2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Wat is togarashi en hoe gebruik je het poeder?

29 sep. 2022 – Leestijd 8 min
Lassie Recept XXX Crispy topping hack 01

Misschien ben je het wel eens tegengekomen in een recept voor sushi of een poké bowl: togarashi poeder. Maar wat is dat eigenlijk? Wat zit er allemaal in het poeder? En hoe kun je het zelf maken of vervangen?

Wat is togarashi?

Togarashi is een Japans kruidenmengsel dat bestaat uit zeven verschillende ingrediënten. Vrij vertaald betekent het dan ook zoiets als ‘chili peper met zeven smaken’. Het wordt vooral gebruikt om je ingrediënten en gerechten op het eind nog een beetje pit mee te geven. Denk aan noedels of gestoomde rijst, groenten en gebakken vlees of vis. Maar het is ook lekker in een marinade of soep!

De mix bestaat doorgaans uit de volgende kruiden en specerijen: szechuanpeper, rode chilivlokken, gember, nori, gedroogde sinaasappelschil, maanzaad, witte en zwarte sesamzaadjes.

Zelf togarashi poeder maken?

Zelf togarashi maken is heel eenvoudig. Dit heb je nodig:

  • 3 tl szechuanpeper
  • 3 tl chilivlokken
  • 3 tl sinaasappelschil (gedroogd)*
  • 2 tl gemberpoeder
  • 2 tl sesamzaad
  • 2 tl maanzaad (of hennepzaad)
  • ½ norivel

Meng alle ingrediënten vervolgens fijn in een vijzel of keukenmachine et voilà: je hebt je eigen togarashi!

Tip: Gedroogde sinaasappelschillen zijn soms wat moeilijk te verkrijgen, maar gelukkig kun je die gewoon zelf maken. Schil hiervoor een sinaasappel zo dun mogelijk. Bij voorkeur met een dunschiller. Zet de oven vervolgens op een graad of 70 en laat de schillen een paar uur drogen. Als je ze kan breken, zijn ze good to go!

Shichimi & nanami

Je kunt natuurlijk ook gewoon kant-en-klare togarashi kopen in de supermarkt of toko. Vaak staat er dan nanami of shichimi togarashi op de verpakking en er is een klein verschil tussen de twee: in de shichimi variant zit vaak net wat meer sinaasappelschil dan in de nanami versie. Shichimi geeft daarmee dus iets meer een friszure kick aan je gerecht.

Alternatieven

Kun je het Japanse kruidenmengsel niet vinden in de winkel? Of heb je niet alle ingrediënten in huis, maar wil je je sushi of poké bowl wel net dat beetje extra pit geven? Gebruik dan gewoon wat chilivlokken (of poeder) met wat zout. Eventueel aangevuld met wat sesamzaadjes als je die in je keukenkastje hebt liggen.

Of bestrooi je gerecht met wat furikake als je dat wél kan vinden!

Recepten met togarashi

Benieuwd wat je allemaal kunt maken met het Japanse specerijenmengsel? Of kun je wel gewoon wat inspiratie voor het avondeten gebruiken? Check dan onze favoriete recepten met togarashi. Stuk voor stuk lekker, gezond en makkelijk te maken!

564 Poke bowl rijst Spicy tuna poké bowl avocado limoendip nieuw

Spicy tuna poké bowl met avocado-limoendip

Hoewel ze oorspronkelijk uit Hawaï komen, denk je bij Japans eten toch ook vaak aan een lekkere poké bowl. Wij ook. Daarom maken we graag deze spicy tuna poké bowl met avocado-limoendip als we nog wat van togarashi over hebben. Maar dan niet om eroverheen te strooien. Nee, in dit gerecht gebruiken we het als marinade voor de tonijn!

614 Poke bowl rijst Pompoen pokébowl kruidige tofu mango

Pompoen poké bowl met kruidige tofu en mango (vega)

Wel zin in een poké bowl, maar eet je geen vlees of vis? Maak dan eens deze pompoen poké bowl met kruidige tofu en mango. Een recept voor een kommetje vol verschillende smaken: pittige tofu en zachte pompoen in een kruidige kerriesaus met komkommer en zoete mangoblokjes als frisse tegenhangers. Bestrooi met ringetjes bosui en wat amandelschaafsel voor extra crunch!

Gele Rijst Shanghai Paksoi En Cashewnoten

Gele rijst met Shanghai paksoi en cashewnoten (vega)

Geen zin in een poké bowl? Geen zorgen. Deze gele rijst met Shanghai paksoi en cashewnoten is een lekker wokgerecht waarbij het zevenkruidenpoeder heel goed past. Ook hier vormt het namelijk een lekker contrast van de sojasaus en het zoete van een paar granaatappelpitjes. En het ziet er ook nog eens heel vrolijk uit. Een echt feestje op je bord én in je mond!

Nog meer inspiratie?

Check ook deze 5 Japanse gerechten en deze 5 sushi bowl recepten of hier hoe je zelf een poké bowl. Genoeg ideeën dus!

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Wat zit er in togarashi?

Togarashi is een pittige Japanse kruidenmix die over het algemeen bestaat uit szechuanpepers, chilivlokken, gemberpoeder, sesamzaad, maanzaad (of hennepzaad), gemalen nori en gedroogde sinaasappelschillen. Daarnaast zijn er ook varianten met citroengras, selderijzaad en zeezout te vinden. er ook citroengras, selderijzaad of zeezout in gebruikt.

Waar kun je togarashi kopen?

Je kunt togarashi vaak kopen bij de grotere supermarkten. Die hebben namelijk een uitgebreide kruidenafdeling. Kun je het niet vinden? Ga dan naar de toko of een Aziatische winkel in de buurt of bestel de kruidenmix. Met een goed gevulde kruidenla kun je het ook zelf proberen te maken óf vervangen door bijvoorbeeld een mix van chilivlokken, sesamzaad en wat zout.

Is togarashi vegan?

Het specerijenmengesel bestaat uit alleen maar plantaardige ingrediënten en smaakmakers. Er komen geen dierlijke producten aan te pas, dus togarashi zelf is ook helemaal vegan. Dat maakt het de perfecte kruidenmix voor veganistische poké bowl of Japanse roerbak.

Kun je zelf shichimi togarashi maken?

Ja, mits je de juiste ingrediënten hebt natuurlijk. Je hoeft dan alles alleen maar tot poeder te malen in een vijzel of keukenmachine. Meng alles door elkaar en bewaar in een goed afgesloten potje of bakje. Als je het luchtdicht bewaart op een koele en donkere plek, dan is de shichimi togarashi vaak wel maandenlang houdbaar. Kun je dus weer even mee vooruit!