Misschien ben je het wel eens tegengekomen in een recept voor sushi of een poké bowl: togarashi poeder. Maar wat is dat eigenlijk? Wat zit er allemaal in het poeder? En hoe kun je het zelf maken of vervangen?
Veelgestelde vragen over dit onderwerp
Togarashi is een pittige Japanse kruidenmix die over het algemeen bestaat uit szechuanpepers, chilivlokken, gemberpoeder, sesamzaad, maanzaad (of hennepzaad), gemalen nori en gedroogde sinaasappelschillen. Daarnaast zijn er ook varianten met citroengras, selderijzaad en zeezout te vinden. er ook citroengras, selderijzaad of zeezout in gebruikt.
Je kunt togarashi vaak kopen bij de grotere supermarkten. Die hebben namelijk een uitgebreide kruidenafdeling. Kun je het niet vinden? Ga dan naar de toko of een Aziatische winkel in de buurt of bestel de kruidenmix. Met een goed gevulde kruidenla kun je het ook zelf proberen te maken óf vervangen door bijvoorbeeld een mix van chilivlokken, sesamzaad en wat zout.
Het specerijenmengesel bestaat uit alleen maar plantaardige ingrediënten en smaakmakers. Er komen geen dierlijke producten aan te pas, dus togarashi zelf is ook helemaal vegan. Dat maakt het de perfecte kruidenmix voor veganistische poké bowl of Japanse roerbak.
Ja, mits je de juiste ingrediënten hebt natuurlijk. Je hoeft dan alles alleen maar tot poeder te malen in een vijzel of keukenmachine. Meng alles door elkaar en bewaar in een goed afgesloten potje of bakje. Als je het luchtdicht bewaart op een koele en donkere plek, dan is de shichimi togarashi vaak wel maandenlang houdbaar. Kun je dus weer even mee vooruit!