermarkt? Of is ‘ie uitverkocht bij de toko? Geen zorgen. Je kunt het gewoon vervangen door verse gember te raspen. Die is vaak wel wat milder van smaak, dus je hebt er iets meer voor nodig. Een ander alternatief is laos. Ook wel galanga of Thaise gember genoemd. Die heeft een vergelijkbare smaak, maar is wel wat minder pittig.