2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Wat is djahé en wat maak je ermee?

2 dec. 2022 – Leestijd 3 min
571 Basmatirijst Basmatirijst Surinaams rundvlees snijbonen

Djahé. Misschien ben je het wel eens tegengekomen in een Indisch recept. Of misschien staat het wel gewoon op het boodschappenlijstje van je moeder. Kan ook. Maar je hebt eigenlijk geen idee wat het is. Dat snappen we best, dus daarom vandaag: wat is djahé en wat maak je ermee?

Wat is djahé?

Djahé is de Indonesische naam voor de wortel van de gemberplant. Eigenlijk betekent het dus gewoon gember, maar hier in Nederland bedoelen we er over het algemeen gedroogde en gemalen gember mee. Gemberpoeder dus. Samen met knoflook en een pepertje vormt dat vaak de basis van gerechten uit Aziatische keuken, waarbij we het vooral terugvinden in Indische recepten.

Hoe moet je djahé gebruiken?

Djahé is een hele veelzijdige smaakmaker. Je kunt het gebruiken om soepen, sauzen, dressings of marinades een verfrissende en licht pittige smaak mee te geven. Maar het doet het ook goed in bijvoorbeeld koekjes of cake (did someone say gingerbread?). Je hoeft er verder niet zoveel aan te doen. Je kunt het gemberpoeder gewoon toevoegen, maar je haalt er nóg meer smaak uit als je de kruiden eerst even bakt in een droge pan. Gewoon tot het heerlijk gaat geuren!

5 recepten met djahé

Dit kun je allemaal maken met een potje gemberpoeder:

Nasi Goreng Nasi Goreng Met Tomaat En Kipsaté

Nasi goreng met djahé, tomaat en kipsaté

Zeg je djahé, dan zeg je natuurlijk nasi. Want nasi is zo’n beetje het nationale gerecht van Indonesië en ook in Nederland zijn we er dol op. Niet gek, want je kunt er haast eindeloos mee variëren. Probeer bijvoorbeeld eens deze nasi goreng met tomaten en taugé!

Je vindt het recept hier.

571 Basmatirijst Basmatirijst Surinaams rundvlees snijbonen

Surinaams rundvlees en snijbonen met basmatirijst

In dit recept voor Surinaams rundvlees met snijbonen en basmatirijst stoven we rosbieflapjes kort in een smaakvolle saus van tomaten, knoflook, ketjap, laos … en natuurlijk gemberpoeder. Dat is echt een feestje op je bord. Zeker in combinatie met de geroerbakte snijbonen!

Hier kun je het recept vinden.

Minuutje Zilvervliesrijst Snelle Groenteroerbak Met Zilvervliesrijst

Snelle groenteroerbak met zilvervliesrijst en djahé

Geen tijd om te koken, maar wél gezond eten? Maak dan deze snelle groenteroerbak met zilvervliesrijst. Een lekker vegetarisch recept met crunchy cashewnoten en op smaak gebracht met komijn, gember en sojasaus. Zonder kant-en-klare woksaus, wel gewoon klaar in nog geen 15 minuutjes.

Check hier het recept.

Kiptajine Couscous

Kiptajine met couscous

Gemberpoeder is niet alleen lekker in Aziatische gerechten. Het doet het ook goed in Marokkaanse recepten zoals in deze kiptajine met couscous, olijven en rode ui. Een heerlijke tajine met de warme smaak van komijn en een frisse touch van de gember en citroen. Moet je eens geprobeerd hebben!

Bekijk het recept hier.

Gele Rijst Notenpilav Met Aubergine.jpg

Notenpilav met aubergine en djahé

Nóg een recept uit het Midden-Oosten! Hierin gebruiken we de gemberpoeder samen met wat komijn en paprikapoeder als marinade voor grote plakken aubergine. En die roosteren we dan weer lekker in de oven terwijl je ondertussen een notenpilav met rozijnen en abrikozen maakt. Makkelijk en snel!

Je kunt het recept hier vinden.

Waardoor kun je djahé vervangen?

Je kunt djahé of gemberpoeder vaak gewoon bij de supermarkt kopen. Maar kun je het niet vinden? Vervang het dan gewoon door verse gember. Houd dan ongeveer 1,5 cm verse gember aan voor 1 theelepel gemberpoeder. Een andere goede vervanger is laos. Die wordt niet voor niets Thaise gember genoemd. Laos smaakt namelijk ongeveer hetzelfde als gember, maar dan net iets scherper!

Bekijk al onze gember recepten!

Staat je favoriet er niet tussen? Of heb je nog een potje gember staan en weet je niet wat je ermee moet? Check dan al onze recepten met gember en laat je inspireren!

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Is djahé hetzelfde als gemberpoeder?

Ja, djahé is hetzelfde als gemberpoeder. Het wordt namelijk gemaakt door de gemberwortel te drogen en vervolgens te vermalen. We kennen het daarom dus ook wel gewoon als gemalen gember. Let op: het wordt ook wel eens verward met gemalen laos of kurkuma, maar dat zijn toch echt andere planten met andere voedingsstoffen en een andere smaak!

Hoe gebruik je djahé?

Je kunt djahé op allerlei manieren gebruiken. Gebruik het in een marinade om groenten en of vlees mee op smaak te brengen. Maar je kunt het ook gebruiken om soepen, sauzen en stoofschotels extra smaak mee te geven. En je kunt er natuurlijk ook mee bakken; meng het bijvoorbeeld ook eens door het deeg voor koekjes of cake. Super veelzijdig!

Hoe smaakt gemalen gember?

Gemalen gember heeft een beetje een zoete, frisse en pittige smaak. Een beetje citroenachtig, maar wel met de pit van een pepertje. Daardoor past het goed in een Aziatische roerbakschotel of curry, maar kun je het ook goed serveren in zoete recepten met bijvoorbeeld banaan of appel. Je kunt er alle kanten mee op!

Waardoor kan ik djahé vervangen?

Kun je geen djahé vinden in de supermarkt? Of is ‘ie uitverkocht bij de toko? Geen zorgen. Je kunt het gewoon vervangen door verse gember te raspen. Die is vaak wel wat milder van smaak, dus je hebt er iets meer voor nodig. Een ander alternatief is laos. Ook wel galanga of Thaise gember genoemd. Die heeft een vergelijkbare smaak, maar is wel wat minder pittig.