Als je regelmatig in de keuken staat, heb je er ongetwijfeld eens van gehoord: harissa. Maar wat is harissa eigenlijk? Kun je het zelf maken? En kun je het vervangen door een alternatief?
Wat is harissa?
Harissa is een pittige saus die oorspronkelijk uit Tunesië komt en vooral in Noord-Afrikaanse landen wordt gegeten bij soepen, rijstgerechten en natuurlijk couscous. In Nederland kennen we het vooral als een soort pasta die je gebruikt als smaakmaker in een saus of om vlees, vis en groenten in te marineren. Al kun je tegenwoordig ook droge harissa kruiden kopen bij de supermarkt!
Smaak & kruiden
Harissa is vooral een pittige saus. Het lijkt wel een beetje op sambal, maar is vaak net iets zoeter. Dat komt waarschijnlijk door de tomaat. Die vormt samen met rode pepers, knoflook en olijfolie de basis van de pepersaus. Daarbij worden er vaak ook nog andere kruiden aan toegevoegd. Denk aan komijn en koriander. Maar ook karwijzaad, anijszaad of paprikapoeder zie je nog wel eens terug op de ingrediëntenlijst. En dan heb je ook nog de mildere rozen harissa gemaakt met rozenknopjes!
Kun je harissa zelf maken?
Zeker! Dat is zelfs best makkelijk:
Benodigdheden
- 5 rode pepers
- 2-3 tenen knoflook
- 1 el olijfolie
- zout
- snufje komijnzaad
- snufje korianderzaad
- citroensap
Bereidingswijze
Verwijder de zaadlijsten van de rode pepers en doe samen met de tenen knoflook, de olijfolie en een snufje zout in een blender of keukenmachine om er een pasta van te maken. Voeg naar smaak gemalen komijnzaad en koriander toe. Tip: een beetje citroensap brengt je harissa pasta in balans en zorgt ervoor dat ‘ie niet verkleurt!
Kan je harissa vervangen door een alternatief?
Niet echt. Harissa heeft een authentieke smaak die niet echt te vergelijken is met een andere saus. Kun je het echt niet vinden in de supermarkt? Dan kun je als alternatief eventueel wat sambal gebruiken. Maar voeg dan wel wat gemalen komijn, koriander en citroensap toe om de smaak meer op die van het origineel te laten lijken.
5 recepten met harissa
Benieuwd wat je allemaal kunt maken met deze Midden-Oosterse chilisaus? Check dan onderstaande recepten en laat je inspireren door de meest lekkere, gezonde en makkelijke gerechten!
Gebakken harissa-zalm met Meer Notenrijst en spinazie
In dit recept gebruiken we de chilipasta als een soort marinade voor de zalm. Daarmee geven we de vis een lekker pittig korstje die perfect samengaat met de frisse groenten. Die brengen we namelijk op smaak met geraspte sinaasappelschil!
Bekijk hier het recept.
Pittige couscoussalade met ui, kidneybonen en fetakaas
Geen tijd om te koken? Maak dan deze pittige couscoussalade met ui, kidneybonen en fetakaas. Als je er onze voorgestoomde couscous voor gebruikt, staat die namelijk al binnen 10 minuten op tafel. Zonder dat je een pan op het vuur hoeft te zetten. Ook lekker met plakjes gegrilde kip!
Bekijk hier het recept.
Gestoofde Marokkaanse groenten en olijven
Van een goede stoofschotel wordt iedereen blij. Daarom raden we je ons recept voor gestoofde Marokkaanse groenten en olijven aan. Daar wordt je namelijk gegarandeerd weer warm van. Zeker als je wat harissa door de parelcouscous heen mengt!
Bekijk hier het recept.
Pittige bulgursalade met makreel
In dit recept gebruiken we de chilipasta als basis voor een lekker pikante dressing waarmee we de bulgur extra lekker maken. Daar maken we vervolgens een salade met blokjes tomaat, bosui, peterselie en munt van. Een echte spicy smaakexplosie bij je gerookte makreel!
Bekijk hier het recept.
Gekruide couscous met harissa-gehaktworstjes
Probeer ook eens deze gekruide couscous met zelfgemaakte gehaktworstjes! Een heerlijk gerecht met couscous en in tomatensaus gestoofde wortelen en uien. En je kunt natuurlijk wel raden hoe we de worstjes op smaak brengen… Daarbij zit vaak al binnen 20 minuten aan tafel!
Bekijk hier het recept.
Meer inspiratie?
Check dan hier nog meer recepten met harissa!